Wedstrijdverslag: Pernis - FSG/Gezien.nl | Ronde 15 | Eredivisie Zaal 2011-2012

Wedstrijddatum: vrijdag, 10 februari 2012
Aanvangstijd: 20:15 u

Verslag Pernis
Door Wendy Rietveld

Dat vandaag een titanenstrijd zou worden viel te verwachten. vv Pernis had wat goed te maken na het teleurstellende gelijkspel tegen Arch. Nieuweboer en FSG moest winnen om aansluiting te krijgen met de top drie. Daarnaast telde wellicht mee dat het eerder dit seizoen de Rotterdamse dames waren die de meiden uit Sittard op een eerste nederlaag in twee jaar trakteerden.

Niks stond een spannende wedstrijd dan ook in de weg. Spanning en beleving waren er zeker, maar een domper op deze wedstrijd was het optreden van de heren scheidsrechters. Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, drukte met name de eerste scheidsrechter van dienst een vervelende stempel op deze avond.

Al na drie minuten stond vv Pernis daardoor op vier directe overtredingen wat het spelbeeld niet ten goede kwam. Het was FSG dat de touwtjes stevig in handen had in de beginfase. Na al enkele afstandsschoten was het Sanne Schoenmakers die de lat raakte. De rebound van Rian Geelen verdween voorlangs het doel. Kort hierop moest keepster Sharon van Zadelhoff ingrijpen op een schot van Lianne Esseling. Pernis stond onder druk maar kreeg zelf ook wat kansen. Het werd met name gevaarlijk als de snelle Lenie Mendes Fernandes uitbrak of captain Suzanne Bakker mee ten aanval trok.

FSG moest ook meerdere keren aan de noodrem trekken, Shirley Kocacinar kreeg hiervoor geel en omdat ook Pernis zich liet verleiden tot het maken van overtredingen stond het vier minuten voor rust 0-0 in goals maar 5-5 in overtredingen en had ook Nadia Roukes een gele kaart achter haar naam. Toen spits Lenie Mendes Fernandes wederom op snelheid haar tegenstander aftroefde en haar de pas werd afgesneden, verwachtte iedereen een tien meter trap voor Pernis. Helaas had de scheidsrechter een overtreding gezien van Lenie en kreeg FSG dit buitenkansje. Sharon van Zadelhoff keerde het harde schot van Sanne Schoenmakers, maar had twee minuten voor de pauze geen antwoord op een goed binnen geschoten (wederom zeer discutabele) penalty. Nog geen halve minuut later was het Pernis wat kon juichen toen Suzanne Bakker op aangeven van Francisca Schols snoeihard binnen schoot.

Pernis kwam fel de kleedkamer uit en schoot uit de startblokken. Na twee minuten spelen was het Lenie Mendes Fernandes die vanaf links de bal in de korte hoek punterde. Nu was het zaak geconcentreerd te blijven en vooral koeltjes in de duels. Miscommunicatie achterin bij de thuisploeg leverde echter drie minuten later al de gelijkmaker op. Shirley Kocacinar brak door op links en bediende de inglijdende Sanne Schoenmakers op maat.

Beide ploegen speelden vandaag duidelijk om te winnen en dat leverde een open wedstrijd op met kansen over en weer. De keepsters stonden in eerste instantie meer goals in de weg, maar het was FSG dat in de 33e minuut op voorsprong kwam toen Shirley Kocacinar van grote afstand uit mocht halen. Hierna een periode waarin aan beide kanten dubieuze overtredingen werden toegekend waardoor het vijf minuten voor tijd wederom 5-5 in overtredingen werd. Beide teams speelden dus nu met de rem erop wat erin resulteerde dat Sanne Schoenmakers zonder echt gehinderd te worden op rechts door kon lopen en de 2-4 binnen kon schieten.

Met nog slechts 3,5 minuut op de klok moest Pernis nu volle bak vooruit. Zij brachten een extra veldspeelster in als keepster en FSG werd alleen nog gevaarlijk op het moment dat zij van eigen helft kansen kregen om op doel te schieten. Pernis daarentegen kreeg kans op kans. Suzanne Bakker schoot enkele keren van afstand, maar vond twee keer keepster Vivian van Wijk op haar weg en een keer stond de lat succes in de weg. Ook een schot van Lenie Mendes Fernandes werd gekeerd.

Met minder dan een minuut te spelen ging een FSG speelster in de fout. De toegekende tien meter trap werd door Suzanne Bakker hard binnen geknald 3-4. De tijdwaarnemer vergat de tijd stil te zetten en er ontstond discussie over hoe lang er nog te spelen was. Uiteindelijk werd besloten de klok op 55 seconden te zetten. Dit bleek niet genoeg voor Pernis waardoor FSG de drie punten mee kon nemen naar Sittard.

Voor Pernis extra zuur omdat na de wedstrijd bleek dat koploper OS Lusitanos had verloren. Het positieve is dat zij hierdoor niet uitlopen, maar het gevoel wat overheerste was dat op basis van het spelbeeld een gelijkspel terecht geweest zou zijn. De eerstvolgende wedstrijden zijn pas op 2 maart als Pernis op bezoek gaat bij Noordzee en FSG de lastige wedstrijd tegen FC Gelre wacht.

