Nederland knokt en wint met 3 – 0 van Australië

In een vrijwel uitverkocht Philips stadion speelt het Nederlands Vrouwenelftal op 1 juni 2019 haar laatste wedstrijd, voordat ze op weg gaan naar Frankrijk voor het WK.

De wedstrijd gaat van start, maar dan gaat het vrijwel meteen mis voor Kika van Es, ze komt in botsing met een speelster van Australië en komt verkeerd neer. Ze probeert nog om door te voetballen, maar na 5 minuten moet ze toch afhaken en later in het ziekenhuis blijkt dat ze haar hand heeft gebroken. Enorme pech voor haar en hopen dat ze er nog bij kan zijn op het WK. Kika van Es wordt vervangen door Merel van Dongen.

Australië heeft een sterk team, vooral fysiek en Nederland heeft in de beginfase daar veel moeite mee. Australië komt af en toe gevaarlijk voor het doel van Sari van Veenendaal, maar Nederland houdt goed stand. Toch creërt Nederland in de eerste helft een paar goede kansen, maar de grensrechter vlagt wel vaak af voor buitenspelval, helaas ook soms onterecht. Het meeste gevaar van Nederland komt van rechts met Shanice Van de Sanden. Ook Jackie Groenen heeft een paar fraaie aanvallende acties. Verdedigend moet iedereen bij Nederland vol aan de bak. In de 38e minuut van de wedstrijd is daar bijna een eigen doelpunt van Stefanie van der Gragt, na een misverstand met Van Veenendaal. Van der Gragt ligt op de grond, nadat een speelster van Australie haar neer beukte in een fel duel, maar ze kan snel weer terugkeren in het veld.

Vlak voor rust pikt Daniëlle van de Donk de bal op, maar ze wordt gehaakt en er volgt een vrije trap voor Nederland, Sherida Spitse neemt de vrije trap en het is Shanice van de Sanden die inkopt: 1-0 voor Nederland!  Direct na de aftrap heeft Nederland weer de bal. Vivianne Miedema schiet, helaas te zacht en zo gaat Nederland met 1-0 als tussenstand de rust in.

Na rust speelt Nederland feller en op een hoger tempo. Een mooie aanval van  Nederland op rechts met Van de Sanden, die geeft de bal voor aan Jackie Groenen en zij puntert de bal door aan Vivianne Miedema in het strafschopgebied, met een paar geweldige acties omzeilt ze de Australische verdedigsters en schiet ze raak in de hoek. 2-0! Nederland verdedigt goed uit alle macht met onder andere Merel van Dongen, die een paar keer goed instapt en doorpast aan Vivianne Miedema op rechts, maar daar volgt geen goal uit. Australië heeft er nog geen antwoord op. Gele kaarten volgen voor Van de Donk en Van der Gragt en er wordt vol voor geknokt om de winst binnen te halen. In de 70e minuut is er een hoekschop voor Nederland, genomen door Sherida Spitse. De bal vliegt over iedereen heen, de afvallende bal wordt vervolgens opgepikt door Shanice van de Sanden en ze scoort! 3-0 voor Nederland! Australië speelt nu alles of niets. Er volgen een aantal hoekschoppen voor Australië, maar Nederland houdt de nul. In de 75e minuut wordt Van de Sanden onder luid gejuich en applaus van het publiek gewisseld voor Lineth Beerensteyn en ook Australië wisselt nog een paar keer. Jill Roord komt 10 minuten voor tijd voor Lieke Martens. Nederland speelt de wedstrijd uit en wint met 3-0, waardoor ze met een goed gevoel naar het WK gaan.

Verslag: Renë Thepass, Foto’s: Johan Meijboom