Wedstrijdverslag: VV Alkmaar (voorheen Telstar) - ADO Den Haag | Ronde 9 | Eredivisie 2011-2012

Door Jeroen Olthof

Bij de opkomst van de vrouwenploegen van Telstar en ADO Den Haag in het TATA Steel Stadion vrijdagavond was er knallend vuurwerk te zien en te horen. De sfeer was prima en de toeschouwers op de tribune verheugden zich op een mooie wedstrijd. Die viel voor de fans van de Velsense ploeg uiteindelijk wat tegen. Telstar was niet opgewassen tegen de koploper uit Den Haag. Na een enerverend duel stond een 1-4 stand op het bord.

Beide ploegen begonnen met aanvallende intenties aan het duel. In de eerste tien minuten leidde dat aan beide kanten tot een aantal mogelijkheden. Telstar werd als eerste gevaarlijk; de voorzet van Annelies Tump-Zondag kon door Mandy van den Berg echter nog worden weggewerkt voor de inlopende Priscilla de Vos. Ook Daphne Koster verscheen in het vijandelijke strafschopgebied na een combinatie door het midden, maar haar inzet miste het doel. Tussendoor liet ook ADO zich eenmaal zien via Lisanne Grimberg, maar haar voorzet op Jill Wilmots werd onderschept door keepster Loes Geurts.

In de 12e minuut was het ADO dat de score opende. Mandy van den Berg verstuurde van achteruit een lange bal die achter de defensie van Telstar belandde en waar Jill Wilmot prima op anticipeerde. Ze had daardoor vrije doortocht richting het doel: 0-1.

telstar_ado_1

Telstar leek de achterstand direct ongedaan te maken. Het was Lois Oudemast die in het strafschopgebied vrijgespeeld werd en de bal richting de lange hoek stuurde. ADO-doelvrouw Barbara Lorsheijd redde echter knap. Die druk kon Telstar niet op het Haagse doel houden. Het was ADO dat de wedstrijd meer ging controleren en ook de beste kansen kreeg. Het Haagse gevaar kwam meestal van de rechterkant, waar Wilmot, Marjolijn van de Bighelaar en Renate Jansen wisselend opdoken. Lisanne Grimberg was meestal het eindstation en de beste mogelijkheid kreeg zij toen ze de bal uit de draai in één keer op doel schoot. Ze mikte daarbij echter iets te hoog. Loes Geurts werd niet echt in de verlegenheid gebracht, al had ze eenmaal hulp nodig van Dyanne Bito toen een ingekopte bal bij een corner over de doellijn leek te gaan.

Na een half uur was het wel raak voor de gasten. Balverlies bij Telstar leidde een Haagse aanval in waarbij Renate Jansen, ditmaal opduikend aan de linkerkant, voor kon zetten op de bij de tweede paal inlopende Grimberg. Zij liet Geurts kansloos en tekende de 0-2 aan.

Een teleurstelling voor de thuisploeg, die het wel probeerde maar niet gevaarlijk kon worden. Trainer Hans de Winter zag zijn elftal teveel balverlies leiden, wellicht als gevolg van de druk die ADO-speelsters gaven. De spaarzame aanvallen liepen ook hier meestal via de rechterkant, waar Tump-Zondag dan de diepte in werd gestuurd. Tot doelpunten leidde dat niet, al had een hard schot vanaf zo’n 20 meter van Desiree van Lunteren vijf minuten voor rust daartoe gepromoveerd kunnen worden. De bal kwam echter recht op Lorsheijd af, waardoor die er niet teveel moeite mee had.

Even daarvoor had Lisanne Grimberg haar tweede en ADO’s derde van de avond al gemaakt na een scrimmage voor het doel. Die treffer werd echter geannuleerd omdat de spits zich in buitenspelpositie bevond.

In de rust had Telstar het nog niet opgegeven en het probeerde eenmaal uit de kleedkamer direct iets aan de achterstand te doen. Het drukte ADO op de eigen helft terug om zo een aansluitingstreffer te produceren. Lois Oudemast was het meest actief en kwam twee keer in de buurt van het Haagse doel, echter zonder succes. Waar Telstar aandrong was ADO vijf minuten na rust het meest gevaarlijk. Sheila van den Bulk kwam mee op en legde aan voor een schot. Loes Geurts kon er alleen naar kijken, maar ze had het geluk dat de deklat nieuw Haags succes in de weg zat. Dat geluk had ze bij de volgende tegenaanval niet. Het was opnieuw Renate Jansen die de voorzet gaf en daarmee ditmaal Tessel Middag de gelegenheid bood om binnen te tikken: 0-3.

De intenties van Telstar werden daarmee teniet gedaan, helemaal toen in de 64e minuut Geurts de rode kaart werd getoond. Ze pakte de bal net buiten het strafschopgebied in haar handen, waarna scheidsrechter O’Niel de regels toepaste en de nationale doelvrouw de rode kaart toonde. Trainer De Winter, die vlak daarvoor een dubbele wissel had toepast, moest direct ook zijn derde wissel gebruiken om reservekeepster Saskia Brekelmans het veld in te krijgen.

Op de tribunes gingen de gedachten terug naar het duel tussen beide ploegen eerder deze competitie begin september. Ook toen moest Geurts met rood inrukken, toen ook bij een achterstand voor Telstar. De Velsense ploeg was toen in staat om de wedstrijd in ondertal te kantelen en nog een punt uit het vuur te slepen. De eigen fans op de tribune hoopten op een zelfde scenario en die hoop was niet zomaar vervlogen.

Telstar werd nu ook sterker en wist ADO verrassend genoeg onder druk te zetten. Waar de ploeg voor de rust vooral via de rechterkant gevaarlijk werd, lukte het nu via de linkerzijde. Claudia van den Heiligenberg maakte het Sheila van den Bulk daar meerdere malen lastig. Nadat Daphne Koster bij een corner voor open doel over had geschoten, viel een kwartier voor tijd toch de treffer voor de thuisploeg. Wederom was Van den Heiligenberg erbij betrokken. Zij was het die de aanval zelf opzette, de bal in de zestien meter terug kreeg gekaatst van de ingevallen Stefanie van der Gragt, en de bal uiteindelijk fraai in de lange hoek krulde.

De vraag was of de 1-3 wederom de opmaat zou zijn voor een comeback van Telstar. De ploeg van trainer Sarina Wiegman liet het ditmaal niet zover komen, al werd het daarbij geholpen. Vijf minuten na de 1-3 viel de 1-4 na een foute terugspeelbal van Telstar-verdedigster Suzanne Marees. Zij zag Jill Wilmot over het hoofd en gaf de ADO-aanvalster daarmee de mogelijkheid om de bal simpel op te pikken en onder de kansloze Brekelmans door te schuiven.

Door dit doelpunt was het verzet van Telstar gebroken en de wedstrijd in Haags voordeel beslist. Na het laatste fluitsignaal was er blijdschap bij de koploper, die weer drie punten kon bijschrijven en met een prima gevoel aan de winterstop kan beginnen. Bij Telstar overheerste na de wedstrijd de teleurstelling en vooral het besef dat meespelen om de titel dit jaar teveel gevraagd is. De ploeg zal stappen moeten maken om dat volgend jaar wel te kunnen, te beginnen volgende week in de laatste ronde voor de winterstop uit tegen Heerenveen.

Locatie: TATA Steel Stadion te Velsen-Zuid