Wedstrijdverslag: Drachtster Boys - Os Lusitanos | Ronde 10 | Eredivisie Zaal 2012-2013

Drachtster Boys afgestraft

Vrijdagavond speelden de vrouwen van Drachtster Boys, in een bijna volle Korfbalhal, tegen OS Lusitanos uit Amsterdam. Wat op papier de topper moest worden, de nummer 1 Drachtster Boys tegen de nummer 2 Os Lusitanos, werd in werkelijkheid niet de wedstrijd die Drachtster Boys had gehoopt.

De eerste helft gaf Drachtster Boys de tegenstander uit Amsterdam teveel ruimte. Binnen drie minuten lag de bal, na een onderschepping door Eline Keet, door topscoorder Petra Verbeek (28) er al in. 0-1. Drachtster Boys kon niet onder de druk van de tegenstander vandaan komen en Os Lusitanos wist hiervan optimaal te profiteren. Daarnaast werden er individuele fouten gemaakt en werd er slordig bal verlies geleden. De 0-2 door Petra Verbeek was hier een goed voorbeeld van. Halverwege de eerste helft kwamen de Amsterdammers al op 0-3. Stephanie Valk gaf een assist op Gilanne Louwaars. En vlak daarna viel ook de 0-4. Marleen Reenders werd daarna met direct rood de zaal uitgestuurd. De twee 10-meter ballen die nog volgden, troffen geen doel. De eerste wist Teuny Bosma prima te pareren en de tweede ging hoog over. De wedstrijd leek hierna al gespeeld.

De tweede helft startte de thuisclub sterk. Met veel inzet werd geprobeerd de tegenstander onder druk te zetten. Hierdoor ontstonden er een paar kansen voor Esther van Toledo en Shannon Viet. Maar met de ervaring van onder andere oud-international Linda Bos liet Os Lusitanos zich niet gek maken. Na opnieuw een assist van Stephanie Valk wist Iris Wagemaker de 0-5 te maken en Petra Verbeek de 0-6. Vera Veelers had nog de grootste kans op een eretreffer, maar keepster Jesca Willemsen liet zich niet passeren. Teuny Bosma was in deze wedstrijd de uitblinker aan Drachtster Boys zijde. In de slotfase wist ze opnieuw een 10-meter bal te stoppen.

“Technisch en tactisch waren zij de betere ploeg. We hebben verloren van een veel betere tegenstander. “ zei Jos Alkema nadien over de wedstrijd. Drachtster Boys is na deze wedstrijd koploper af en zakt hierdoor (op doelsaldo) naar de derde plaats.

Volgende week vrijdagavond 23 november spelen de vrouwen om 20.30 uur uit in Wehl tegen FC Gelre.

Eindstand: Drachtster Boys VR1 – Os Lusitanos VR1: 0-6

Verslag van OS Lusitanos
Door Karin Beverwijk

Os Lusitanos pakt de koppositie in Drachten van Drachster Boys!

De vrouwen van Os Lusitanos kwamen vrijdagavond aan in een goed gevulde Korfbalhal in Drachten. Veel media aandacht met fotografen en een heuse camera ploeg van Omroep Friesland. Op de tribune is het publiek dat in grote getale naar deze wedstrijd is komen kijken er klaar voor. De Friese koploper neemt het op tegen het team dat in grootste vorm verkeerd. Kijkend naar het doelsaldo van Os Lusitanos zullen de vrouwen er alles aan doen om ook in deze wedstrijd vaak het net te raken. Het doel van de Friezinnen wordt verdedigd door oud international Teuny Bosma. In een interview gaf zij aan dat het team in zijn geheel is gegroeid. Meer trainingsarbeid resulteert in betere wedstrijden. En gezien hun plaats op de ranglijst klopt dat ook. De signalen over de vele trainingsuren hebben ook de speelsters uit Amsterdam bereikt. En met gepaste spanning vingen zij de wedstrijd aan.

