A+ R A-

Nederland verliest nipt van Japan

Het Nederlands Vrouwenelftal oefent vandaag, in aanloop naar het Europees Kampioenschap volgende maand, in eigen huis tegen voormalig wereldkampioen Japan (FOX sport 1). Al eerder speelde het team van bondscoach Sarina Wiegman tegen deze Aziatische ploeg en wel te weten tijdens de Algarve Cup in februari. Nederland won toen met 2-3. 
Echter vanavond was er geen winst in het Rat Verlegh Stadion te Breda. Dit was het 7e duel tussen beide teams. Eindstand 0-1.

Bondscoach Sarina Wiegman start met de volgende basiself: Loes Geurts, Mandy van den Berg, Anouk Dekker, Desiree van Lunteren, Kika van Es, Jackie Groenen, Sherida Spitse, Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk.

 

 

Kort verslag

Twitterverslag Oranje Leeuwinnen

Let's go
Come on Leeuwinnen!!
14. Eerste grote kans voor Japan! Momiki lobt de bal net over.
15. In de tegenaanval schiet Miedema maar nét naast!
18. Goede voorzet van Desiree van Lunteren! Van de Donk kopt naast.
30. minuten gespeeld en de stand is nog steeds 0-0. 
44. Miedema probeert het van afstand maar de Japanse keeper staat op haar post. 
RUST! De stand is nog 0-0. In de tweede helft op zoek naar de openingstreffer. 
46. De tweede helft is begonnen! Op naar de 1-0. 
62. Ai... Yokoyama schiet van afstand en verschalkt Loes Geurts: 0-1. 
65. Drie wissels: Roord, Folkertsma en Van der Most komen in het veld voor Miedema, Groenen en Van Lunteren. 
71. Een goede voorzet van Van de Sanden wordt maar net naast gewerkt door Martens. De gelijkmaker was héél dichtbij!. 
75. Nog een kwartier te spelen. Gaan we de gelijkmaker nog scoren? 
77. Nog een wissel: Shanice van de Sanden wordt vervangen door Renate Jansen.
81. Vijfde wissel voor Oranje: Dominique Janssen komt in het veld voor Mandy van den Berg. 
86. Oeiii. Een scherpe voorzet van Van de Donk wordt door iedereen gemist, het blijft 0-1.
90. Er komen nog 3 minuten extra tijd bij. 
Helaas, we verliezen met 0-1 van Japan. We bedanken alle fans voor hun support vandaag!


Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

Oranjevrouwen missen stootkracht tegen Japan: 0-1

Welke 23 speelsters maken over een goede maand deel uit van de EK-selectie? Die vraag hangt als een sluier over de twee oefeninterlands die het Nederlands vrouwenelftal deze week speelt. Het eerste duel met Japan eindigde vrijdag in EK-stad Breda in een 0-1 nederlaag.

Dinsdag volgt het tweede duel van deze interlandperiode tegen Oostenrijk en na afloop van dat duel maakt bondscoach Sarina Wiegman bekend met wie zij straks het Europees kampioenschap gaat spelen. Met die wetenschap namen de OranjeLeeuwinnen het voor ruim 7.000 toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion op tegen Japan.


Sterkste opstelling
De huidige nummer zes van de wereld behoort al jaren tot de internationale top, een categorie waar Oranje vooral naar streeft. Het papieren verschil was in Breda niet altijd te zien. Oranje, op de geblesseerden Sari van Veenendaal en Stefanie van der Gragt na, trad aan in de sterkste samenstelling en kon goed mee met de Aziatische vrouwen van wie in de laatste twee oefenduels zelfs werd gewonnen.

Het positiespel en de opbouw zag er naar behoren uit aan Oranjekant, maar de echte dreiging in de vorm van kansen en mogelijkheden bleef uit. Nederland kreeg voor rust twee goede kansen en beide keren was Vivianne Miedema daar bij betrokken. De 20-jarige spits uit Hoogeveen creëerde na een kwartier spelen voor zichzelf een goede schotkans, maar haar lage schuiver ging net naast. Op slag van rust had de nieuwe aanwinst van Arsenal de bal aan de vrijlopende Shanice van de Sanden moeten meegeven, maar was veel te zelfzuchtig en schoot zelf.
Speldenprikken

Het waren de beste speldenprikken van Oranje voor rust. Japan zocht het gevaar via steekpassen achter de Oranjedefensie en via de vleugels. Slordigheid brak de ploeg echter keer op keer op, waardoor Nederland achterin vrij eenvoudig overeind bleef. In de tweede helft moesten de Oranjevrouwen het initiatief steeds vaker aan de bezoekers laten.

Japan pakte de controle en zocht geduldig naar openingen. Dat had na 62 minuten succes, al was daar een puur individuele actie van invaller Kumi Yokoyama voor nodig. Koud in het veld, draaide de Japanse aanvaller op het middenveld weg bij Sherida Spitse en knalde de bal vervolgens van zo'n twintig meter loepzuiver in de kruising. Keeper Loes Geurts had slechts het nakijken.
Martens dicht bij gelijkmaker

Mede door de vele wissels werd het spel in het restant van de wedstrijd aan beide kanten steeds rommeliger. Nederland kreeg in de 71e minuut nog een geweldige kans op de gelijkmaker toen Lieke Martens een voorzet op maat van Shanice van de Sanden voor het intikken had, maar de Japanse sluitpost dat met een katachtige redding verhinderde.

