A+ R A-

Hoofdrol voor Oranje Leeuwin en top PSV - er Angela Christ

PSV neemt het in de halve finale op de Herdgang op tegen SC Heerenveen, een team dat het in het verleden de Eindhovenaren meermaals moeilijk maakte. Bij PSV zijn de langdurig geblesseerden Michelle Hendriks en Corine Peels nog steeds afwezig, het team uit Friesland is voltallig. De omstandigheden om een voetbalwedstrijd te spelen zijn perfect.
PSV in het vertrouwde rood wit gestreepte shirt, SC Heerenveen in het prachtige blauw wit tenue met de hartjes. Het thuisteam neemt de aftrap.

 

vervolg Verslag


Een eerste hoekschot voor PSV na 35 seconde, niet echt gevaar, maar de intenties zijn er. En nog binnen de eerste vijf minuten staat het 1 tegen 0. Jeslynn Kuijpers door over links, alleen voor keepster Devi Venema. Het nummer 19 wijkt iets te ver uit, maar kan goed terugleggen op Nadia Coolen, die staalhard uithaalt, 1-0 (4 min). En de Eindhovenaren zetten door. Vlotte actie tussen Kim Mourmans, Sisca Folkertsma en Kirsten Koopmans, deze laatste speelt Jeslynn vrij op rechts, haar breedte pas op de vrijstaande Vanity Lewerissa is onzuiver en wordt door Fleur Kokhuis onderschept. Hier zat meer in.

Heerenveen herstelt langzaam van de vlugge achterstand, toont meer initiatief. En hoe. We zien een mooie aanval op rechts, Tiny Hoekstra door op rechts, komt naar binnen en vindt me een mooi hoge flankbal de volledig vrijstaande Simone Kets aan de tweede paal, helaas voor de Friese meisjes kopt Simone over doel (21 min). Dit moet eigenlijk doelpunt zijn. Even later fraai cross van Simone op Tiny, dit keer doorziet Aniek Nouwen het gevaar en onderschept de voorzet (23 min).


Centraal op het middenveld speelt Sisca Folkertsma een sterke partij is bijna in iedere fase betrokken. Na een mooie dubbelpas met Nadia van de ex Heerenveenspeelster een eerste van een reeks hoekschotten voor PSV. Liefst 6 achter elkaar. Steeds getrapt door Kim, bij de vierde dient doelvrouw Devi de indraaiende bal van onder de lat te halen (35 – 40 min). Het laatste gevaar de eerste periode is voor PSV, Kim vindt Kirsten, schot uit de draai, niet zo ver over. Na een al bij al slaapwekkende eerste helft staat er een ruststand van 1-0.

De tweede periode is PSV iets anders ingesteld uit de kleedkamers gekomen en wil de klus afmaken. De Eindhovenaren gaan iets hoger spelen, proberen het nu meer over de grond al voetballend. Na een vlotte actie, weer beginnend bij Sisca, over Kim kan Kirsten uithalen, doelvrouw Devi haalt het leer onder de lat uit, dan ontzet in de voeten van Kim die trapt, centimeters over (50 min). Twee minuten later een geplaatste bal van dezelfde Kim, op de paal (52 min). Maureen Sanders toont haar verdedigende kwaliteiten, stuur Nadia in het straatje, ze talmt te lang, hoekschot (58 min). Heerenveen prikt tegen via Lieke Huls, Tiny en Kerstin Casparij, uiteindelijk richting Jassina Blom, afgevlagd voor buitenspel (59 min).


Toch tonen de Friese meisjes steeds meer hun kunnen. Bij PSV moet Kim Mourmans noodgedwongen vervangen worden door Pleun Raaijmakers voor een blessure aan de knie (69 min). Een vrije trap van Simone gaat nog redelijk hoog over (71 min), maar daarna duwt het hartjes team de Noord Brabanders terug. Jassina stuurt Simone alleen voor doelvrouw Angela, de Oranje Leeuwin blijft koel (72 min). Net hierna opnieuw Simone door, Myrthe Moorrees trekt aan de noodrem, terecht rood, direct kans weg (73 min). De hierop volgende vrije trap van Jassina strand in de muur, eindigt in de voeten van Simone die niet echt haar dagje heeft, niet in het open doel, maar naast de verste paal (74 min). Met een kwartier te gaan wordt (de sterk spelende) Sisca gewisseld voor Yvonne van Schijndel.

Heerenveen verdient ondertussen wel de gelijkmaker. Een hoekschot van Tiny wordt door keepster Angela uit het doelvlak gebokst (76 min). Een prima actie van Simone, op Jassina die in de rechthoek komt, in duel met Maureen Sanders, (onterecht) appel voor penalty, het nummer 3 speelde zuiver de bal (77 min). Bij Heerenveen komt een extra aanvalster met Elze Huls voor Fleur Kokhuis (80 min). PSV brengt Mauri van de Wetering voor de aangeslagen Nadia (88 min). De Eindhovenaren komen er nog nauwelijks uit. Heerenveen duwt, maar is vaak te overhaast. Een voorzet van Tiny, door op rechts is te hard, wordt links opgepikt door Jassina, nieuwe flank, prachtige kopbal van Kerstin Casparij, dito reflex van goalie Angela, over de lat in hoekschot (89 min). Op deze hoekschot geharrewar voor doel, bal bij Tiny, plaatsbal, weer ligt de keepster in de schietbaan en redt (90 min). Door het getalm van de thuisploeg en de wissels krijgen we 5 minuten extra tijd. En dan lukt het alsnog voor het sympathieke team uit Friesland. Mooi voorzet van Simone (toch zij) tot bij Tiny Hoekstra die met een gekruist schot alsnog doelvrouw Angela weet te kloppen, 1-1. De beslissing zal vanop de penaltystip vallen.