Verslag FSG
Door Petra van Zandvoort

FSG pakt drie belangrijke punten bij Pernis

Op de vijftiende speeldag van de Eredivisie Zaalvoetbal is FSG te gast bij vv Pernis in Schiedam. De nummer twee van de competitie, Pernis, heeft de punten nodig om koploper Os Lusitanos in het vizier te houden. Landskampioen en bekerwinnaar FSG bivakkeert al enige tijd op de vijfde plaats. In de eerste helft van de competitie heeft het team te maken gehad met blessures, afzeggingen en een sterk wisselende bezetting.

Na de winterstop is er nog geen competitie- of bekerwedstrijd verloren gegaan en het team kijkt met een sterke selectie vol vertrouwen omhoog. FSG aast bovendien op revanche voor de punten die Pernis vanuit Limburg meenam naar Rotterdam. Kortom, alle ingrediënten om de toeschouwers in de goed gevulde Margriethal een spannende voetbalavond te bezorgen.

FSG begint met Rian Geelen, Shirley Kocacinar, Lianne Esseling en Sanne Schoenmakers. Het Limburgse doel wordt verdedigd door Vivan van Wijk. FSG start sterk en zet Pernis direct onder druk. In de derde minuut resulteert dat in een vrije trap voor Sanne na een handsbal van Pernis. Het schot wordt gekeerd door de keeper van Pernis. Kort daarna schiet Shirley hard op de lat. Een goed opgezette een-twee tussen beide meiden gaat net voorlangs het Pernisse doel. FSG bouwt de aanvallen rustig op en zakt in bij balbezit voor Pernis. Het Limburgse team creëert kansen, maar komt niet tot scoren.

In de dertiende minuut breekt Pernis uit en moet Shirley aan de noodrem trekken. Dit levert haar een gele kaart op. De vrije trap die hieruit volgt wordt door Vivian met moeite naast het doel gewerkt. Pernis pakt op zijn beurt een gele kaart wanneer een doorgebroken Sanne voor het doel moet worden gestopt. De vrije trap die volgt verdwijnt in de muur. In de minuten die volgen komt FSG enigszins onder druk te staan, maar ook de aanvallen van Pernis leveren vooralsnog geen doelpunt op. Twee minuten voor tijd krijgt FSG een tienmetertrap na zes overtredingen van Rotterdamse zijde. Het schot belandt op de handen van de keeper.

De 0-1 valt in de laatste minuut van de eerste helft. Pernis maakt een overtreding op de wegdraaiende Shirley. De penalty wordt onberispelijk ingeschoten door Sanne. Lang kan FSG niet van de voorsprong genieten. Enkele seconden later valt de gelijkmaker wanneer een schot van Pernis via de handen van Vivian in het net belandt. Ruststand 1-1.

Vroeg in de tweede helft komt Pernis op voorsprong. Met een mooie passeerbeweging laat Lenie Mendes Fernandes twee meiden van FSG staan en scoort zij knap in de rechterhoek. De 2-1 staat op het bord. De Margriethal juicht. FSG is in die fase van de wedstrijd wat slordig in de passing. Drie minuten na de treffer van Pernis komt FSG op gelijke hoogte, wanneer Shirley de bal voor het Pernisse doel legt en Sanne deze er maar in hoeft te glijden. Over en weer volgen dan gevaarlijke kansen. Op het moment dat FSG weer grip krijgt op de wedstrijd valt inderdaad de 2-3. Shirley schiet de bal van ongeveer zes meter hard in de kruising. Drie minuten later lijkt FSG de winst veilig te stellen wanneer Sanne een lange rush langs de zijlijn goed afrondt. Pernis is echter gebrand op winst en geeft nog eens extra gas. Dit resulteert in een aantal goed uitgespeelde kansen. Met twee reddingen is Vivian op dat moment belangrijk voor FSG. Na zes overtredingen van FSG-zijde mag Pernis in de laatste minuut aanleggen voor een tienmetertrap. Deze levert de 3-4 stand op. Commotie over de tijdwaarneming levert een chaotische laatste minuut op, waarin Pernis niet meer tot scoren komt. De 3-4 eindstand is dan een feit.

FSG neemt de drie punten mee naar Sittard en kan terugkijken op een degelijke wedstrijd waarin alle meiden goed hebben gepresteerd. Coach Paul Beckers was blij dat hij een beroep kon doen op Sanne, die driemaal scoorde. Sanne maakte onlangs de overstap van topklasser RKTSV naar Standard Femina, koploper in de Belgische eerste klasse. Toch is zij beschikbaar voor de zaal. “Voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in zijn totaliteit, is het gewenst dat deze vrouwen zowel in de zaal als op het veld op niveau kunnen presteren. Het is daarom goed dat een club als Standard geen bezwaar heeft tegen het voetballen in de zaal”, aldus Paul.

Op 2 maart staat voor FSG het volgende belangrijke eredivisieduel op het programma. In Sittard ontvangen zij dan runner-up FC Gelre.

Locatie: Margriethal te Schiedam