Winst voor Oranje op Nieuw-Zeeland

Eindelijk was het zover, het Wereld Kampioenschap startte voor de vrouwen van Oranje om 03.00 uur in de nacht van 6 op 7 juni. Vrouwenvoetbalnederland was weliswaar wakker en wilde U op de hoogte houden van deze wedstrijd. In het Commonwealth Stadium te Edmonton, maar dit was door een vervelende storing niet mogelijk, excuses daarvoor. Oranje trad aan in Oranje tenue's en bondscoach Roger Reijners zette de volgende elf in de basis: 01. Loes Geurts, 02. Desiree van Lunteren, 03. Stefanie van der Gragt, 04. Mandy van den Berg (C), 05. Petra Hogewoning, 06. Anouk Dekker, 07. Manon Melis, 08. Sherida Spitse, 09. Vivianne Miedema, 10. Danielle van de Donk, 11. Lieke Martens.
Om 12 uur startte de openingswedstrijd Canada-China, het stadion was met 53.000 toeschouwers vrijwel uitverkocht en deze mensen zagen dat Canada in blessuretijd een nogal makkelijk gegeven penalty benutte, eindstand 1-0 voor Canada!

06-06-2015: Vannacht gaat eindelijk het gebeuren, het Wereld Kampioenschap start voor de vrouwen van Oranje. Vrouwenvoetbalnederland zal wakker zijn en U op de hoogte houden van deze wedstrijd. In het Commonwealth Stadium te Edmonton zal Oranje aantreden in Oranje tenue's. Vrouwenvoetbalnederland heeft voor U al de definitieve rugnummers van beide teams. Meer info welke basis elf zullen starten, volgt vooraf aan de aftrap die om 03:00 uur begint.
Om 12 uur start de openingswedstrijd Canada-China, het stadion was met 53.000 toeschouwers vrijwel uitverkocht!

TV: Alle wedstrijden van de Oranjevrouwen en de openingswedstrijd + de finale worden live uitgezonden op NPO 3. Commentator van de duels is Frank Snoeks. Op Eurosport zijn alle WK-wedstrijden te bekijken.

Kort verslag

Je moet toch wel een beetje gek van voetbal zijn om een wedstrijd te gaan bekijken die om 03.00 van start gaat. Maar goed, we kunnen er niets aan doen we zijn nu eenmaal een beetje gek van dat specifieke spelletje gespeeld door vrouwen.

In de 1e helft was het genieten, Oranje kwam goed uit de startblokken, maar Nieuw Zeeland is een taaie tegenstander. Veel kansen werden er door beide partijen niet gegeven. In de 13e minuut het eerste Oranjegevaar voor NZ. Lieke is uitstekend op dreef, kopt de bal door voor de voeten van Danielle vd Donk en zij schiet in het doel maar het doelpunt wordt vanwege buitenspel afgekeurd. Even later een prachtige redding door Loes Geurts, In de 26e minuut een aanslag op Loes Geurts, ze blijft liggen en we zitten in spanning, maar gelukkig alleen wat wondjes in haar gezicht en ze gaat verder. Oranje is goed bezig. De kleine Danielle vd Donk krijgt geel voor gevaarlijk spel (been te hoog). In de 32e minuut kon Vivianne Miedema de bal doorschuiven naar Lieke Martens, zij speelde zichzelf vrij en haalde verwoestend uit, de 0-1 is een feit. Dit is geweldig en notabene een klasse doelpunt!!! Je hebt geen erg meer in de tijd en ineens gaan we rusten met een 0-1 stand.

Nieuw Zeeland begint de 2e helft furieus en het duel wordt almaar spannender om naar te kijken. De ene Nieuw Zeelandse aanval volgt op de andere, Oranje komt er bijna niet meer uit. Zouden de Oranje Leeuwinnen de druk kunnen weerstaan? In de 67e minuut springt Loes Geurts naar de bal en komt met haar voet terecht op de voet van Desiree van Lunteren, de enkel van Loes klapt dubbel en wederom heeft ze verzorging nodig. Gelukkig kan ze onder de lat blijven staan. De tijd vliegt nu voorbij tot ongeveer 5 minuten voor het einde. Het is gek maar ineens gaat de tijd nu erg langzaam. Als de scheids na de 4 minuten blessuretijd eindelijk affluit kun je eindelijk de spanning van je afgooien, he he, de winst is binnen, fantastisch gedaan Leeuwinnen!!!

