Nederland vs Noord-Ierland

Nederland – Noord-Ierland 7-0, 6 april 2018. WK-kwalificatieronde, Phillips stadion Eindhoven.

In een vrijwel uitverkocht Phillips stadion met ruim 30.000 fans, trapt het Nederlands Vrouwenelftal af voor de Interlandwedstrijd tegen Noord-Ierland.

Vooraf de wedstrijd staat Nederland met 7 punten bovenaan in de poule voor plaatsing van het WK, volgend jaar in Frankrijk. Ierland, de nummer twee heeft evenveel punten, maar een minder doelsaldo en omdat Ierland eerder op de avond met 2-1 heeft gewonnen van Slowakije, mag Nederland nu geen punten laten liggen. Immers, de volgende wedstrijd is dinsdag 10 april uit tegen Ierland.

De sfeer zit er goed in en luid aangemoedigd door het publiek gaat de wedstrijd van start. Van begin af aan is duidelijk dat Nederland het initiatief neemt en steeds snel de aanval opzoekt. In de 3e minuut van de wedstrijd is daar al de eerste kans voor Miedema met een schot op goal en in de 5e minuut een bal van Lieke Martens, die voorlangs gaat. Twee grote kansen voor Nederland al vroeg in de wedstrijd.

Maar dan is het raak! 1-0 voor Nederland in de 9e minuut! Een prachtige pass van Groenen op van de Sanden, die past hem strak voor aan Miedema in het strafschopgebied en zij tikt de bal weer door aan Martens, die scoort!

Eerste hoekschop in de 11e minuut van de wedstrijd, maar dat levert niks op. Noord-Ierland komt er heel even uit, maar Nederland pikt de bal op en in de 16e minuut geeft weer de snelle rechtsbuiten, Shanice van de Sanden de bal voor en weer is het Lieke Martens die met een kopbal scoort! 2-0 voor Nederland. Wat een geweldige start van de wedstrijd voor Nederland. De Wave wordt in het stadion ingezet de 21e minuut, het publiek is nu al in extase.

De Noord-Ieren hebben een inworp in de 23e minuut en het is even gevaarlijk voor van Veenendaal, maar de sterk spelende Spitse op het middenveld, past de bal op Miedema in de 24e minuut. Miedema weet zich los te maken van haar verdedigster en schiet… de keepster, Higgins redt.

Maar dan is het ineens in de 27e minuut weer raak. 3-0! Vivianne Miedema scoort een geweldige goal, haar 50e Interland goal. Ze krijgt de bal van links aangespeeld van Worm en Miedema draait vliegensvlug weg van haar tegenstandster en scoort.

Er is een half uur gespeeld, stand van 3-0 en Nederland heeft zo’n 90% balbezit. Nederland speelt de bal goed en snel rond. Het is bijna 4-0 als van de Sanden op Groenen een balletje doorspeelt, die met een hakballetje doortikt op Spitse. Ze past de bal op van de Donk en ze schiet… bijna raak! Nederland is heer en meester in het Philips stadion.

In de 38e minuut wordt er een strafschop gegeven, vanwege een handsbal door Simpson. Spitse scoort uit de strafschop, feilloos in geschoten! Nederland gaat de rust in met een 4-0 tussenstand.

Aan het begin van de tweede helft een dubbele wissel bij Noord-Ierland. Sherwood en Newborough gaan eruit en voor hun in de plaats komen: Nelson en Bell. In de 50e minuut een slippertje van de keepster, Higgins op de bal van Siri worm, goal? Nee niet, buitenspel gegeven. Een minuut later is het Spitse met een bal op Miedema, ze draait loopt en schiet op de paal. Nederland krijgt een paar hele goede kansen in de 2e helft, in de 53e minuut heeft Jackie Groenen een goede kansen op de 5-0. 60e minuut van de wedstrijd de eerste wissel aan de kant van Nederland. Van der Most maakt plaats voor Renate Jansen.

Dan breekt de 63 minuut aan als met een prachtige actie Martens die zich links vrij speelt en schiet. De afvallende bal wordt door Shanice van de Sanden ingeschoten, 5-0 voor Nederland! 64e minuut wordt Lieke Marten gewisseld voor Jill Roord en in de 69e minuut gaat van de Sanden eruit en komt Beerensteyn voor haar erin. 73e minuut een prachtige actie van van de Donk op Miedema een-tweetje en Miedema scoort bijna de 6-0. Eindelijk in de 73e minuut een kans voor de Noord-Ieren met een schot op doel, maar van Veenendaal pakt de bal goed.

Nederland valt weer massaal aan en in de 76e minuut volgt er een mooie actie van van der Gragt met een pass op maat in het strafschopgebied, voor de doorgebroken Spitse en zij scoort een schitterende goal! 6-0! Sherida Spitse. Nederland heeft de wedstrijd nu zo goed als uitgespeeld en de Noord-Ieren maken geen schijn van kans. De enige kans die ze krijgen benutten ze wel, maar dan in eigen goal. Simpson van Noord-Ierland helpt Nederland nog een handje met een goal in de blessuretijd. Eindstand: 7-0.

Nederland laat overtuigend zien wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en met gedrevenheid, de juiste focus en wedstrijdmentaliteit, weet ze het massale publiek te vermaken met mooi, aanvallend voetbal en zijn de goals om van te smullen. Nederland staat met 10 punten en een doelsaldo van 13 voor en 0 tegen, als eerste in de poule en in deze vorm kan het haast niet meer mis gaan voor plaatsing voor het WK.

Verslag: Rene Thepass, Foto’s: Henk Dil.

Details

Datum Tijd Competitie Seizoen
april 6, 2018 6:40 pm Kwalificatie Wereldkampioenschap 2019 Frankrijk Seizoen 2017/2018