Os Lusitanos koos zoals vaker deze competitie direct de aanval. Met de snelle Petra Verbeek en Eline Keet had de verdediging van Dr. Boys haar handen vol. Positiewisselingen zodat er ruimte ontstond voor de opkomende speelsters van de zijkant. Het duurde dan ook niet lang tot dat Petra Verbeek als eerste scoorde. In een schitterende aanval die opgezet wordt Linda Bos. Zij bereikt Eline en die ziet Petra vrij voor de goal staan. Petra tikt simpel de eerste goal binnen. Een paar minuten later herhaalt de geschiedenis zich en is het weer Linda de aanval opzet, Eline die breed tikt op Petra en Petra die haar tweede goal van de avond scoort.
Dan is het de beurt aan Gilanne Louwaars. Nog altijd gevaarlijk met haar acties. Maar het lijkt er op alsof zij haar actie te ver doorzet. Hierdoor verliest zij de bal. Maar na hard werken verovert zij de bal terug en ziet Stephanie Valk vrij staan. De topscoorder bij haar veldvoetbalclub Barendrecht is in Amsterdam vooral de Queen van de assists. Ze bezorgt de bal weer terug bij Gilanne en zij zet de derde goal van de avond op het score bord. De meiden van de thuisploeg blijven geconcentreerd spelen en laten zich vooralsnog niet van de wijs brengen. Een voorsprong van drie doelpunten in zaalvoetbal zegt niets, zeker met nog een hele tweede helft te spelen. Maar voordat het rustsignaal klinkt is het Linda Bos die op avontuur gaat. Ze zoekt een medespeelster, maar die staan allemaal gedekt. Dan besluit ze het klusje zelf op te knappen en schiet ze in de verre hoek buiten het bereik van keepster Bosma de bal binnen. De ruststand is 4-0.

Na de rust zet de thuisploeg aan en er ontstaan wat kleine mogelijkheden, maar het wil nog niet echt vlotten. Het publiek voelt dat ze achter hun club moeten gaan staan en er komen wat aanmoedigingen. Os Lusitanos blijft echter overeind onder de druk van Dr. Boys en ziet mogelijkheden om te counteren. Stephanie zet de aanval op, Gilanne kruist achter Stephanie door en krijgt de bal met een hakje mee. Gilanne houdt goed overzicht en bezorgt de bal weer bij Stephanie. Zij ziet op haar beurt Iris Wagemaker voor de goal staan. Vorige week ontbrak zij nog, maar nu staat zij er weer en scoort simpel de vijfde goal van de avond. Os Lusitanos neemt wat gas terug en speelt meer op balbezit. Het thuisteam blijft druk zetten, maar het lijkt er op alsof ze zich neer hebben gelegd bij het verloop van de avond. De druk is half en Os speelt de bal rustig achterin rond. Hier en daar ondernemen zij nog een actie en daaruit hebben onder andere Petra, Stephanie en Gilanne nog een kans op een treffer. Maar zij zien alle drie hun inzetten naast gaan. Toch wordt er nog een doelpunt gescoord door Petra. Haar inzet wordt van richting veranderd en beland zo in het doel. Eindstand 0-6. Os Lusitanos staat nu alleen aan kop. Het team uit Amsterdam gaat met een tevreden gevoel en 3 punten op zak weer naar huis. Maandagavond zullen zij op de bank zitten om de samenvatting te bekijken bij Omroep Friesland. (zie verslag Dr. Boys voor link naar de site)

Volgende week ontvangt de kersverse koploper thuis de meiden van Watervogels. Deze wedstrijden leveren altijd veel spektakel op. Het team uit Den Helder komt om te voetballen en te winnen. Net als Os zoeken zij de aanval en willen zij hun voetbal wil opleggen. Twee teams met ontzettend aanvallend voetbal. Wederom de nummer 1 tegen de nummer 2. 20.30 uur Aristos Sporthal Amsterdam.

De statistieken:

Selectie Dr.Boys: Teuny Bosma, Kim Gall, Marleen Reenders, Shannon Viet, Esther van Toledo, Vera Veelers, Sylvia van der Geest, Brenda Eefting, Janneke Vellema en Brenda Bekkema.

Selectie Os
Lusitanos Vr1: Jesca Willemsen, Linda Bos, Petra Verbeek, Eline Keet, Iris Wagemaker, Gilanne Louwaars en Stephanie Valk

Scheidsrechtsters : G. van Tuinen en G.E. van der Meijden
Secretaris : E.J. Warkor