Wedstrijdverslag

Nederland start met een overwinning op WK
Door Luc Calleeuw

Na de openingswedstrijd in het FIFA Vrouwen WK Canada 2015 tussen het gastland en China, met een dubieuze strafschot in blessuretijd gewonnen door Canada (naar analogie bij een mannen WK ook hier een cadeautje voor de organisator), is het de beurt aan Oranje om het WK debuut te maken tegen Nieuw Zeeland. Deze vier landen vormen groep A. Op een voor ons onmenselijk uur, 3 uur s’ nachts (lokale tijd 19 uur), wordt de partij opgang gefloten in het immense Commonwealth Stadion van Edmonton. Op de shirts van de speelsters als slogan LIFE YOUR GOALS, beter kan je het niet zeggen.

Het team uit Oceanië, met de nodige ambities vertrokken naar dit WK brengt de partij op gang en toont direct de nodige durf. Oranje plooit even terug, zet de organisatie waardoor we in het beginkwartier naar een evenwichtige wedstrijd kijken. Te noteren een schot van Longo (11 min) waarop doelvrouw Loes Geurts plat moet. Aan de overzijde een actie van Lieke Martens, bal op Danielle van de Donk die keepster Nayler lobt en scoort, terecht afgefloten voor buitenspel (13 min). Nieuw Zeeland dreigt vooral via een aantal hoekschotten, zonder al te groot gevaar. Na twintig minuten moet keepster Loes wel al haar kunnen tonen, zij zweeft een prachtige vrije trap van Percival uit de kruising en duwt in corner.

Minuten later wordt Loes bij een nieuwe hoekschot met bal en al in doel gelopen door Wilkinson en heeft verzorging nodig. Deze fase leek eerder op Australian Football (23 min). Op het half uur nog eens Oranje, Lieke zet de actie op, vindt een aflossing punt in Danielle (die twee vinden elkaar blindelings), stiftbal van deze laatste op Lieke, keepster Nayler net iets vlugger. Bij de volgende fase krijgt Danielle (al te gemakkelijk) geel, volgens de onpartijdige voet te hoog (31 min).

En dan schrijven de Oranjeleeuwinnen voetbal en WK geschiedenis. Een bal diep op Vivianne Miedema, die houdt perfect balbezit tussen vier opponenten in, duwt het ronde ding op Manon Melis, kaats terug op Vivianne die doorschuift naar Lieke. Net iets te laat, zo lijkt het, maar dit is zonder Lieke gerekend. Zij komt prachtig naar binnen en haalt uit, het leer verdwijnt schitterend in de winkelhaak, 0-1 (33 min). Nieuw Zeeland toch even van slag nu, heeft tijd nodig om te bekomen, Oranje controleert. Het enige noemenswaardig feit van de eerste periode is een bal van Longo richting Wilkinson, doelvrouw Loes doorziet en keert. We gaan rusten met een 0-1 stand.

Na de pauze brengt Nederland het eerste gevaar. Weer is het Danielle die Lieke vindt, zij snelt langs Percival, met een ultieme tik kan deze laatste in hoekschot werken (49 min). En dan neemt Nieuw Zeeland langzaam het heft in handen, dringt Oranje terug. De ene hoekschot volgt op de andere, allen getrapt door Percival. Op die momenten een overrompeling van speelster in de grote rechthoek van Loes, telkens gevaarlijke standjes, nu is het echt knokken geblazen. Nederland geraakt heel moeilijk uit de ont knelling. Ook Lieke krijgt nog eens geel voor een bijna analoge fout als Danielle, dit kan gaan doorwegen voor het verdere verloop van het prille tornooi (63 min).

Loes heeft opnieuw verzorging nodig wanneer ze bij één van de hoekschotten nog maar eens hard wordt aangelopen (67 min), maar kan gelukkig verder doen. Met nog 20 minuten te gaan een prima counter van Oranje. Schitterende aanname met de borst van Danielle, bal op Lieke die helaas Vivianne net niet kan bereiken. Een kwartier voor tijd weer dreiging na een stilstaande fase. Een overmacht in de grote rechthoek, Percival trapt, geharrewar, Desirée van Lunteren kan op de doellijn keren. Uit de tegenaanval vindt Vivianne op rechts Manon, prima dubbelpas met Anouk Dekker, het voorzet schot gaat langs (77 min). De Oranjeleeuwinnen komen niet echt onder de druk uit, het is vooral pompen en stand houden, ook al tikt de tijd in het voordeel. Coach Roger Reijners brengt de snelle Shanice van der Sanden voor Vivianne (80 min). Even later claimt Nieuw Zeeland een strafschot. Wilkinson in de grote rechthoek laat zich (gemakkelijk) vallen als ze door Lieke licht wordt aangelopen, de onpartijdige oordeelt juist en wuift de fase weg (82 min). Tessel Middag komt voor Anouk Dekker (84 min). Net voor blessure tijd een strak schot van Tessel, keepster Nayler een eerste keer aan het werk in de 2de periode. We krijgen 4 minuten extra tijd.

