A+ R A-
Wedstrijdverslag: Ajax - FC Twente | Ronde 16 | Eredivisie Veld 2016-2017

Ajax - FC Twente
1 0
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 10 februari 2017
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Ajax loopt 11 punten uit na verdiende overwinning tegen FC Twente.

Door LUc Calleeuw

 

De nog steeds ongeslagen leider Ajax ontvangt vandaag rechtstreeks concurrent FC Twente in Sportpark De Toekomst. Het is bar koud, lichte sneeuw valt uit de lucht, hierdoor zijn toch heel wat fans thuis gebleven en verkiezen om de rechtstreekse streaming te bekijken.

Bij Ajax nemen Anouk (Hoogendijk), Betsy (Hassett) en Ana Maria (Romero Moreno) plaats op de bank, terwijl bij Twente een zelfde lot beschoren is voor Marthe (Munsterman), Eshly (Bakker) als Barbara (Lorsheyd).

 

Heel wat pers belangstelling, diverse fotografen, verslaggevers van websites en kranten. Ajax treedt aan in het gekende rood witte tenue, de Tukkers spelen vandaag in het zwart en mogen de partij op gang brengen.


Al in de eerste minuut wordt Lineth Beerensteyn foutief afgestopt, de vrije trap van Sherida Spitse kan door Lineth via een halve omhaal niet in een doelpunt worden omgezet. Aan de overkant wordt Marjolijn van den Bighelaar in het straatje geloodst door Kelly Zeeman, de topschutster strand op doelvrouw Jade Alan (3 min). Een minuutje laten reuzen kans voor de Amsterdammers, Marjolijn op Inessa Kaagman, zij legt breed op Chantal de Ridder, die de opgelegde kans op doelvrouw Alan trapt (4 min).

Dit moet eigenlijk een doelpunt zijn.

 

Bij een vrije trap voor Twente vindt Siri Worm (terecht) dat de muur niet op 9 meter staat, ze past de afstand af en krijgt geel van de (al te makkelijk) fluitende onpartijdige. Haar vrije trap gaat rakelings naast (6 min). Na een fraaie combinatie tussen Desirée van Lunteren en Inessa gaat het schot van laatstgenoemde nipt naast (10 min). Aan de overzijde ontzet Desirée met het hoofd op een hoekschot van Sherida, voor de aanstormende Maruschka Waldus (17 min).

 

Hierna is het weer aan Ajax. Lois Oudemast opent op Marjolijn, lob, Maruschka redt net voor de doellijn (22 min). Renate Jansen zet zich door op snelheid, lage voorzet, doelvrouw Elixabete Sarasola Nieto is attent, werpt zich op de bal en houdt Ellen Jansen van een doelpunt (23 min). Marjolijn knalt rakelings over de kruising op pas van Liza van der Most (25 min). Ajax bepaalt het gebeuren. Actie Davina

 

Philtjens op links, bal naar Inessa, hoge voorzet, Marjolijn mist aan de 2de paal (27 min). Hierna valt het even stil. Twente haalt het tempo uit de partij, de leider neemt wat gas terug. Even late noteren we een prachtige beweging van Liza, langs Maruschka, pas op Chantal, zij mist de open kans en trapt over de kruising (36 min). Desirée krijgt geel na een fout op Siri (39 min). Na een lage voorzet van Chantal devieert Marjolijn op Davina, het schot gaat centimeters over de dwarsligger (40 min). Iedereen lijkt vrede te nemen met een brilstand bij rust en dan slaat Ajax alsnog toe. Mooi technisch staatje van Inessa, zij stuurt Marjolijn in het straatje, oog in oog met doelvrouw Jade, het nummer 11 besluit prachtig in de verste hoek, 1-0, 45 minuut, meteen ook de ruststand.

 

Geen wissels tijdens de pauze. Twente toont van meet af aan dat het op de gelijkmaker jaagt. Ellen vindt naamgenote Renate, in laatste instantie kan Kelly in hoekschot werken (47 min). Opnieuw de uitstekend spelende Inessa weet Marjolijn af te zonderen voor doel, de lob is te stil, een botsing tussen de spits en doelvrouw is onvermijdelijk (57 min). Beide kunnen verder. Op het uur moet Davina de op snelheid zijnde Lineth afstoppen, geel was hier op zijn plaats. De geplaatste vrije trap van Sherida vormt geen gevaar voor keepster Elixabete (61 min). Twente dringt fel aan, drie hoekschotten op een rij. Bij de laatste redt Liza op de lijn na een buffelstoot van Maruschka (63 min). Loïs Oudemast krijgt geel voor het wegtrappen van de bal (65 min). Ajax wordt terug gedrongen op de eigen helft.

