Wedstrijdverslag: ADO Den Haag - VV Alkmaar (voorheen Telstar) | Ronde 2 | Eredivisie 2011-2012

ADO Den Haag - VV Alkmaar (voorheen Telstar)

Door Erik den Butter

Dé doelstelling van ADO Den Haag is dit jaar het kampioenschap naar de stad achter de duinen te halen. Maar dan zal er toch heel anders gevoetbald moeten gaan worden, dan de thuisclub in de 2e helft aan het talrijke publiek liet zien. Werd het op slag van rust 2-0 in het voordeel van de Haagse dames, na rust werd deze voorsprong tegen 10 knokkende leeuwinnen wel heel simpel weggegeven.

publiek_ado_1

In het begin van de wedstrijd leek het vandaag als Eredivisieclub debuterende SC Telstar beter in de wedstrijd te zitten dan de misschien wat overmoedig gestarte thuisclub. Zo kwam Priscilla de Vos in de 6e minuut al de lengte van een teennagel tekort om een strakke voorzet doeltreffend af te kunnen ronden. Maar zoals wel vaker viel het doelpunt aan de andere kant. Bij de eerste de beste keer dat ADO in de buurt van het doel van nationale doelvrouwe Loes Geurts kon komen stond ook meteen de 1-0 op het scorebord van het Kyocerastadion. Na prima voetbal en een goede voorzet van de jubilerende Jill Wilmot kon Lisanne Grimberg beheerst afronden. Het vervolg van de eerste helft zou weinig boeiend worden. SC Telstar zette het goede begin voort en kreeg wat mogelijkheden. Waarbij in de 40e minuut Mandy van den Berg heel nuttig Marjan Brouwer kon opvangen, toen die dreigde gevaarlijk door te breken.

Net toen uw verslaggever dacht zijn slaaptekort van de afgelopen dagen in te kunnen halen, kwam de wedstrijd alsnog tot leven. En hoe!! Na drie kwartier spelen onderbrak de scheids-rechter een voordeelsituatie van de thuisclub, waarbij zo een gevaarlijke aanval van de ploeg van Sarina Wiegman jammerlijk verloren ging. In dezelfde minuut nog schoot Tessel Middag de bal van zo’n 25 tot 30 meter over de vaak ver voor haar doel staande Loes Geurts, maar zag de bal tot haar ontzetting op de paal belanden. Het daaropvolgende moment zal Loes Geurts nog wel een aantal keren door het hoofd blijven spoken. Toen zij de bal uit wilde trappen, werd zij al dan niet hinderlijk belaagd door Lisanne Grimberg. Als reactie duwde zij de bal in het gezicht van de Haagse spits. De arbiter van dienst aarzelde geen moment en gaf de Noord-Hollandse keepster een directe rode kaart. De daaropvolgende penalty werd vervolgens feilloos ingeschoten door Mandy van den Berg. Tevens werd Telstar gedwongen om Marjan Brouwer in te wisselen voor invaller keepster Saskia Brekelmans.

Na rust verwachtte iedereen een veel sterker ADO tegen nog 10 Witte Leeuwinnen. Maar zoals wel vaker in het voetbal, bleek het verhaal juist anders te zijn. De ploeg met tien ging veel vrijer spelen en ADO wist zich duidelijk geen raad met de ontstane overtalsituatie. SC Telstar toog steeds vaker naar voren. Zo kon keepster Barbara Lorsheijd in de 58e minuut ternauwernood redding brengen op een harde schuiver van Stefanie van der Gragt. Uit de daaropvolgende corner kopte aanvoerster Daphne Koster de bal van dichtbij een metertje over het Haagse doel. En wat de thuisploeg in de tweede helft liet zien, was zeer teleurstellend. Was het gemakzucht, angst of had de ploeg gewoon een offday? Voer in ieder geval voor een sportpsycholoog zou je zeggen. In ieder geval verzuchtte een supporter van de thuisploeg terecht “We hebben een man meer, maar ik weet niet waar”.

In de 64e minuut leek Den Haag bij een uitval dan toch de score uit te gaan breiden, maar Eshly Bakker schoot te gehaast en te onbesuisd, waardoor de bal ver over keepster Saskia Brekelmans zeilde. In de 68e minuut kwam ADO goed weg, toen een voorzet (of was het toch een schot?) van Annelies Tump boven op de lat belandde. Zelfs het bekende en soms gevreesde “Haags kwartiertje”, ingezet door de Haagse aanhang, bracht geen uitkomst. Sterker nog, vijf minuten na het begin van dit kwartiertje bracht Priscilla de Vos de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Al had zij daar wel de hulp van keepster Barbara Lorsheijd voor nodig. De Haagse sluitpost schoot de bal verkeerd uit, waarna de Vos de bal van zo’n 30 meter feilloos over Lorsheijd, klem onder de lat schoot.

Na dit doelpunt begonnen ook de irritaties in het veld wat toe te nemen. ADO probeerde het wel, zo schoot Eshly Bakker in de 88e minuut nog een keer goed op doel, maar zag haar poging even goed gepakt worden door Brekelmans. Maar eigenlijk lukte er weinig meer bij de thuisclub, dat tot overmaat van ramp ook Marjolijn van den Bighelaar nog zag uitvallen met een zo op het oog zware rugblessure. Aangezien de drie wissels al waren verbruikt, speelde de thuisclub de slotfase en de blessuretijd dus ook met tien speelsters. En dat zou de ploeg nog twee punten gaan kosten. Zeker zo’n drie/vier minuten in blessuretijd begon Claudia van den Heiligenberg buiten het strafschopgebied een actie. Van buiten draaide zij goed naar binnen en haalde uiteindelijk met rechts formidabel uit en haar schot in de kruising liet Barbara Lorsheijd volstrekt kansloos.

Het in grote getalen meegereisde Velsense publiek juichte of het kampioenschap in deze eerste wedstrijd al was behaald. Verdiend was de gelijkmaker, gezien het spelbeeld in de tweede helft, echter wel. De schade zou overigens voor de thuisclub nog groter blijken, want na het weggeven van de winst en de blessures van Renate Jansen en Marjolijn van den Bighelaar werd na afloop van de wedstrijd ook keepster Barbara Lorsheijd met een op het oog zware blessure van het veld gedragen.

Veel werk dus voor zowel de technische als medische staf van ADO de komende week om alles weer op het juiste spoor te krijgen, op weg naar het hoog gestelde doel voor dit seizoen.

Locatie: Kyocera Stadion te Den Haag

Reporter: Erik den Butter
      Fotograaf: Henk Dil - voor meer foto's klik hier of surf links in het menu Foto albums > Eredivisie

Bijzonderheid:
      ADO-aanvoerster Jill Wilmot speelde haar 100e officiële wedstrijd voor ADO Den Haag.