post

Oranje | Wiegman: Mijn hele wereld is veranderd

De laatste paar weken van het jaar bieden altijd de mogelijkheid om de balans op te maken van de afgelopen 12 maanden, en voor Sarina Wiegman is de beoordeling van 2019 waarschijnlijk zeer positief.

De hoofdcoach van het Nederlandse damesteam stuurde haar naar een tweede plaats tijdens de FIFA Women’s World Cup France 2019 ™ en sloot het jaar ook af aan de top van UEFA kwalificerend groepskampioenschap 2021 voor dames in groep A met zes overwinningen vanaf as veel wedstrijden, evenals 28 doelpunten en slechts drie tegen.

Gevraagd naar haar opvallende moment van 2019, aarzelde Wiegman niet als antwoord: “De Wereldbekerfinale tegen de VS, geen twijfel.”

Ondanks de nederlaag in die pronkstuk-ontmoeting in Lyon, kan Wiegman haar enthousiasme voor het toernooi niet verbergen. “Het was het grootste evenement van het jaar,” zei ze in een exclusief interview met FIFA.com . “Ik heb echt genoten van het kijken naar geweldige spelers
in actie en vooral van het kijken naar mijn team en de Amerikanen, die sensationeel waren. De opwinding van de kwalificatie voor de competitie, onze openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en natuurlijk de finale voor 60.000 fans in Lyon … de sfeer en de energie waren gewoon spectaculair. “

De prestaties van het Nederlandse team verdienden Wiegman een plaats tussen de drie finalisten voor de prijs voor de beste FIFA Women’s Coach 2019 , die uiteindelijk werd gewonnen door haar Amerikaanse tegenhanger Jill Ellis.

Hoe vaak heeft ze de finale opnieuw bekeken? “Eigenlijk maar een keer,” antwoordde ze met een glimlach. “Ik zal het natuurlijk weer kijken. Maar het kostte me een paar dagen … nou, om eerlijk te zijn, het was eigenlijk een paar weken voordat ik me voldoende hersteld voelde en de tijd kon vinden om te gaan zitten, kijken en analyseren wat er gebeurde.

“Ik vind altijd dingen om te verbeteren,” ging ze verder. “Zelfs in de games winnen we comfortabel. Maar in die finale denk ik niet dat we veel hadden kunnen veranderen. We waren dichtbij. We stopten VS met het scoren van een vroeg doel en we hadden zelf een aantal kansen, maar uiteindelijk denk ik dat ze het betere team waren en dat ze het verdienden om te winnen. ”Keerpunt

Hoewel Wiegman de De beste FIFA Women’s Coach-prijs van dit jaar heeft gemist, heeft ze het wel gewonnen in 2017 nadat ze Nederland dat jaar naar de Europese kampioenstitel leidde, een toernooi dat een onuitwisbare indruk op haar maakte.

“Ik zal de openingswedstrijd tegen Noorwegen nooit vergeten”, zei ze. “Het stadion was volledig uitgedost in oranje. Onze fans maakten er een absoluut onvergetelijk toernooi van. We hadden niet zoveel steun verwacht, maar ze waren er vanaf de allereerste game en ze waren een geweldige extra motivatie voor ons.

“De finale winnen was natuurlijk buitengewoon en daarna de parade de volgende dag …” voegde ze eraan toe, voordat ze geen woorden meer had om de emotie van de gelegenheid te beschrijven.

Dat toernooi diende ook als een keerpunt, zowel voor Wiegman zelf als voor haar team. “Sindsdien zijn er veel dingen veranderd”, zei ze. “We zijn niet langer de donkere paarden in welke competitie dan ook – we worden eigenlijk als favorieten beschouwd.

“Wij zijn het te verslaan team. Landen willen ons verslaan en dat alles geeft ons een andere energie, het dwingt ons om steeds beter te worden. De verwachtingen van het team zijn toegenomen, er is meer media-aandacht en de spelers zijn beter nu bekend.

“Hetzelfde geldt voor mij,” ging ze verder. “Mijn hele wereld is veranderd en ik heb me moeten aanpassen. Ik heb nu een beter team om me heen. We hebben laten zien waartoe we in staat zijn op het WK en we moeten elke dag hard werken om dat niveau te behouden en te blijven verbeteren. En we moeten snel verbeteren, want alle anderen zetten enorme stappen vooruit. “

Bron: FIFA.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.