Ook Portugal aan de zegekar gebonden.

De 2e wedstrijd van O19 is gestart op zaterdag 8 april en Portugal was de tegenstander. De leeftijdsgenoten uit Portugal hebben afgelopen donderdag met 3-1 verloren van Frankrijk. Portugal moest vandaag dus aan de bak om nog enige kans te maken. Frankrijk heeft vandaag met 4-0 gewonnen van Slovenie. Dus ook Oranje moest het vizier flink op scherp zetten en v.w.b. Nederland is dat helemaal goed gelukt.

Goals voor Nederland via Joelle Smits (2), Nurija van Schoonhoven en Quinty Sabajo (2),
Eindstand 5-0

Frankrijk won met 4-0 van Slovenie (Ned. won met 0-5). De beslissende wedstrijd tegen Frankrijk is dinsdag 11 april a.s.

Bondscoach Jessica Torny begon met de volgende basisformatie; 01. Lize Kop (GK), 02. Noah Waterham, 04. Vera ten Westeneind, 06. Nurija van Schoonhoven (C), 08. Eva van Deursen, 09. Joelle Smits, 11. Ashleigh Weerden, 12. Jamie Altelaar, 14. Caitlin Dijkstra, 17. Victoria Pelova, 18. Rebecca Doejaaren.

Kort verslag

De Oranje Leeuwinnen zoeken meteen de aanval op. In het eerste kwartier waren 3 aanvallen gevaarlijk en tot 2x toe hield de Portugese keepster haar doel maar netaan schoon, ook stond Oranje 3x buitenspel. Portugal is nog niet in de buurt gekomen van Lize Kop.
Reeds in de 22e minuut krijgt de Portugese Neuza Besugo geel en verlaat Ashleigh Weerden het veld, voor haar komt Nadine Noordam erin.
Ondertussen houdt Nederland de tegenstander steeds onder druk, heel eventjes komt Portugal bij het doel maar Lize Kop houdt de nul en meteen daarna Oranje weer in de aanval en ja hoor dat resulteerde in de 37e minuut in een doelpunt wat op naam komt van Joelle Smits.
In de slotfase van de 1e helft komt Portugal langzaam maar zeker onder de druk vandaan en in de laatste minuut trekt Vera ten Westeneind aan de noodrem en krijgt daarvoor een gele kaart. Nederland domineerde in de eerste helft en de rust vangt aan met een magere 1-0 voorsprong, maar oke, het is een voorsprong.

De tweede helft begon met een wissel voor Nederland. Rebecca Doejaaren bleef in de kleedkamer achter en Quinty Sabajo viel voor haar in. Nederland kon meteen weer in de aanval, Joelle Smits had een doelrijpe kans maar haar schot werd geblokt door de Portugese keepster.
Ook Portugal gooide er een wissel in. Nederland moet nog een paar keer scoren voor een goed uitgangspunt tegen Frankrijk a.s. dinsdag. De een na de andere aanval leverde nog steeds geen doelpunt op, wel een bal op de lat. Ja hoor, goal in de 62e minuut van Nurija van Schoonhoven, ze kreeg een assist van Jamie Altelaar.
En vier minuten daarna scoorde Quinty Sabajo de 3-0. Nu ziet het er goed uit voor a.s. dinsdag is dan een gelijkspel genoeg. Nu de nul goed vasthouden.
Af en toe kwam Portugal eruit maar Nederland bleef de bovenliggende partij.
Quinty bleek een gouden wissel te zijn, in de 79e min. scoorde ze haar 2e goal met assist van Victoria Pelova en Oranje staat nu met 4-0 voor. Amper 3 minuten daarna scoorde Joelle Smits haar 2e goal, nu met assist van Nadine Noordam, wat een weelde, het staat alweer 5-0. Een gelijkspel tegen Frankrijk is nu genoeg voor de 1e plaats in de poule.
De laatste wissel bij Portugal was in de 87e minuut.
Wat duren de minuten nu lang. In de 91e minuut krijgt Kayleigh van Dooren nog een gele kaart.
In de 92e minuut werd Noah Waterham afgevlagd voor buitenspel, in de 93e minuut krijgt Portugal een vrije trap en dan is het eindelijk afgelopen.
Nederland O19 heeft ook haar 2e wedstrijd met 5-0 gewonnen, nu op naar de ozo belangrijke wedstrijd tegen Frankrijk.

Verslag

Volgt

Onsoranje

Verslag OnsOranje.NL

Verslag van de KNVB

Vrouwen onder 19 zijn ook Portugal ruim de baas in EK-kwalificatie
Vrouwen onder 19 hebben ook hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd met grote cijfers gewonnen. Onder 19 won opnieuw met 5-0, dit keer van hun leeftijdsgenoten uit Portugal. Na een 1-0 ruststand werd het krachtsverschil pas in de tweede helft op het scorebord uitgedrukt, de ploeg van KNVB-coach Jessica Torny maakte er na rust nog vier bij. De andere wedstrijd in Groep 3 tussen Frankrijk en Slovenië eindigde in 4-0 voor Frankrijk. Tijdens de laatste wedstrijd, op dinsdag 11 april in Putten, gaan Nederland en Frankrijk in een onderlinge strijd uitmaken wie zich direct plaatst voor het EK 2017 in Noord-Ierland.