Interview met Dana Foederer door OnsOranje

We willen het EK winnen en hebben de kwaliteiten ook. Maar we moeten ons eerst concentreren om de poule door te komen”, aan het woord is Dana Foederer. Met Speelsters onder 17 speelt zij woensdagavond om 18.00 uur de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap. Tegenstander is gastland Litouwen.

Te midden van rivieren en veel groen is het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar neergestreken in Birstonas. “Het is een mooie plaats”, aldus Foederer. Voor de pas 15-jarige middenvelder is het haar eerste eindtoernooi, maar stijf van de zenuwen staat ze niet. “Het is spannend, maar ik heb al meerdere interlands gespeeld. Dit is toch een beetje vergelijkbaar. Er komt wel meer druk bij kijken, want je speelt nu voor een prijs. Maar ik kan daar goed mee omgaan.”

Foto: Johan Meijboom

‘Niet te makkelijk over denken’

Oranje moet zich ten koste van Litouwen, Duitsland en Finland zien te plaatsen voor de halve finales. De eerste twee landen in de poule gaan door. “Litouwen is de eerste en op voorhand de minste tegenstander. Maar we moeten scherp zijn en niet denken dat het heel gemakkelijk wordt. Als je dat denkt, gaat het vaak juist niet makkelijk.”

Regerend Europees kampioen Duitsland is op papier de grootste concurrent. Volgens Foederer hoeft Onder 17 zaterdag (10.00 uur) echter niet met knikkende knieën het veld op te gaan. “Het wordt een lastige wedstrijd, maar we moeten niet denken dat het ons niet gaat lukken om te winnen. Wij hebben ook een goed team. We moeten laten zien dat we tegen Duitsland op kunnen boksen.”
Foto John Foederer (L-R) Claire Dinkla, Dana Foederer

‘Laten zien dat we de beste zijn’

Dinsdag 15 mei is Finland als laatste pouletegenstander aan de beurt. “Daar hoeven we ook niet bang voor te zijn. Dat hoeven we trouwens voor niemand te zijn. We moeten gewoon laten zien dat wij de beste zijn”, klinkt de Veldhovense strijdvaardig.

Volgens de speelster van CTO Eindhoven beschikt Onder 17 over een vaardig elftal met snelle buitenspeelsters en lost de ploeg veel voetballend op. “Daarbij spelen we met veel kracht en inzet en is de teamspirit heel goed. Niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten. We lachen samen als het kan, maar als het moet, zoals bij bijvoorbeeld teambesprekingen, zijn we serieus. Daarbij zijn de reserves ook echt onderdeel van de groep. Iedereen staat voor elkaar. Dat is onze kracht en maakt ons heel sterk. We hebben er zin in.”

Het EK wordt gehouden van 9 tot 21 mei. Op vrijdag 18 mei zijn de halve finales, op maandag 21 mei wordt de finale afgewerkt.

Van links naar rechts
Boven: Claire Dinkla (GK), Dana Foederer, Jonna van de Velde, Lieske Carleer, Gwyneth Hendriks, Romee Leuchter(C)
Beneden: Chasity Grant, Lotte Jansen, Kirsten van de Westeringh, Nikita Tromp, Floor van Loon
Foto genomen vooraf de wedstrijd tegen Portugal op 26 maart 2018

Tekst : Welmoed de Lang
Bron: OnsOranje.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.