KTP Nieuw Roden en FC Gelre winnen de returns!

Op vrijdag 12 mei stonden de returns van de twee halve finales voor het kampioenschap van Nederland op het programma. Zowel Drachtster Boys als Pernis wonnen het 1e duel. In de returns was het net andersom, Pernis/Barcelona Soccer Schools verloor met 5-7 van FC Gelre en KTP Nieuw Roden versloeg Drachtster Boys met 0-4. Op 19 mei volgen dus de beslissingswedstrijden en dan spelen Pernis BSS en Drachtster Boys allebei thuis.

Lees verder de Voorbeschouwing, tabblad Play offs strijd, Promotie strijd

Nabeschouwing

Nabeschouwing door Marius Privee

KTP Nieuw Roden en FC Gelre dwingen 3e wedstrijd af in halve finale vrouwenzaalvoetbal

Volle tribunes in Drachten. Het publiek zag eerst de meiden O18 van Reiger Boys/Treffer Uitzendbureau Nederlands kampioen worden. Daarna betraden Drachtster Boys en KTP Nieuw Roden de vloer. De thuisploeg had de eerste wedstrijd gewonnen in de strijd om het Nederlands kampioenschap. In de eerste helft kregen beide ploegen kansen. De grootste kans was voor Jessie Prijs (DB) die op de lat schoot. Beide ploegen gingen met een 0 - 0 rusten.

In de tweede helft hetzelfde beeld tot 10 minuten voor tijd. Grytsje v.d. Berg zette de bezoekers op voorsprong. Nadat Mariël Miedema al een paar kansen had gehad, schoot zij een vrije trap binnen. Vijf minuten voor het einde wist Grytsje v.d. Berg de meiden van Drachten op de knieën te krijgen door de 0-3 binnen te schieten. Het thuisteam ging met een meevoetballende keeper speler, maar het was Amber Bandringa die het lege doel wist te vinden en 0 - 4 scoorde. Deze eindstand zorgt er voor dat er een 3e wedstrijd nodig is.

De andere halve finale in Schiedam was tussen vv Pernis/Barcelona Soccer Schools en FC Gelre. Het werd een geweldige wedstrijd voor het publiek. Veel doelpunten, kansen, fouten en vooral strijd zorgden voor een mooi schouwspel. De ruststand was 4 - 3 voor het thuisteam. Na de wissel vochten de Gelderse vrouwen zich terug en wisten uiteindelijk met 5 - 7 te winnen.

Dit betekent dat beide halve finales beslist worden in een 3e wedstrijd. Deze wedstrijden zijn volgende week 19 mei a.s.. Ook nu spelen de teams in Drachten en Schiedam.

Kampioenschap van Nederland 12 mei 2017

Drachtster Boys - KTP Nieuw Roden 0 - 4
vv Pernis/Barcelona Soccer Schools - FC Gelre 5 - 7

Voorbeschouwing

Voorbeschouwing door Marius Privee

Erop-of –eronder  voor KTP Nieuw Roden en FC Gelre

Aankomende vrijdag staan de twee halve finales voor het kampioenschap van Nederland op het programma.
Bekerwinnaar Drachtster Boys won vorige week de eerste wedstrijd met  1- 3 van KTP Nieuw Roden. Dit is echter geen garantie voor de finale. Iedere wedstrijd in de play-offs moet een winnaar opleveren.
Het thuisteam speelde in de eerste wedstrijd in de eerste helft sterk. Na de wissel werd de strijd opener en was de spanning voelbaar in de zaal. Het belooft voor de oranje en blauw gekleurde tribunes een spannende strijd te worden.

In de Groenoordhal (Schiedam) spelen vv Pernis/Barcelona Soccer Schools en FC Gelre hun tweede wedstrijd. Het eerste duel eindigde in een 0 -1 voor de huidige landskampioen. In de eerste wedstrijd kregen beide ploegen kansen. De ploeg van Sharon van Zadelhoff had vooral de bal en moest op zoek naar kansen. De Gelderse vrouwen speelden vooral op de counter.

Indien er een derde wedstrijd nodig is voor de beslissing dan wordt deze gespeeld op 19 mei a.s.

20.30 uur Drachten (Snijhal)                                Drachtster Boys – KTP Nieuw Roden
20.30 uur Schiedam ( Sporthal Groenoord)            vv Pernis/Barcelona Soccer Schools – FC Gelre

Play offs

De bovenste vier ploegen strijden dus om het Landskampioenschap. Degradant is OS Lusitanos die zich terugtrok aan het begin van het seizoen.

De vier ploegen zijn: Drachtster Boys; FC Gelre; KTP Nieuw-Roden en vv Pernis/Barcelona Soccer School.
De hoogstgeplaatste heeft het thuisvoordeel. Dit team speelt dus bij drie wedstrijden tweemaal thuis.

De play-offs worden volgens het best of 3 systeem gespeeld. Dat betekent als er in 2 wedstrijden, waarvan één uit en één thuis, een gelijke stand is ontstaan, er een beslissingswedstrijd gespeeld zou moeten worden. De nummers 1 en 2 hebben hierbij het thuisvoordeel. Elke wedstrijd moet een winnaar opleveren. De winnaars spelen de finale voor het landskampioenschap. De wedstrijden zullen de op opeenvolgende vrijdagen vanaf 5 mei worden gespeeld.

