A+ R A-
Wedstrijdverslag: Heerenveen - PSV | Ronde 6 | Eredivisie Veld 2015-2016
Print 

Heerenveen - PSV
1 1
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 02 oktober 2015
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Dartel Heerenveen haalt verdient punt tegen teleurstellend PSV

Door Luc Calleeuw

 

Na de eerste kompetitie pauze door diverse internlandverplichtingen (U19 – A team), verschillende volgen nog, trekt leider PSV naar Friesland om Heerenveen partij te geven. Net als vorig seizoen gaat de partij door in het Abe Lenstra Stadion. Een blij weerzien met onder andere Ann Mor en een warm onthaal vallen ons te beurt. Fotograaf Remko is mijn reisgezel vandaag. Bij PSV ontbreekt Sisca Folkertsma tegenover de laatste partij, Kika van Es start na een lange revalidatie voor het eerst in de basis, Lucie Akkerman krijgt tegen haar oude team de voorkeur op Corine Peels. Heerenveen mist doelvrouw Nienke Olthof. De Noord Brabanders brengen de partij op gang, na een prachtig gebrachte live-versie van het Friese volkslied (wat een stem) en een beklijvende minuut stilte. Door diverse actie meer dan 5000 toeschouwers in de arena.

 

De meeste hiervan zitten nog niet echt goed op hun zitje bij de eerste kans. Het leer wordt voor gebracht van rechts, valt in de voeten van Kim Moermans. Haar geplaatste bal wordt met een schitterende save door doelvrouw Lotte Wiekamp uit haar doelvlak wordt geranseld (1 min). De Eindhovenaren tonen het meeste initiatief bij de beginfase. Dit resulteert in een aantal hoekschotten, telkens getrapt door Kim, zonder (echt) gevaar. Tussendoor steekt ook het thuisteam de neus aan het venster, een actie tussen een bedrijvige Dorien Zeinstra en Nathalie van der Heuvel eindigt in de grijparmen van keepster Angela Christ. Net voor het kwartier het Hartjes team. Een schot van Nathalie, door op rechts gaat een half metertje naast, doelvrouw Angela lag wel in de goede hoek (12 min). Na een hoekschot van Charissa Burgwal bokst dezelfde Angela het ronde ding weg, in de voeten van Nathalie, haar schot is niet gekadreerd (14 min). Hierna weer de bezoeksters, Nadia Coolen op snelheid door over rechts, perfecte voorzet, Jeslynn Kuijpers mist (onbegrijpelijk) de kans aan de eerste paal (16 min). Bal in de handen van doelvrouw Lotte. Bij de volgende fase zet Vanity Lewerissa zich door over links, langs haar opponent, pass op Maran van Erp, de schuiver van de Oranje Leeuwin wordt door goalie Lotte gekeerd (18 min). En dan valt het even stil, we zien een gelijk opgaande partij zonder echt gevaarlijke standjes. PSV verzuimt te doen waar het goed in is, voetballen, speelt aan een te laag tempo en werkt met de lange bal! Heerenveen strijdt dartel met de voorhanden zijnde middelen, prik als het kan.

 

De Lighttown ladies dreigen nog een keer met de rust in zicht. Bal van Myrthe Moorrees in de loop van Nadia, deze twijfelt even, Ingrid Schuiten is tijdig terug om in hoekschot te keren. Deze brengt geen gevaar (43 min). Een vrije trap van Charissa wordt gekopt door Elze Huis, keepster Angela bokst weg. We krijgen 3 minuten blessure tijd, hierin nog een (terecht) geel karton voor Michelle Hendrix na te driest ingaan op Lianne de Vries. We gaan rusten met een brilscore, 0-0.

 

Tijdens de pauze in Vanity in de kleedkamer gebleven, Mauri van de Wetering komt in haar plaats. Zij mag een vrije trap nemen, bal bij Michelle die, volledig vrijstaand kan koppen, de bal mist kracht (47 min). Bij PSV valt het sobere maar tegelijk soeverein en sterke positiespel van Maran van Erp op. Rustig, degelijk en met grote klasse. Even later ontsnapt Michelle aan een eventuele uitsluiting, onvrijwillig in het heets van de strijd met gestrekt been richting Maly Breed, de scheidsrechter houdt de kaart op zak (52 min). Het Heerenveens nummer 17 kan niet meer verder en wordt door Carmen de Mare vervangen (52 min). Ook Lucie Akkerman krijgt terecht geel om met 2 voeten vooruit op Lysanne van de Wal in te gaan (56 min). Net voor het uur een dartel en moedig strijdend Heerenveen. Simone Kets door over links, brengt voor, de verloren bal wordt opgeraapt door Nathalie die opnieuw Simone vindt. Het nummer 7 haalt vernietigend uit, 1-0 (59 min). De vreugde waarmee deze goal gevierd wordt en die de ganse Heerenveen groep uitstraalt showt teamgeest. PSV moet nu vol aan de bak.

