Eredivisie| Alleskunner Kim Mourmans maakt ADO Den Haag vrouwen sterker.

In de persoon van Kim Mourmans trok ADO Den Haag Vrouwen de afgelopen zomer een op meerdere plaatsen inzetbare kracht aan met ervaring op topniveau en een geweldig schot. Vorig seizoen bij Ajax teruggekomen na een hernia-operatie verruilde de geboren Limburgse een Brabants pendelbuske voor een pied à terre in de Residentie.

In Limburg ontdekt als een talentvolle middenvelder maakte Kim Mourmans zeven jaar geleden als 17-jarige haar officiële debuut voor de Belgische topclub Standard Luik.Dat gebeurde in een wedstrijd om de BeNe Super Cup tegen de Nederlandse titelhouder ADO Den Haag. In de Vurige Stede ontwikkelde Kim zich tot een waardevolle kracht op het middenveld, die met Standard drie seizoenen streed met FC Twente om de titel in de grensoverschrijdende BeNe League.

Wat maakte haar ploeg destijds tot het topteam in België? ,,Bijna alle spelers van Standard kwamen uit voor hun nationale ploeg en er zat veel ervaring in het team.” Het was niet zo dat het voetbal voorrang genoot boven werk of studie. ,,Iedereen werkte wel naast het voetbal, maar dat kon ook, omdat we pas om zeven uur ’s avonds trainden.” Twee keer verspeelde Standard het kampioenschap aan het slot van het seizoen aan Twente. In het derde en laatste seizoen van de BeNe League kon eindelijk de vlag in top. ,,Ik speelde mee in de kampioenswedstrijd in ons eigen stadion tegen PSV. Zoiets vergeet je nooit meer. Er was een mooie sfeer en wij wonnen overtuigend.”

Met die titel op zak verhuisde Kim van Luik naar de Nederlandse lichtstad. Omdat de BeNe League werd beëindigd, was zij blij met een aanbod van PSV. ,,Ik wilde graag naar Nederland, omdat het niveau van de competitie hoger was dan die van België.” Bij de Eindhovenaren kwam zij opnieuw bij een grote club terecht, maar in een veel jonger team. ,,De ervaring van Standard had je niet.”

Een opvallend verschil vond zij ook de hechte familiaire sfeer in België. ,,En wij bleven daar voor elke uitwedstrijd overnachten in het spelershotel op het trainingscomplex.” In de drie seizoenen dat zij – vooral als centrale verdediger – voor PSV uitkwam, deed de club nooit serieus mee om de titel. ,,Wij konden het Ajax en FC Twente wel moeilijk maken, maar je merkte ook dat zij beter waren.” Het dichtst bij nieuw succes kwam Kim in een finale om de KNVB-beker tegen Ajax in 2017, toevallig in het stadion van ADO Den Haag. Die eindstrijd ging uiteindelijk met 2-0 verloren.

Kim was graag langer bij PSV gebleven. Terwijl zij kampte met een rugblessure, kreeg zij echter te horen dat er geen plek meer voor haar was. ,,Gelukkig kon ik toen bij Ajax terecht. Daar was ik de club heel dankbaar voor.” Haar rugproblemen begonnen toen zij bij een val tijdens het hardlopen een hernia opliep. De enige oplossing was uiteindelijk een operatie, gevolgd door een revalidatieweg. Bij Ajax vond Kim een ideale omgeving om aan haar terugkeer te werken. ,,Ze hebben er echt alles wat je als speler nodig hebt, of het nu gaat om faciliteiten, begeleiding of staf. Alle faciliteiten die ze daar voor de mannen hebben, zijn er ook voor vrouwen. En Ajax heeft alle soorten trainers, bijvoorbeeld ook voor looptechniek.”

Belangrijkste doel van Kim bij Ajax was om helemaal te herstellen van haar rugkwetsuur en te kijken of zij weer terug kon komen op Eredivisieniveau en zonder pijn te spelen. ,,Daar heb ik met de fysiotherapeut een plan voor opgesteld en zo is het mij gelukt om na de winterstop bij de selectie van Ajax aan te sluiten.” Na die geslaagde missie heeft Kim zich wel voorgenomen om niet meer verder te gaan met voetbal als zij opnieuw last van haar rug krijgt. ,,Ik wil niet meer elke dag na een wedstrijd op bed moeten liggen.”

Pendelde Kim bij Ajax nog met haar ploeggenoten Kika van Es en Vanity Lewerissa dagelijks tussen Brabants huis en Amsterdam, na haar overgang naar ADO Den Haag Vrouwen is zij naar de Residentie verhuisd en heeft daar ook part-time werk gevonden als Office Assistent bij Plus Projects in Scheveningen. Zij begon bij haar nieuwe club ouderwets als midvoor en heeft ook als valse spits en middenvelder al haar waarde bewezen. ,,Ik speel op de plek waar het team mij nodig heeft.” Zelf heeft zij wel een voorkeur voor de positie van verdedigende middenvelder. ,,Zolang ik maar gebruik kan maken van mijn schot.”

Over het begin van het seizoen van ADO Den Haag Vrouwen is Kim heel tevreden. ,,Wij vormen een echt team en hebben in de wedstrijden tegen de topclubs laten zien dat wij goed kunnen voetballen. We creëren ook genoeg kansen, maar moeten onszelf wel vaker belonen met goals. Als dat lukt en wij een team blijven, gaan we een goed seizoen draaien.” Met haar goede trap neemt Kim het merendeel van de vrije trappen en corners voor haar rekening en is zij ook de speler die het vaakst het doel onder vuur neemt. Al werd in de topper tegen Ajax uit haar hoekschop de winnende goal gescoord, Kim beseft dat haar eigen rendement omhoog moet. ,,Ik train elke week op vrije trappen en corners en hoop dat dat snel resultaat heeft.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt vrijdag 25 oktober aanstaande VV Alkmaar in de return van de eerste ronde van de Eredivisie Cup. De eerste ontmoeting in Alkmaar eindigde in 1-1. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 19.30 uur.

Bron: Vlietnieuws
Tekst Roeland Gelink
Foto: Peter Looijen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.