PSV mag aanvangen, Kirsten Koopmans maakt als eerste de (lange) weg van de middencirkel richting doel. Keepster Devi weet te stoppen. Hierna de speelster van de ultieme gelijkmaker, Tiny Hoekstra. Doelvrouw Angela weet hoe ze iemand uit de concentratie kan halen, pakt de elfmeter van Tiny, nog steeds 0-0.

Hierna scoren zowel Vanity Lewerissa, Jassina Blom, Mauri van de Wetering als Laura Strik op fraai wijze, 2-2 na 3 stuks elk.
Aniek Nouwen is de volgende 3-2, ook al stopte ze in haar aanloop niet reglementair, de nochtans sterk leidende ref laat het passeren. Nu ligt alle druk op Ingrid Schuiten. Te veel druk, doelvrouw Angela pareert opnieuw, het blijft 3-2.

Als Lucie Akkerman scoort is het over voor Heerenveen. Het nummer 4 faalt niet, PSV speelt in Den Haag op 2 juni de finale tegen Ajax, één dagje na de UEFA Women Champions League finale in Cardiff.

Penalties

Penalty’s:


Kirsten Koopmans         (PSV)        Mist        0-0
Tiny Hoekstra        (Heerenveen)    Mist        0-0
Vanity Lewerissa        (PSV)        Treft        1-0
Jassina Blom        (Heerenveen)    Treft        1-1
Mauri van de Wetering    (PSV)        Treft        2-1
Laura Strik        (Heerenveen)    Treft        2-2
Aniek Nouwen        (PSV)        Treft        3-2
Ingrid Schuiten        (Heerenveen)    Mist        3-2
Lucie Akkerman        (PSV)        Treft        4-2


Statistieken

Statistieken

 

Wedstrijd: PSV Vrouwen – SC Heerenveen 1 – 1 (1 – 0) Penalty’s 4-2

Datum: Zaterdag 15 April 2017        Aanvang: 14:30 uur
Locatie: Sportpark De Herdgang        Betreft: Halve finale KNVB Beker
Ruststand: 1-0
Eindstand: 1-1
Scheidsrechter: De Heer Niels Zeeman
Assistent scheidsrechters: Mej. Diana Snoeren en de Heer Rick van Rijn
Vierde Official: De Heer Leon op ‘t Hoog
Toeschouwers: 350
Reporter: Luc Calleeuw


Scoreverloop:
04 min 1-0 Nadia Coolen
92 min 1-1 Tiny Hoekstra

Gele Kaart:                
Rode Kaart: 73 min Myrthe Moorrees (PSV)

Wissels:
69 min    Pleun Raaijmakers voor Kim Mourmans (PSV Vrouwen)
75 min Yvonne van Schijndel voor Sisca Folkertsma (PSV Vrouwen)
80 min Elze Huls voor Fleur Kokhuis (Heerenveen)
88 min Mauri van de Wetering voor Nadia Coolen (PSV Vrouwen)

Opstelling PSV Vrouwen:
01 Angela Christ, 03 Maureen Sanders, 04 Lucie Akkerman, 07 Nadia Coolen, 08 Myrthe Moorrees, 10 Sisca Folkertsma, 11 Vanity Lewerissa, 14 Aniek Nouwen, 15 Kim Mourmans, 19 Jeslynn Kuijpers en 21 Kirsten Koopmans

Wisselspeelsters:
09 Mauri van de Wetering, 12 Yvonne van Schijndel, 13 Pleun Raaijmakers, 16 Annerens Tijm, 17 Melissa Evers, 20 Vanessa Susanna, 23 Dianne Reemers.

Coaches:    Nebosja Vuckovi, Mandy Passon en Ovidiu Stinga.

Opstelling SC Heerenveen:
16 Devi Venema, 03 Fleur Kokhuis, 05 Lieke Huls, 06 Ingrid Schuiten, 07 Simone Kets, 09 Kerstin Casparij, 10 Nathalie van den Heuvel, 12 Wiëlle Douma, 14 Laura Strik, 19 Tiny Hoekstra & 94 Jassina Blom.

Wisselspeelsters:
08 Elke Meijerink, 12 Chantal Schouwstra, 18 Daisy de Boer, 20 Elze Huls, 21 Kim van Velzen en 23 Alissa Visch.
Coaches:    Jan Schulting en Anouk Bruil.

 

Interviews

Reporter Luc Calleeuw sprak met de volgende speelsters na afloop:

 

Jessica Blom van SC Heerenveen

 

Doelvrouw Angela Christ van PSV

 

Laura Strik van Heerenveen