Amateur | Meidenacademie DIA gaat aan eigen succes ten onder

Initiatiefnemer Yuri van Brummelen trekt de stekker uit zijn Meisjes Voetbal Academie.
BNdeStem meld dat financieel niets mis is met de organisatie, maar van Brummelen zegt: “Niet vanwege wanbeleid of financiële problemen. Maar omdat we het slachtoffer zijn geworden van ons eigen succes”.

DIA is een club die talentvolle meiden uit heel Brabant helpt bij hun droom om profvoetballer te worden.
Van Brummelen vervolgd, “We zijn nu op het punt aangekomen dat de profclubs bij ons komen shoppen.” Het aantal vertrekkers staat al op zes. ,,Dat verlies vang je niet eventjes op. De belangstelling om bij ons te komen voetballen is groot, maar daarmee kan ik het niveau van nu niet handhaven. En dat is niet goed voor de ontwikkelingen van de andere meiden”.

Tijdens de bijeenkomst met de ouders presenteerde hij daarom een reddingsplan. Niet voor zijn academie, maar voor de rest van de meidengroep. ,,We moeten er voor zorgen dat ieder bij een club terecht komen, waar ze hun droom verder kunnen najagen. Bij ons gaat dat jammer genoeg niet meer.”

Op een sterk bezet toernooi in Madrid klopte het elftal in de poule clubs als Paris Saint Germain en Rayo Vallecano, om in de kruisfinales pas na strafschoppen te worden geklopt door Barcelona. ,,Dat zegt dat wij niet zomaar een meisjeselftal zijn. Het zegt ook dat de Nederlandse profclubs de opleiding van meisjes jaren niet serieus genomen hebben. Dat op zich vind ik doodzonde.” Clubs als PSV en Ajax spelen al vanaf 2007 in de eredivisie voor vrouwen, maar een jeugdopleiding voor meiden hing er nooit onder. Nu zijn ze verplicht met een meisjeselftal in de competitie te komen. Het resultaat is een rooftocht langs amateurclubs als DIA.

Wat volgens Van Brummelen ook niet helpt is de visie van de KNVB dat talentvolle meiden tot hun zestiende het best worden ondergebracht in jongenselftallen. ,,Veel meisjes worden daardoor onder druk gezet om te kiezen voor een jongenselftal. Terwijl wij hier hebben bewezen dat het ook anders kan. Dat wij nu moeten stoppen doet daarom pijn en is doodzonde.”

Lees het volledige bericht op BNdeStem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.