 

En dan verzuimen de Amsterdammers het om de wedstrijd dood te maken. Inessa, weer zij, zet Marjolijn alleen voor doel, het nummer elf is sneller dan Danique Kerkdijk, maar strandt tot twee maal toe op keepster Jade (70 min). Twente brengt de jarige ex-Ajax speelster Eshly Bakker voor Maud Roetgering (73 min). Ook Ajax brengt nieuw bloed, spits Dominique Vugts komt voor de aangeslagen Loïs (77 min). Daphne Koster kan een gevaarlijke voorzet van Renate nog net in corner verwerken (79 min). Twente probeert het met Kristina Erman in de plaats van Danique (81 min). Lineth zet een mooie actie op, het leer tot bij Eshly, haar poging mist kracht (82 min). Ook Chantal krijgt geel na fout op Renate (83 min).

 

Drie minuten voor het einde stuurt Kelly Marjolijn nog eens diep, het nummer 11 mist opnieuw (87 min). Meteen de laatste actie van de spits, Marlous Pieete komt in haar plaats (87 min). Twente dreigt nog een keer via een spelhervatting, Jill Roord achter de bal, het ronde ding strand in de muur (88 min). Ook Sherida mag het nog een keertje proberen, lage schuiver over de grond, doelvrouw Elixabete duwt in hoekschot, deze brengt niets (89 min). De blessure tijd van 3 minuten brengt niets meer.


Ajax wint verdient de partij, zeker op basis van de eerste helft. FC Twente toonde heel veel goede wil, maar het aanvallende spel was vandaag iets te stereotiep. De Amsterdammers diepen op deze manier de kloof met rechtstreeks concurrent Twente uit tot 11 punten. Door de winst van ADO Den Haag tegen PSV springen de Hagenaars over de Tukkers. 

 

Trainer Ed Engelkes was na afloop een gelukkig man: ,,De absolute wil om te winnen in de eerste helft heeft het verschil gemaakt. Twente wist niet goed wat ze daarmee aanmoesten. Het is dan maar 1-0, maar het had 2, of zelfs 3-0 moeten zijn. In de slotfase wordt het daardoor toch weer spannend, maar we hebben stand gehouden. Volgende week moeten we weer scherp zijn, maar nu even genieten."

 


 

Statistieken:

 

Wedstrijd: Ajax - FC Twente 1-0 (1-0)

Datum: vrijdag 10 februari 2017

Locatie: De Toekomst te Amsterdam

Betreft: speelronde 14

Ruststand: 1-0

Eindstand: 1-0

Scheidsrechter: De Heer Menno Lagerwey

Assistent scheidsrechters: De Heren Bjorn Pettersson en Brian Booms

Vierde Official: De Heer Pedro Raven

Toeschouwers: 1300

Reporter: Luc Calleeuw

 

Scoreverloop:

45e min. 1-0 Marjolijn van den Bighelaar

 

Wissels:

73 min Eshley Bakker voor Maud Roetgering (FC Twente)

77 min Dominique Vughts voor Loïs Oudemast (Ajax Vrouwen)

81 min Kristina Erman voor Danique Kerkdijk (FC Twente Vrouwen)

87 min Marlous Pieete voor Marjolijn van den Bighelaar (Ajax Vrouwen)

 

Gele Kaarten:

05 min Siri Worm  (FC Twente Vrouwen)

39 min Desirée van Lunteren (Ajax Vrouwen)

64 min Loïs Oudemast (Ajax Vrouwen)

83 min Chantal de Ridder (Ajax Vrouwen)

 

Opstelling Ajax Vrouwen: 22 Elixabete Sarasola Nieto, 02 Liza van der Most, 03 Daphne Koster, 05 Davina Philtjens, 08 Inessa Kaagman, 09 Chantal de Ridder, 10 Desiree van Lunteren, 11 Marjolijn van den Bighelaar, 17 Kelly Zeeman, 19 Loïs Oudemast & 24 Lucienne Rechardt.

 

Wisselspeelsters: 01 Paulina Quaye, 06 Anouk Hoogendijk, 07 Marlous Pieete, 15 Lauren Dellerman, 16 Betsy Hassett, 20 Dominique Vughts & 21 Ana Maria Romero Moreno. Coaches: Ed Engelkes en Benno

Nihom.

 

Opstelling FC Twente Vrouwen: 01 Jade Adan, 02 Maud Roetgering, 03 Maruschka Waldus, 04 Danique Kerkdijk, 05 Siri Worm, 07 Lineth Beerensteyn, 08 Lenie Onzia, 09 Ellen Jansen, 10 Jill Roord, 11 Renate Jansen & 24 Sherida Spitse.

 

Wisselspeelsters: 06 Marthe Munsterman, 12 Anouk Borgman, 15 Kristina Erman, 16 Cheynenne van den Goorbergh, 17 Eshly Bakker, 21 Bente Jansen en 22 Barbara Lorsheyd

Coaches: Tommy Stroot en Roy Elferink.