A+ R A-

Benno Nihom en Ajax staan voor grootse uitdaging bij Ajax vrouwen

Afgelopen weekend startte de Eredivisie voor vrouwen. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 liep Ajax coach Benno Nihom stralend over het veld. Hij omhelsde zijn stafleden en deinsde even mee op de klanken van de hit van John de Bever “Je krijgt die lach niet van mijn gezicht”. En die lach bleef waarschijnlijk nog wel een tijdje aanwezig want Nihom was uiteraard blij en opgelucht tegelijk.


Na vijf jaar vrouwenvoetbal bij Ajax werd er afgelopen seizoen geoogst met het winnen van de KNVB beker en de titel. Na een lange aanloopperiode van kneden en boetseren werd het begeleidingsteam onder leiding van manager Marleen Molenaar en trainer Ed Engelkes eindelijk beloond. Dit seizoen is het tijd voor een nieuw hoofdstuk met als voorlopig hoogtepunt de eerste deelname aan de Champions League.   

Lees meer...

Fifty Fifty

Vanavond is het tijd voor de nu al veelbesproken wedstrijd tegen Engeland. De halve finale van WEURO 2017 waar naar uitgekeken wordt. Niet alleen door vrouwenvoetbalfans maar het lijkt erop dat zowaar het hele land meeleeft, natuurlijk voorgedaan door onze koning zelf tijdens Nederland-Noorwegen. Fantastische kijkcijfers, brede aandacht in de media en vooral een Oranje elftal met een goede vibe en een positieve spelopvatting.

De teams sloten allebei de groepsfase af met 9 punten. Beide landen zitten na het winnen van de kwartfinale volledig in het momentum. Ze barsten allebei van het zelfvertrouwen. Engeland is op basis van de Fifa ranking nog favoriet. Het wordt een clash tussen het 4-4-2, het powervoetbal van Engeland, en het 4-3-3 met meer verzorgd en dwingend spel van de Oranje Leeuwinnen.

Lees meer...

Oranje Leeuwinnen belonen zichzelf en laten de mensen genieten

Jack van Gelder verzuchtte ooit eens “wordt het dan zo een dag?”, tijdens een befaamd duel van de de Oranje mannen tegen Spanje. En de rest is geschiedenis zeggen we dan.

Gisteravond gonsde deze vraag voorafgaand aan het openingsduel van ons EK ook over de tribunes. Bauke Mollema won een touretappe en Max Verstappen wist zowaar een keer te finishen. Allemaal gunstige voortekenen op een dag die toch al niet meer kapot leek te kunnen. Een vol Galgenwaard met Maxima en Willem op de tribune, een prachtige Oranje mars in de middag, vanaf de Neude, in het centrum naar het stadion, en een wave die bijna constant door het stadion kolkte.

Lees meer...

Voorspellen

Veel mensen reageerden deze week verbaasd. “Ben jij op vakantie?”. Tijdens #onsEK?. Man, jij moet toch elke dag in een stadion zitten?. Feestend rondhangen in een fanzone?. Of als voetbalschrijvert mee praten op de bank bij #EKDaily?

Maar nee dus. Op vakantie in het land van het vrouwenvoetbal, Duitsland.
En ook daar schijnt het te leven. Ahum, dat valt op het eerste gezicht dus wat tegen.

Je ziet hier nog wel veel meer kids in voetbalpakjes rondlopen (iets voor een nieuwe column), in de grote stad vond ik een soort van fanzone, en ik raakte deze week 1 keer  verstrikt in een discussie over meidenvoetbal, maar dat was met een Nederlander. Maar van een EK sfeer is hier verder niets te merken.

Lees meer...

Sterke vrouwen in de Zeister bossen.

Zie hieronder dit artikel het filmpje: een openhartig, goed interview met Vera Pauw. Wat een passie straalt deze vrouw uit. Ze sprak afgelopen week bij de uitreiking van het eerste exemplaar “Nooit meer Buitenspel”van Daphne Koster.
KNVB “let u even op”. Begin september moet de KNVB een nieuwe raad van commissarisen presenteren waarna er snel een algemeen en een technisch directeur moeten komen.

Vanuit het perspectief van de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal lijkt het niet meer dan logisch dat er minimaal 1 van de commissarissen een vrouw zal zijn. Ruim één op de drie bondsbesturen van sportbonden in Nederland bestaat uit enkel mannen (35%). In totaal is 17% van de Nederlandse bondsbestuurders een vrouw.

Lees meer...