Wedstrijdverslag: PSV - Ajax | Ronde 7 | Eredivisie Veld 2015-2016

1 3
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 09 oktober 2015

Winst brengt Ajax vrouwen aan kop

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond de koppositie in de Eredivisie veroverd. In een rechtstreekse confrontatie met koploper PSV grepen de Amsterdamsen in Eindhoven met 1-3 de macht. Eshly Bakker, Kelly Zeeman en Desiree van Lunteren scoorden namens Ajax.

Ajax had na negentig minuten voetbal het meeste recht op de overwinning. PSV leunde aanvankelijk achterover en Ajax moest het spel maken. Dat lukte de ploeg van trainer Ed Engelkes heel aardig, zonder echter heel grote kansen te creëren. Daphne Koster hield het slot op de deur in de allerlaatste linie en Merel van Dongen controleerde uitstekend.

Anouk Hoogendijk moest geblesseerd toekijken, maar kon dat met een redelijk gerust hart doen. Haar team gaf weinig weg. Een mooie mogelijkheid was in de 32e minuut voor Eshly Bakker vanaf rechts en ook net voor rust schoot de gretige spits lastig in. Keepster Angela Christ was echter nog niet echt te verontrusten.

In de tweede helft werd dat anders. Hoewel Ajax even onder druk kwam, Van der Linden bijna haar eigen keepster verschalkte met een kopbal en PSV nog een aardige kans op de openingstreffer kreeg, was het Ajax dat in de 58e minuut toesloeg. Na een prachtige aanval over links schoot Eshly Bakker de rebound na een redding van Christ binnen, 0-1. Een meer dan terechte voorsprong voor het hard werkende Ajax.

Logischerwijze schakelde PSV een tandje bij en zat er feller op. Ajax had het daar een korte periode lastig mee. Er werd veel balverlies geleden op het middenveld, maar na tien minuten was de slordigheid weer verdwenen. Tessel Middag herstelde het evenwicht op het middenveld en was met haar crosspasses een plaag voor de Eindhovense defensie. Zij stuurde rond de 70e minuut Chantal de Ridder weg. Zij had een aantal mooie bewegingen in huis, maar stuitte op Christ. Ook Mandy Versteegt stuitte op de keepster, maar toen de bal voor de voeten kwam van Kelly Zeeman besloot zij met een prachtige boog de bal op doel te jagen. Succesvol. Christ moest het antwoord schuldig blijven en Ajax leidde met 0-2. ,,Kelly bracht ons aan het voetballen", complimenteerde trainer Engelkes zijn supersub  na afloop. ,,Bovendien maakte ze een goede goal. Dat is fijn voor het team."

Het werd nog mooier, want een paar minuten na die bevrijdende tweede kwam er ook nog een derde Amsterdamse goal. Desiree van Lunteren schoot met de precisie van een biljarter de bal zacht binnen nadat Versteegt de bal knap had binnen gehouden en voor had gegeven, 0-3.

Dat PSV via Nadia Coolen op simpele wijze de verdediging uitspeelde en nog de aansluitingstreffer maakte, was voor de statistieken en de 1636 toeschouwers.

Engelkes was tevreden over het spel en uiteraard het resultaat: ,,We hebben het goed gedaan. Ik zag in de eerste helft dat ze de afspraken goed uitvoerden in het veld. Aan het einde van de eerste helft ging het wat minder, maar we waren wel de bovenliggende partij. Het enige dat je ze verwijten kon, was dat er weinig kansen werden gecreëerd. Dat lukte in de tweede helft wel."

Opstelling Ajax Vrouwen:  Sarasola; Koster, Van Dongen, Van der Linden, Hogewoning (46. Zeeman (83. Van der Most); Kaagman, Van Lunteren, Middag; De Ridder, Bakker, Pieëte (Versteegt)