A+ R A-
Wedstrijdverslag: PEC Zwolle - Heerenveen | Ronde 9 | Eredivisie 2011-2012
Print 

PEC Zwolle - Heerenveen
0 2
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 09 december 2011
Aanvangstijd: 18:30 u
Toeschouwers : 50

Basisopstelling

Doel
Verdediging
Middenveld
Aanval

Wissels

Gebeurtenissen

doelpunt


     Samenvatting

    Heerenveen wint in en van Zwolle
    door Frits Beekhuis

    De wedstrijd Zwolle tegen Heerenveen ontspon zich voornamelijk tussen beide 16 meter gebieden. De eerste helft waren er weinig kansen te noteren. Heerenveen had veelal balbezit, bij balverlies werd direct druk gezet op de speelsters van Zwolle waardoor ook Zwolle nagenoeg niet aan een fatsoenlijke aanval toe kwam.

    Zwolle kwam echter veelbelovend uit de startblokken en had via een steekpass vanuit het middenveld op Lisanne Vermeulen in de 3e minuut al een kans, maar Jessica Jurg, die de geblesseerde Roxanne van den Berg verving, kon de bal tot hoekschop promoveren.
    Ook Marianne van Brummelen kon in de 13e minuut Jurg niet verschalken nadat Winters van Heerenveen de bal wat knullig had verspeeld kon van Brummelen richting het Heerenveendoel opstomen, Jurg redde echter bekwaam.
    Ook Lisanne Schaareman verspeelde de bal waardoor Frijlink in de 15e minuut een ziedend schot op doel kon lossen, weer stond Jurg haar mannetje.

    Heerenveen had het meeste balbezit,  kwam zelf niet in de 16 van Zwolle omdat de aanvalsopzet telkens in schoonheid stierf. Aan de andere kant werden door persoonlijke fouten van de Heerenveen defensie de Zwolse voorwaartsen in stelling gebracht. De eerste keer dat Heerenveen een doelgerichte kans had was pas in de 27e minuut, Maruschka Waldus kopte uit een corner over het doel.
    De wedstrijd sleepte zich voort, Heerenveen bleef het meeste balbezit houden en Zwolle kon daar weinig tegenover stellen.

    zwolle_hee_3

    Dan verwacht je de in de tweede helft dat de trainers maatregelen nemen, tenslotte konden beide ploegen met een lucky doelpunt maar zo de winst opstrijken. Maar de teams beginnen onveranderd aan de tweede helft.
    Heerenveen had toch het best begrepen dat er wat te halen viel in Zwolle. Het duurde echter tot de 67e minuut voordat het kwartje echt viel. Sherida Spitse kreeg de bal ingespeeld op 40 meter van het doel en zag Olthuis iets te ver voor haar doel staan. Het prachtige schot viel prima binnen, 0-1.

    Vanaf dat moment kreeg de wedstrijd wat meer ‘schwung'. Zwolle ging meer vooruit voetballen, Heerenveen kreeg kansjes in de counter.
    Heerenveen doelvrouwe Jurg moest handelend optreden op doelpogingen van Dolstra en Frijlink, aan de andere kant moest Olthuis een schot van Miedema onschadelijk maken.

    Een prachtige counteraanval van Heerenveen leidde in de 83e minuut dan toch de 0-2 in. Van Eyck werd met een messcherpe pass vanaf het middenveld de diepte in gestuurd. Ze gaf een voorzet op maat aan Vivianne Miedema die met een bekeken schuiver de bal in de verste hoek deponeerde.

    Zwolle kon daarna nog wat speldenprikjes uitdelen maar Jurg maakte telkens aan alle Zwolse illusies een einde.

    zwolle_hee_3


    Een verdiende overwinning van Heerenveen op Zwolle. Heerenveen liet Zwolle niet voetballen, zette bij balverlies constant druk op de speelster met de bal, waardoor Zwolle de slag op het middenveld verloor. Zwolle spits Vermeulen vocht verbeten duels uit met Heerenveen speelster Waldus waarbij Waldus meestal als winnaar uit de bus kwam, Vermeulen heeft weinig doelrijpe kansen gekregen. Het duel tussen de oranje basisspeelsters en middenvelders Smit van Zwolle en Spitse van Heerenveen werd ruim op punten gewonnen door Spitse.

    Zwolle probeerde het ook vaak via de zijkanten, maar de passing was daarvoor te onzuiver. Van Brummelen stond meerdere malen met de handen in de lucht nadat een pass op haar weer over de zijlijn belandde. Aan de andere kant overkwam Frijlink hetzelfde. Dat was ook de verdienste van Heerenveen.

    Heerenveen daarentegen speelde tot aan de 16 van Zwolle goed verzorgd voetbal met mooi combinatiespel, maar vaak kon het de voorwaartsen net niet in stelling brengen, goed verdedigend werk van met name Mariska Kogelman van Zwolle was daarvan de oorzaak. Zij had de leiding in de achterhoede van Zwolle en deed dat op een prima manier.
    Als de voorwaartsen van Heerenveen wel aangespeeld werden, misten ze vervolgens de duelkracht, met name van Eyck leidt dan te veel balverlies op belangrijke momenten. Voorgaande wedstrijden stond ze in de spits, nu opereerde ze vanaf rechts. Maar ook daar wist ze zich met de geboden ruimte geen raad, op dat ene moment in de 83e minuut na waarbij ze juist wel goed anticipeerde met haar snelheid.

    zwolle_hee_3

    Statistieken:

    Locatie: Sportpark Be Quick'28 te Zwolle

    Reporter Frits Beekhuis
    Fotograaf Wiep Wierda; meer foto's zijn inmiddels te bewonderen in het foto album Eredivisie > competitie ronde 9  

    Smit: 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging'
    Sylvia Smit is al sinds de invoering van de Eredivisie Vrouwen in het seizoen 2007/2008 actief in deze competitie. In die vijf seizoenen speelde ze al voor drie verschillende clubs, namelijk FC Twente, sc Heerenveen en op dit moment FC Zwolle Vrouwen. Daarnaast speelde ze al veel interlands voor het Nederlands elftal. Sylvia Smit vertelt over het seizoen bij FC Zwolle Vrouwen, haar carrière tot nu toe en over de derby tegen FC Twente, wat voor haar gelijk een speciale wedstrijd is. lees meer