Groepswinst voor Nederland Onder 19

Vandaag troffen de Jonge Oranje Leeuwinnen hun leeftijdsgenoten van Italie. Vrijdag hadden zij zich al geplaatst voor de 1/2 finales en een WK-ticket op zak, dus met een goed gevoel begonnen zij aan deze wedstrijd. Maar de Equipe van Torny had het moeilijk tegen hun Italiaanse leeftijdsgenoten en moest genoegen nemen met een 3 - 3 gelijkspel. Doelpunten voor Nederland werden gemaakt door Fenna Kalma, Aniek Nouwen en Ashleigh Weerden wist er in de extra tijd nog een gelijkspel uit te slepen.

Oranje O19 gaat het donderdag in de halve finale opnemen tegen Spanje, aanvang 16.00 uur, te zien op Eurosport.

Nederland staat aan de leiding in poule B. Coach Jessica Torny begon met de volgende basiself: Jacintha Weimar (GK), Kay-Lee de Sanders, Aniek Nouwen, Quinty Sabajo, Nadine Noordam, Danique Ypema, Jamie Altelaar, Kayleigh van Dooren, Noami Pattiwael, Fenna Kalma en Bente Jansen.

Voor alle informatie rondom dit EK, surf bovenin Internationaal > Europese Kampioenschappen > EK O19 jaar "> EK 2017 te Noord-Ierland.

Kort verslag

Het begin van de wedstrijd is voor Italie en al in de 7e minuut kijkt Oranje O19 tegen een 0 - 1 achterstand aan. Het is Aniek Nouwen die de bal onfortuinlijk in eigen doel werkt en hiermee de Italianen op voorsprong helpt 0 - 1. In de 17e minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd Gloria Marinelli maakt een overtreding op Jamie Altelaar. Maar Oranje blijft een beetje achter de feiten aanlopen want ook de eerste corner van de wedstrijd is voot Italie.

Dan eindelijk in de 25e minuut trekt Nederland de stand gelijk. Fenna Kalma werkt de bal tussen de palen na een assist van Bente Jansen, 1 - 1. Na de gelijkmaker lijkt Oranje wat meer de controle te krijgen en creëert wat meer kansen. Italie laat het er ook niet bij zitten en krijgt nog een hele goede kans maar de bal komt tegen de doellat.

In de 33e minuut wordt Fenna Kalma neergelegd in het strafschopgebied, dit betekend de 2e gele kaart voor Italie, Alice Tortelli gaat op de bon, maar belangrijker natuurlijk is de penalty voor Nederland. Deze wordt gescoord door Aniek Nouwen in de 34e minuut en de stand is 2 - 1. Vlak voor rust nog een kans voor Italie maar de bal gaat naast. Er worden veel overtredingen gemaakt over en weer, hopelijk kan O19 de 2e helft meer aan voetballen toekomen.

In de 2e helft is er gelijk weer druk van Italie. Gelukkig kan keepster Jacintha Weimar redding brengen, ten kosten van een corner, maar hieruit komt verder geen echt gevaar. In de 55e minuut de 1e wissel aan de kant van Nederland, Nurija van Schoonhoven vervangt Nadine Noordam. En de 58e minuut weer een goede kans voor Italie. In de 63e minuut de 2e wissel voor Oranje O19, Ashleigh Weerden komt in het veld voor Naomi Pattiwael. In dezelfde minuut ook een wissel voor Italie.

Het is tot nu toe echt Italie de beste kansen van de 2e helft heeft maar gelukkig blijft de 2 - 1 nog op het scorebord staan. Maar niet veel later in de 66e minuut komt Italie toch langszij en het is 2 - 2 door een doelpunt van Alice Regazzoli. Nederland zal nu toch echt een tandje bij moeten schakelen willen ze ook de laatste groepswedstrijd winnend afsluiten. Dan in de 73e minuut weer twee wissels, eentje voor Italie en de andere voor Nederland, Cailtin Dijkstra komt erin voor Kay-Lee de Sanders.

Pas in de 74e minuut van de wedstrijd weer eens een kansje voor Oranje O19, maar Fenna Kalma mist het doel. Pas in de 82e minuut verdient Nederland de 1e corner van de wedstrijd. Hieruit ontstaat geen gevaar voor Oranje O19 maar wel wordt er door Italie aan de andere kant in de 83e minuut gescoord door invalster Annamaria Serturini 2 - 3.

