Keepster ADO Den Haag werd wielrenster in UCI-team

Marieke van Witzenburg-de Groot is een laatbloeier, maar bezig aan een geweldige inhaalrace om de voetbaljaren in haar nieuwe carrière als wielrenster bij het Health Mate-Cyclelive Team in te halen. De keepster van achtereenvolgens Hekelingen uit Spijkenisse, RVVH uit Ridderkerk en eredivisieclub ADO Den Haag won onlangs de Belgische criteriums van Bambrugge-Erpe-Mere en Kapellen.

Marieke van Witzenburg begon haar sportcarrière in de jeugd van voetbalvereniging Hekelingen. “Karel Koster was mijn keeperstrainer. Hij zag dat ik wat talent had en hij heeft me ook beter gemaakt. We kwamen elkaar ook tijdens de vakantie op de camping in Spanje tegen, waren we met de familie Koster op het strand weer fanatiek aan het trainen.”De doelverdedigster vertrok vervolgens naar RVVH dat uitkwam in de topklasse. “Ik heb na RVVH één seizoen bij ADO Den Haag in de eredivisie gespeeld, althans ik heb op de bank gezeten. Ik heb altijd plezier gehad om kapot te gaan op de training, wilde altijd beter worden. Bij ADO waren de trainingen minder en verloor ik ook het plezier, was er geen uitdaging meer. Je was dikwijls ver van huis en dan is de reservebank een hele opoffering. Ik had geen doel meer.”

ADO werd in 2014 het eindstation van de voorheen ambitieuze Marieke de Groot. Zij wierp haar keepershandschoenen in 2014 in de hoek van de schuur en vond in de wielersport weer een nieuwe uitdaging. Stoutmoedig begon zij in januari 2015 bij Restore Cycling aan haar wielercarrière, als veldrijdster.

“Het was in het eerste jaar wat aftasten, want ik had daarvoor nooit eerder gefietst”, geeft de Brielse, die haar eerste veldcross reed op 11 januari 2015 op het NK-Veldrijden in Veldhoven, aan dat zij vooral met een racefiets moest leren fietsen en vooral sturen in een compact rijdend peloton. “Dat was best even schrikken, maar ik ondervond dat ik in de wielersport ongelooflijke stappen kan maken.”
foto: Dan Rolandus

Marieke van Witzenburg heeft haast, is 32 jaar en weet dat de tijd gaat dringen om er nog een mooie wielercarrière uit te slepen. ‘Ik wil als ik gezond en fit blijf minimaal nog tien jaar meedraaien’, steekt de voormalige inwoonster van Spijkenisse haar ambities niet onder stoelen of banken. ‘Ik kom dit seizoen tot en met september tot 55 koersdagen. Daar heb ik bewust voor gekozen, want ik wil dit seizoen veel investeren zodat ik in 2019 kan presteren.’ De eliterenster uit de Belgische wielerstal Health Mate-Cyclelive investeerde vooral in Belgische UCI 1.1 klassiekers als de Omloop Het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland, Dwars door Vlaanderen en de WorldTour-wedstrijden de Driedaagse van de Panne, De Ronde van Wallonië en Luik-Bastenaken-Luik

Bron: GrootNissewaard, overige foto’s prive collectie van Marieke van Witzenburg- de Groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.