12-05-2017: vv Viod neemt de leiding in strijd om promotie naar de eredivisie

Een prachtige zaalvoetbalavond gisteren in Zwolle. Exstudiantes Zwolle vrouwen nam het op tegen OS Lusitanos in de WRZV Hallen. Veel publiek was op deze wedstrijd afgekomen. Jonneke Sterk (Exst.) zorgde snel voor 1 - 0 . De thuisploeg speelde sterk, maar het waren de bezoekers die de gelijk maakte . Voor de rust brachten Jonneke Sterk en Sanne Pluim de 3 -1 op het scorebord.

Na de wissel scoorde Jori Schepers voor de Zwolse formatie de 4 -1. Daarna werden de bezoekers gevaarlijker. Zij kwamen vlak voor tijd terug tot 4 - 4. In de laatste minuut maakte Jori Schepers de winnend treffer.

Mazzelstarts speelde in Den Haag tegen vv Viod, omdat de thuishal niet beschikbaar was. De thuisploeg kreeg veel kansen in het begin, maar vergat te scoren. De Friezinnen scoorden driemaal voor de rust. Uiteindelijk werd het 2 - 4 voor de bezoekers. Door de winst leiden de Friezinnen de strijd om de promotie naar de eredivisie.

[Viod wint twee wedstrijden]

Stand per 12 mei 2017 (2 wedstrijden)

Vv Viod                    6 punten
Os Lusitanos             3 punten
Exstudiantes Zwolle   3 punten
Mazzelstars               0 punten

05-05-2017: Os Lusitanos en vv Viod zetten stap richting eredivisie zaal.

In sporthallen Zuid speelden Os Lusitanos en zvv Mazzelstars de eerste wedstrijd voor promotie naar de eredivisies. De bezoeker waren met een grote touringcar naar Amsterdam gekomen.
Beide ploegen verlangen naar de eredivisie. Voor rust wist Mandy van Heyningen voor de Amsterdammers te scoren. Wendy van Remert wist zelfs 2 – 0 binnen te schieten. Na de wissel scoorden de ex-eredivisionist nog tweemaal door Dyanne Bito en Petra Verbeek. Na iedere wedstrijd worden strafschoppen genomen in verband met de rangschikking. Mazzelstars won dit onderdeel.

Vv Viod trad aan tegen Exstudiantes Zwolle. Voor de rust wisten beide ploegen niet te scoren. Het werd uiteindelijk 2 -1 voor de thuisploeg in een spannende wedstrijd. In de strafschoppenserie wonen de bezoekers

Uitslagen 5 mei 2017 Promotie eredivisie:
Os Lusitanos - Mazzelstars        4 - 0
VIOD - Exstudiantes Zwolle     2 - 1

Regelgeving

2.2 Vrouwen zaalvoetbal landelijk
Eredivisie

De nummers een, twee, drie en vier van de eredivisie plaatsen zich voor de play-offs. Ten aanzien van de rangorde is hoofdstuk Rangorde in competitie, kampioenschap, promotie, degradatie van het Handboek competitiezaken zaalvoetbal van toepassing. Dit betekent dat in eerste instantie het aantal behaalde punten leidend is voor de positie op de eindranglijst en daarmee plaatsing voor de play-offs. Als twee of meer teams qua aantal punten gelijk eindigen, dan is het doelsaldo hiervoor bepalend. Is ook het doelsaldo gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd of -reeks.

- De nummer een van de eredivisie speelt tegen de nummer vier van de eredivisie een ‘best of three’ (I)
- De nummer twee van de eredivisie speelt tegen de nummer drie van de eredivisie een ‘best of three’ (II)

De winnaar van wedstrijd I speelt tegen de winnaar van wedstrijd II via wederom een ‘best of three’ om het kampioenschap van Nederland. De bond stelt het wedstrijdschema van de play-offs vast aan de hand van de ranglijst van de oorspronkelijke competitie. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis.
De nummer 11 van de eredivisie speelt tegen de nummer 12 van de eredivisie in een ‘best of three’ om klassenbehoud. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis. Als bij deze wedstrijden na de reguliere speeltijd geen beslissing is verkregen, komt er verlenging met twee keer vijf minuten (zuivere speeltijd). Is de stand na de verlenging nog gelijk, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen, zoals bepaald in de ‘Spelregels landelijk Ere- en Eerste divisie zaalvoetbal’.
In het seizoen 2016/`17 vervalt de regeling zoals hierboven omschreven, nummer 12 (Os Lusitanos) is aangemerkt als degradant.

De kampioenen van de hoofdklassen plaatsen zich voor de nacompetitie en kunnen daarmee spelen voor promotie. De teams die uitkomen in de hoofdklassen en die gebruik willen maken van het promotierecht, geven dit schriftelijk aan vóór 1 februari 2017. De nacompetitie krijgt vorm op basis van het aantal kandidaten.
Als er geen teams zijn uit de hoofdklassen die gebruik willen maken van het promotierecht, vindt er geen promotie plaats vanuit de hoofdklassen en is er geen degradatie vanuit de eredivisie.