In de 85e minuuut weer geel voor een Italiaanse speelster, deze keer komt Arianna Caruso in het boekje van de scheidsrechter. In de extra tijd nog een offensief van Nederland waarin de ene corner de andere opvolgt en dus vol de druk bij Italie. Dit heeft resultaat want in de 94e minuut scoort invalster Ashleigh Weerden de 3 - 3, na een assist van Aniek Nouwen. Hiermee eindigt de wedstrijd in 3 - 3 en pakt Oranje O19 toch nog een punt om de eerste plaats in de groep te pakken.

Donderdag wacht de halve finale voor Oranje O19, heel veel succes!

OnsOranje

Verslag op OnsOranje

Vrouwen onder 19 heeft ongeslagen de halve finale bereikt. Maandagavond speelde de ploeg van Jessica Torny 3-3 gelijk tegen Italië.

“We gaan nu rustig toewerken naar de halve eindstrijd”, aldus Torny in Portadown, Noord-Ierland. Na ijzersterke overwinningen tegen Frankrijk en Engeland was de ploeg al zeker van poulewinst.

Ondanks dat Onder 19 met een plaats in de halve finale al historie schreef door zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsten voor een WK, moest het derde pouleduel nog wel worden afgewerkt. Tonry besloot zeven speelsters rust te geven. “De eerste twee wedstrijden waren zwaar en we verkeerden in de luxepositie dat we niet hoefden te winnen. We wilden zo min mogelijk risico nemen de speelsters die niet startten hebben nu langer rust.”

Misverstanden

De nieuw opgestelde formatie moest echter nog wel wat aan elkaar wennen en dat leverde al na zeven minuten een tegentreffer op. Keepster Jacintha Weimar was bij een bal vanaf zijkant niet duidelijk wat ze wilde, waardoor de kopbal van Aniek Nouwen niet in haar handen maar over haar heen in het eigen doel verdween. “Het zag er nogal knullig uit. Jacintha twijfelde of ze moest komen of blijven staan. Ze had duidelijk moeten maken wat ze wilde. Nu hielpen wij Italië in het zadel”, zag Torny.

Nederland herstelde zich op Shamrock Park echter goed en was zeker de eerste helft de betere ploeg. Italië speelde compact, terwijl de laatste linie tegelijkertijd erg ‘hoog’ stond. “Ze stonden met de linies heel kort op elkaar, waardoor er ruimte lag om de bal ook eens erachter te leggen. Dat deden we te weinig”, aldus Torny, die zag dat haar elftal na 25 minuten wel prima doorkwam.

‘Wij maakten Italië sterk’

Bente Jansen gaf de bal vanaf links goed voor op Fenna Kalma en die laatste kopte prima binnen: 1-1. De aanvalster van Heerenveen had tien minuten later eveneens een groot aandeel in de 2-1. Ze stond in het strafschopgebied klaar om uit te halen, toen ze onderuit werd gehaald. Nouwen mocht vanaf elf meter uithalen en schoot nu wel in het juiste net raak.

In de tweede helft was Nederland opnieuw wisselvallig en werden prima fases afgewisseld met onnodige fouten. “We verloren te veel duels en Italië bleef daardoor gevaarlijk. Als ze eruit kwamen met een counter, dan kwamen ze er ook sterk uit”, aldus Torny, wiens elftal na de pauze dan ook pardoes de 2-2 en 2-3 om de oren kreeg. “Wij hadden het veel rustiger moeten uitspelen. Wij maakten Italië met onze fouten sterk.”

Gelijkspel op de valreep

Dat lag volgens Torny niet aan het inbrengen van de vele nieuwe speelsters. “Zij hebben steeds meegetraind en weten ook wat er gevraagd wordt. Daarbij kregen zij nu de kans om zich ook te bewijzen. Die wil je dan toch grijpen lijkt me.”

Dat deden de speelsters deels door vier minuten in blessuretijd alsnog een gelijkspel veilig te stellen. Nadat een corner twee keer niet voldoende werd weggewerkt door de Italiaanse defensie belandde de bal voor de voeten van Ashleigh Weerden. De speelsters van FC Twente schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied laag bij de tweede paal binnen.

Nederland treft donderdag in de halve finale Spanje of Schotland.

Wedstrijd: NEDERLAND O19 - ITALIE O19
Datum: maandag 14 augustus 2017
Aanvang:  16:00 uur
Locatie: Shamrock Park, Portadown
Betreft:  3e duel groep B
Ruststand: 2 - 1
Eindstand: 3 - 3
Scheidsrechter: Barbara Poxhofer (AUT)
Assistent scheidsrechters: Vikki Robertson (SCO), Ivana Lesková (SVK)