Nieuw Zeeland zet alles op alles, maar de druk blijft toch te steriel, echte doelkansen blijven uit. Doelpuntenmaakster Lieke wordt nog gewisseld voor Kirsten van de Ven (90 + 2). Loes moet nog één keer ingrijpen op een kopbal van Wilkinson.

Oranje houdt stand, ook al speelde het een moeizame tweede helft, de drie punten zijn binnen, dat is wat telt. Ideale start van dit WK dus.

Donderdag op vrijdagnacht 00.00 uur (11 juni) volgt de tweede partij tegen China. Mits een overwinning lonkt de volgende ronde.

Youtube

OnsOranje verslag

Vliegende start Leeuwinnen!

Door OnsOranje.NL

Een vliegende start op het WK voor de OranjeLeeuwinnen! De ploeg van coach Roger Reijners won zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) haar openingsduel van Nieuw-Zeeland met 1-0.

Lieke Martens gaat de geschiedenisboeken in als de eerste maker ooit van een Hollandse goal op het WK voor vrouwen. De aanvaller krulde na ruim een half uur de bal van buiten het strafschopgebied prachtig achter keeper Nayler van de Kiwi’s. De vreugde was enorm bij de speelsters.

Nederland was op dat moment in het Commonwealth Stadium van Edmonton de betere ploeg, en kort daarvoor leek Daniëlle van de Donk al voor de openingsgoal te zorgen toen ze de bal in het doel prikte, maar de speelster van de Leeuwinnen was al afgefloten wegens buitenspel.

Belangrijke redding

Ook de tegenstander, zeventiende op de FIFA-ranking en daarmee vijf plaatsen lager dan Nederland, was twee maal gevaarlijk. Keeper Loes Geurts - die in de wedstrijd twee maal wegens een blessure moest worden behandeld, maar wel verder kon spelen - sloeg een maal de bal uit de kruising bij een vervaarlijk indraaiende inzet en verrichtte daarmee een belangrijke redding voor haar team.

In de tweede helft zetten de Nieuw-Zeelandsen meer druk om de gelijkmaker te forceren. De ploeg had meer balbezit dan voor rust, maar echt gevaarlijk werd de tegenstander niet. De paar keer dat de opponent voor het doel opdook, waren de verdedigers en keeper Geurts alert.

Ruimte

De Leeuwinnen lieten na de ruimte, die ontstond omdat Nieuw-Zeeland steeds meer risico moest nemen, te benutten. Enkele veelbelovende uitbraken werden niet goed uitgespeeld. Acht minuten voor tijd schreeuwde Nieuw-Zeeland na een duwtje in het strafschopgebied om een penalty, maar de Mexicaanse scheidsrechter Quetzalli Alvarado liet terecht doorspelen.

Zo bleef het spannend tot het einde, maar Nederland wist de zeer belangrijke overwinning uit het vuur te slepen. Een geweldige start van het WK voor de ploeg van Reijners, die in de nacht van donderdag op vrijdag in de tweede poulewedstrijd China treft, dat eerder op de avond met 1-0 verloor van gastland Canada. De enige goal viel pas in blessuretijd, uit een strafschop.

Wedstrijd: Nieuw-Zeeland - Nederland (0-1)  0 - 1

Aftrap: 6 juni, 19.00 uur (NT 7 juni 03.00 uur)

Locatie: Commonwealth Stadium, Edmonton

Stadioncapaciteit: 56.302

Arbitrage: De wedstrijd Nieuw-Zeeland - Nederland staat onder leiding van de Mexicaanse Quetzalli Alvarado. Haar assistenten zijn landgenotes Mayte Chavez en Enedina Caudillo. De vierde official is Melissa Borjas uit Honduras.

Tenue: Het Nederlands elftal speelt deze wedstrijd in oranje shirts, witte broeken en oranje sokken. De keeper treedt aan een blauw outfit. Het Nieuw-Zeelandse elftal speelt in het zwart en de keeper draagt een groen tenue.

Ruststand: 0-1
Eindstand: 0-1
Reporter: Luc Calleeuw
Fotograaf: Leo Soeters

Scoreverloop: 33e minuut 0-1 Lieke Martens (prachtig doelpunt)

Gele kaarten:
31e min. Danielle vd Donk
63e min. Lieke Martens

67 min  Jasmine Pereira  voor Sarah Gregorius  (Nieuw Zeeland)
72 min  Betsy Hassett voor Katie Bowen  (Nieuw Zeeland)
81 min  Shanice van de Sanden voor Vivianne Miedema  (Nederland)
84 min  Tessel Middag voor Anouk Dekker (Nederland)
92 min  Kirsten van de Ven voor Lieke Martens (Nederland)

Bijzonderheden: Manon Melis speelde haar 125e cap en Lieke Martens scoorde het 1e WK doelpunt voor Nederland aller tijden!
Tessel Middag (foto) speelde haar 25e cap!