De krachtmeting met Japan toonde aan dat Oranje gelijkwaardig was aan een topland, maar niet in staat was door te drukken en echt vuist te maken. Aan Wiegman en haar staf om de ploeg de komende weken volop klaar te stomen en de benodigde EK-scherpte bij te brengen. Dat zal Oranje nodig hebben om in de poulefase Noorwegen, Denemarken en België van zich af te houden.
Dinsdag tegen Oostenrijk

Wiegman startte het voorbereidingstraject op 29 mei met een kleine selectie. Veel internationals ontbraken wegens competitie- en clubverplichtingen. Voor deze dubbele interland tegen Japan en Oostenrijk is iedereen ingevlogen, maar speelsters uit de Europese zomercompetities vertrekken volgende week weer naar hun clubs voordat op 2 juli het laatste deel van de voorbereiding richting de uitverkochte EK-openingswedstrijd tegen Noorwegen begint.

Precies 37 dagen scheiden het Nederlands vrouwen elftal van het eerste optreden op het Europees kampioenschap in eigen land. Tot die tijd prepareert de ploeg zich via trainingskampen en oefeninterlands. Daarvan staan er nog twee op het programma. Komende dinsdag is EK-deelnemer Oostenrijk in Deventer sparringpartner. De laatste test staat zaterdag 8 juli op de kalender, als Wales in het Sparta Stadion tegenover Oranje staat.


Wedstrijdverslag

Verslag van Andrew Jacobs

In de beginfase probeerde Oranje aan te vallen maar kwam eigenlijk niet verder dan rand strafschopgebied.

Na een overtreding waaruit een vrije trap voor Japan kwam waren het ook de gasten die vanaf dat moment minutenlang de bal hadden, zelfs was er een grote kans voor Emi Nakajima maar Desiree van Lunteren kon nog net afstoppen voordat de Japanse op doel kon schieten, even daarna was er weer een kans voor de gasten waar Yuka Momiki haar bal op het net van het doel zag belanden.

Daarna was het Oranje dat er sterk uitkwam via Lieke Martens die de bal passte op Shanice van de Sanden, zij gaf de bal aan Vivianne Miedema die op doel schoot maar de bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal.

Ook een steekpass van Jackie Groenen kon niet tot afronden worden gebracht, in de tegenstoot was het Hikaru Naomoto die de bal over het doel van Loes Geurts schoot.

Daarna kwam de bal bij Jackie die de bal naar Vivianne passte maar ook deze keer had de Hoogeveense spits het vizier niet op scherp staan.

Ook de gasten kregen de bal er niet in, vanuit een buitenspelpositie was even daarna bijna raak maar de bal verdween over het doel.

Balverlies bij de gasten, Jackie ontfutselde de bal en passte naar Vivianne die doorschoof op de goed op rechts meelopende Shanice die het probeerde vanaf de zijkant maar haar verre bal ging echter niet over goalie Sakiko Ikeda heen.

Na een verkeerde balaanname van Oranje veroverden de gasten de bal en schakelden snel om maar gelukkig verloor de Japanse speelster de bal omdat ze uitgleed.

Even daarna floot scheidsrechtster Marta Huerta De Aza voor het rustsignaal zodat beide teams gingen rusten met de brilstand.

De tweede helft was nog maar net begonnen en daar waren de gasten met een gevaarlijke kans, via een hoekschop van Emi was het Yuika Sugasawa die de bal rakelings naast het doel kopte.

De gasten bleven het spel dicteren waarbij in de 60e minuut een vrije trap van invalster Kumi Yokoyama naast het doel verdween en Oranje was dus weer gewaarschuwd maar de bal lag echter 1 minuut daarna wel in het net, het was Kumi die op schitterende wijze de bal boven goalie Loes Geurts in de kruising schoot.

Na het doelpunt leek het of Oranje de kluts kwijt was want elke bal was voor de gasten.

Toch kroop Oranje uit zijn schulp met een erg goede kans, het was Sisca Folkertsma die de bal naar Shanice schoot en op haar beurt voor het doel schoof en daar was het Lieke Martens die bijna de gelijkmaker in het net had liggen maar goalie Sakiko redde echter op knappe wijze en maakte er een hoekschop van.

Daarna was het wederom Lieke die een verdedigster uitspeelde en op doel wou schieten maar de bal werd geblokt en kwam bij Sherida Spitse die het probeerde met een geplaatste bal maar de bal verdween over het doel, gelijk daarop een schitterende bal van Sisca op de naar voren gelopen Anouk Dekker die het strafschopgebied inging en ten val kwam maar het was volgens de leidsvrouw de Japanse speelster Ayumi Oya die de bal speelde i.p.v. Anouk onregelementair ten val bracht en zo eindigde deze wedstrijd dus in 0-1 voor de gasten uit Japan.