 

Een eerste reactie via Jeslynn, door op rechts, half hoge voorzet weg gebokst door keepster Lotte, in de voeten van Michelle. Het is niet het dagje van de Oranje U19 aanvoerster, ze trapt vanaf de rand van de zestien de open kans over (61 min). Doelvrouw Angela reageert tijdig op een diepte pas richting Elze, de voorbereiding liep via Ingrid, Simone en Lysanne (65 min). Even later opnieuw Simone door, zij legt terug op Carmen, gekraakt schot, naast (67 min). Bij de Friezen komt Tiny Hoekstra in de plaats van Nathalie (68 min). Met nog twintig minuten te gaan een lange bal van Lucie richting tweede paal, Michelle kan aannemen ziet voor doel Myrthe en Mauri. Beide lijken elkaar in de weg te lopen, maar laatstgenoemde Mauri, van de Wetering kan alsnog binnenschuiven, 1-1, (71 min). PSV wisselt een tweede keer, Laura Strik komt voor Michelle (72 min). Bij Heerenveen komt Marlies Slegter voor Elze (72 min). Even later flirt ook Lucie met de uitsluiting na een stevige fout op Lianne de Vries (74 min). De onpartijdige boekt een speelster van Heerenveen (?) na een foute tussenkomst (77 min). Het jonge Heerenveen lijkt fysisch aan het einde van de kracht, strijd met man en macht. De PSV entourage durft niet vol voor de winst te gaan, bouwt zekerheid in. Ook Carmen wordt met geel bedacht, vierde kaart in een super sportieve wedstrijd, vreemd (82 min). Corine Peels neemt de plaats van Lucie in (85 min). PSV probeert het nu met power, Heerenveen vecht voor iedere meter. Enkele vrije trappen voor de bezoeksters leveren geen gevaar op, doelvrouw Lotte blijft attent (87 en 89 min). We krijgen vier minuten blessure tijd. Net op het moment dat Simone Kets wordt uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd duikt ze allen op voor keepster Angela. De Oranjeleeuwin redt voor PSV uiteindelijk de meubelen met een sublieme reactie. De rebound van Marlies wordt geblokt en verdwijnt in een hoekschot die niets oplevert. Eigenlijk moet dit 2-1 zijn! De gelijk opgaande wedstijd eindigt op een billijke 1-1 score, waardoor het laatste maximum in de Ere Divisie meteen weg is. Ondanks de gemiste kansen, mogen vooral de bezoeksters hier blij mee zijn.

 

Terechte uitslag, Heerenveen verdient op basis van het dartele spel, de inzet en ploeggeest dit punt, in de slotfase hadden drie zelfs gekund. Leider PSV stelt teleur, toont te weinig durf, hanteert te veel de lange bal, verzuimt het voetballende vermogen te gebruiken. Te zelfzekerheid van een aantal speelsters en onderschatting van de opponent zullen hier niet vreemd aan zijn. Een interne scherpere concurrentie zou dit kunnen aanzwengelen. Gemiste kans om de voorsprong in het klassement uit te bouwen. Volgende week wacht voor de Eindhovense dames een heuse topper tegen Ajax, vandaag ook niet verder dan een 1-1 tegen Twente. Heerenveen geniet van een vrije dag. Hopelijk via een initiatief alla Heerenveen een even druk gevulde Herdgang bij de klapper.

 


 

 

Statistieken:

 

Wedstrijd: SC Heerenveen - PSV Vrouwen

Datum: vrijdag 2 oktober 2015

Betreft: 6e Ronde Eredivisie Vrouwen

Locatie: Heerenveen

Toeschouwers: 5000

Reporter: Luc Calleeuw

 

Scoreverloop:
59 min 1 – 0 Simone Kets
71 min 1 – 1 Mauri van de Wetering

 

Gele Kaarten:
45 + 20 min Michelle Hendrix (PSV)
56 min Lucie Akkerman (PSV)
77 min ??? (Heerenveen)
82 min Carmen de Mare (Heerenveen)

 

Wissels:
46 min Mauri van de Wetering voor Vanity Lewerissa (PSV)
52 min Carmen de Mare voor Maly Breed (Heerenveen)
68 min Tiny Hoekstra voor Nathalie van den Heuvel (Heerenveen)
72 min Laura Strik voor Michelle Hendriks(PSV)
72 min Marlies Slegter voor Elze Huis (Heerenveen)

85 min Corine Peels voor Lucie Akkerman (PSV)

 

 

Voor SC Heerenveen speelden:

Lotte Wiekamp (23), Dorien Zeinstra (2), Pascalle Tang (3), Charissa Burgwal (4), Ingrid Schuiten (6), Simone Kets (7), Nathalie van der Heuvel (10),  Lysanne van der Wal  (12), Maly Breed (17), Elze Huis (20) en Lianne de Vries (22).

 

Wisselspeelsters: Liek Huls (5), Carmen de Mare (11), Marlies Slegter (15), Devi Venema (16) en Tiny Hoekstra ( 19).

 

Voor PSV Vrouwen speelden:

Angela Christ (1), Maureen Sanders (3), Lucie Akkerman (4), Kika van Es (5), Maran van Erp (6), Nadia Coolen (7), Myrthe Moorrees (8), Vanity Lewerissa (11), Michelle Hendriks (12), Kim Moermans (15) en Jeslynn Kuijpers (19).

 

Wisselspeelsters: Corine Peels (2), Mauri van de Wetering (9), Laura Strik (14), Dianne Reemers (16), Melissa Evers (19), Sabine Becx (18), en Sylke Calleeuw (21).