post

Column Stijn Sleeuwenhoek: Een examenweek voor de Oranje Leeuwinnen

De populariteit van de Oranje Leeuwinnen lijkt nog niet aan slijtage onderhevig. Tijdens de open training van afgelopen maandag waren er op het prachtige trainingscomplex in Zeist weer honderden fans en liefhebbers aanwezig. En aanstaande vrijdag word er in het Phillips stadion een nieuw toeschouwers record gebroken bij een vrouwenvoetbal wedstrijd in Nederland. De juiste schwung die het gewonnen EK gaf zit er nog helemaal in bij de Oranje Leeuwinnen. Je ziet dat de internationals volop genieten van alle aandacht en geef ze eens ongelijk.

De ontmoetingen rondom Oranje voelen voor de internationals als een warm bad. Het professionele niveau van trainingen en de perfecte omstandigheden rondom de wedstrijden zijn top en de sfeer en de aandacht zijn optimaal.
Het positieve gevoel van vorige zomer is helaas minder voelbaar rondom de Eredivisie en ook de amateurclubs hebben lang niet allemaal geprofiteerd van de EK hype. De KNVB die de Oranje Leeuwinnen omarmen en perfect faciliteren werkt aan een nieuwe opzet met regionale versterking van clubs maar moet echt nog een tandje bijzetten. De weg naar de top via de juiste piramide staat nog steeds niet optimaal en dat is wel de juiste basis voor succes.

Hoe staat het keurkorps van Sarina Wiegman ervoor zo vlak voor de twee belangrijke duels in de WK kwalificatie?. Na het EK hadden enkele speelsters moeite om zich weer op te laden bij hun club, maar inmiddels is iedereen weer back in business. De Leeuwinnen hebben onlangs tijdens de Algarve cup een prima trainingsweek beleefd.

Wiegman werkte met een soort van A en B ploeg aan een juiste sfeer. De Leeuwinnen struikelde eigenlijk met wisselvallig spel zomaar de finale in en dat gaf op een bepaalde manier toch wel vertrouwen. Het bericht van het behalen van de finale leverde in Nederland wel positieve koppen in de sportkaternen op, dus wederom een boost in de beeldvorming rondom het elftal. Waar het elftal nu staat weten we midden volgende week wanneer de twee wedstrijden tegen de Noord-Ieren en de Ieren achter de rug zijn. De nieuwe status van het elftal leidt er toe dat de tegenstanders de bus parkeren en het is interessant om te zien hoe creatief het elftal van Sarina daar deze week mee om gaat. Kiest ze voor Jill Roord?, die de laatste weken on fire is bij Bayern Munchen.. En welke backs die aanvallend wat extra kunnen brengen stelt Wiegman op?

We gaan het zien vanaf vrijdag wanneer het eerste deel van het examen wordt afgenomen in Eindhoven. Alleen een dubbele winst telt om de status naar publiek, pers en tegenstanders in stand te houden. En om de trotse koploper te blijven op weg naar de WK kwalificatie.

Foto: Henk Dil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.