Zeker niet slecht gespeeld tegen de nummer 6 van de wereld maar toch ook een beetje een domper omdat de laatste 2 wedstrijden tegen Japan allebei werden gewonnen na de eerdere 4 ontmoetingen allemaal te hebben verloren.

Dinsdag spelen de OranjeLeeuwinnen tegen Oostenrijk, zaterdag 8 juli nog tegen Wales en die week erna op zondag 16 juli begint dan eindelijk het EK waarbij het bij vele speelsters natuurlijk al een tijd aan het kriebelen is in de aanloop naar dat EK en dan nog wel in eigen land.

 





Videos

 

 

 

 

{youtube}



Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - JAPAN
Datum: vrijdag 9 juni 2017
Aanvang:  18:30 uur
Locatie: Rat Verlegh Stadion te Breda
Betreft:  Oefeninterland
Ruststand: 0-0 
Eindstand: 0-1
Scheidsrechter: Marta Huerta de Aza 
Assistent scheidsrechters:  Guadalupe Porras Ayuso en Silvia Fernandez Perez 
Vierde official: Maria Martinez Madrona


Toeschouwers:
Reporter: Andrew Jacobs i.s.m. Ineke van der Louw
Fotograaf: Kin Wah Yim - meer foto's Gallery > Oranje A


Scoreverloop:
62e min. 0-1 Kumi Yokoyama 

Kaarten: geen

Wissels:

Nederland:
65e min. Liza van der Most in en Desiree van Lunteren uit
65e min. Sisca Folkertsma in en Jackie Groenen uit
65e min. Jill Roord in en Vivianne Miedema uit
78e min. Renate Jansen in en Shanice van de Sanden uit
81e min. Dominique Janssen in en Mandy van den Berg uit

Japan
59e min. Yu Nakasato in Hikaru Naomoto uit
59e min. Kumi Yokoyama in Yuika Sugasawa uit
69e min. Rumi Utsugi in Yuka Momiki uit
82e min. Hikari Takagi in Nana Ichise uit


Opstellingen:

Basisopstelling Nederland:
Loes Geurts
Mandy van den Berg,
Anouk Dekker,
Desiree van Lunteren,
Kika van Es,
Jackie Groenen,
Sherida Spitse,
Lieke Martens,
Shanice van de Sanden,
Vivianne Miedema,
Danielle van de Donk.

Overige selectie:
Angela Christ,
Barbara Lorsheyd,
Sheila van den Bulk,
Merel van Dongen,
Sisca Folkertsma,
Ellen Jansen,
Renate Jansen,
Dominique Janssen,
Danique Kerkdijk,
Vanity Lewerissa,
Liza van der Most,
Jill Roord,
Siri Worm

Coach: Sarina Wiegman


Selectie Japan:
01. ERINA YAMANE
02. HIKARI TAKAGI
03. AYA SAMESHIMA
04. SAKI KUMAGAI
05. KAEDE NAKAMURA
06. RUMI UTSUGI
07. EMI NAKAJIMA
08. MAYU SASAKI
09. KUMI YOKOYAMA
10. MIZUHO SAKAGUCHI
11. MINA TANAKA
12. HIKARU NAOMOTO
13. YUIKA SUGASAWA
14. YU NAKASATO
15. YUKA MOMIKI
16. RIN SUMIDA
17. YUI HASEGAWA
18. SAKIKO IKEDA
19. MAMI UENO
20. AYUMI OYA
21. AYAKA YAMASHITA
22. AMI SUGITA
23. NANA ICHISE

Coach: ASAKO TAKAKURA



Selectie

Bekendmaking EK-selectie WEURO2017
Bondscoach Sarina Wiegman is voornemens de EK-selectie bekend te maken op woensdag 14 juni. De selectie van 23 speelsters wordt middels een persbericht naar buiten gebracht.

 

De selectie van het Nederlands vrouwenelftal:

- Mandy van den Berg (Reading FC)
- Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
- Angela Christ (PSV)
- Anouk Dekker (Montpellier HSC)
- Merel van Dongen (Ajax)
- Daniëlle van de Donk (Arsenal)
- Kika van Es (Achilles’29)
- Sisca Folkertsma (PSV)
- Loes Geurts (Paris Saint Germain)
- Jackie Groenen (FFC Frankfurt)
- Ellen Jansen (FC Twente)
- Renate Jansen (FC Twente)
- Dominique Janssen (Arsenal)
- Danique Kerkdijk (FC Twente)
- Vanity Lewerissa (PSV)
- Desiree van Lunteren (Ajax)
- Lieke Martens (FC Rosengard)
- Vivianne Miedema (Bayern München)
- Liza van der Most (Ajax)
- Jill Roord (FC Twente)
- Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
- Sherida Spitse (FC Twente)
- Sari van Veenendaal (Arsenal)
- Siri Worm (FC Twente)
- Kelly Zeeman (Ajax).