Wedstrijddatum: donderdag, 23 september 2010

Aanval

Wissels

geel

Heerenveen te sterk voor Twente

De wedstrijden tussen Heerenveen en Twente hebben altijd iets extra’s. Twente wil dit jaar om de prijzen mee doen en Heerenveen wil ook wel eens wat anders dan de onderste regionen van de Eredivisie. Onder prima omstandigheden; mooi veld, lekkere temperatuur, werd de warming-up afgewerkt. Het zag er allemaal fris en pittig uit. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Heerenveen ging voortvarend van start, nam het initiatief en de verdediging van Twente kreeg het direct al lastig door acties van Sylvia Smit en Nangila van Eyck. Bij de inzet van Nangila van Eyck appelleerde Heerenveen voor een handsbal. Zo vroeg in de wedstrijd wilde scheidsrechter Dieperink niets weten van een strafschop. Heerenveen bleef gevaarlijker. De verdediging van Twente had het duidelijk moeilijk met de snelheid van de Heerenveen spitsen.

Het spel golfde op en neer. Er werd in een hoog tempo gespeeld. Twente probeerde met uitvoerige combinaties op het middenveld het tempo van Heerenveen in te dammen. In de 16e minuut veroverde Sylvia Smit op het middenveld de bal en stuurde met een lange pass Nangila van Eyck weg. De verdediging van Twente wist de actie om te buigen tot corner. De scherpe inzet van Jorike Olde Loohuis werd niet goed verwerkt door de Twente defensie en nu was het wel een strafschop. De strafschop werd door Sylvia Smit onhoudbaar voor Sari van Veenendaal ingeschoten. 1-0.

Twente liet het er niet bij zitten. Het middenveld kwam meer en meer in handen van Twente. Met name, de nieuwe aanvoerster Ashley Nick, nam het initiatief op het middenveld en probeerde de spitsen van Twente in te spelen. Marloes Pieëte en Ellen Jansen moesten in de verdediging van Heerenveen, Jorike Olde Loohuis, Marije Brummel, Marieke de Boer en Si Shut Hau, hun meerdere erkennen. In de 25e minuut mocht Twente een corner nemen maar de knappe kopbal van Ashley Nick ging net naast.

In deze fase van de wedstrijd heeft Twente de overhand maar de combinaties duren te lang en geeft de verdediging van Heerenveen ruim de tijd om zich goed te organiseren. In de 28e minuut mag Heerenveen weer een corner nemen. De voorzet van Jorike Olde Loohuis wordt in eerste instantie afgeslagen en de rebound, een prachtig schot van Jorike Olde Loohuis, wordt fantastisch gestopt door Sari van Veenendaal.

Twente  blijft zoeken naar mogelijkheden. Joyce Mijnheer, Ellen Jansen, Maayke Heuver en Marloes Pieëte worden door Ashley Nick en Marloes Hulshof regelmatig op pad gestuurd maar kunnen geen potten breken. In de slotfase wordt Heerenveen nog gevaarlijk. In de 43e minuut wordt Nangila van Eyck tegen de grond gewerkt. Vrije trap een klusje voor Jorieke Olde Loohuis. De keepster van Twente, Sari van Veenendaal kan met behulp van de lat de bal uit doel houden. Ook een vrije trap door Sylvia Smit wordt door Sari van Veenendaal knap gekeerd.

heerenveen_twente_3

heerenveen_twente

Ruststand 1-0

Beide elftallen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Het begin is wat rommelig en slordig. De elftallen moeten nog in hun ritme komen. Twente krijgt in de 54e minuut twee corners te nemen. Maayke Heuver is de specialist maar Roxanne van de Berg in het doel van Heerenveen weet wel raad met de inzetten. In de 58e minuut raakt Joyce Mijnheer geblesseerd en wordt snel vervangen door Marianne van Brummelen.

Twente probeert nog steeds met combinatiespel de verdediging van Heerenveen uit elkaar te spelen maar geven ruimte weg waar de snelle spitsen van Heerenveen vaker gebruik van maken. In de 59e minuut is Shanice van de Sanden op pad en biedt Nangila van Eyck een mooie kans. Zij komt niet buiten het doelgebied waardoor de kans moeilijker wordt. De inzet van Nangila van Eyck wordt door de paal gekeerd. Sylvia Smit moet een gele kaart in ontvangst nemen. In de 61e minuut komt Lisanne Schaareman, na blessureleed, in het veld voor Marieke de Boer. Marije Brummel gaat op rechts in de verdediging spelen en Lisanne Schaareman neemt haar “oude” plek in het centrum van de verdediging weer in. In de 64e minuut voert Twente een dubbele wissel door: Maud Roetgerink komt voor Lorca v.d. Putte en Siri Worm voor Felicienne Minnaar. Twee vleugelverdedigers eruit? Als dat maar goed gaat.

Het gaat niet goed. In de 65e minuut verspeelt Twente de bal op de middellijn en komt in bezit van Shanice van de Sanden. In een lange run loopt Shanice iedereen er uit en alleen voor de keepster, Sari van Veenendaal, maakt zij haar actie knap af 2-0. Twente zal wat anders moeten bedenken om het Heerenveen lastig te maken. De duels worden scherper. In de 72e minuut moet Wendy Mulder een gele kaart incasseren. Maayke Heuver onderneemt nog actie en Ashley Nick komt vaker mee naar voren. Heerenveen is niet van plan om in moeilijkheden te komen en incasseert in 80e min. weer een gele kaart voor een te harde actie (Sherida Spitse). In de 87e minuut wisselt Heerenveen nog eens. Nathalie Kothai komt erin voor Nangila van Eyck. Twente speelt alles of niets. Mag nog een aantal corners nemen maar Maayke Heuver is de scherpte kwijt. Heerenveen pakt met heel veel plezier de drie punten en geniet van de koppositie.

Locatie:  Skoatterwald

Scheidsrechter:  dhr. Dieperink
      Ass. Scheidsen:  dhr. van Bruggen en Winkel

Reporter: Bennie van de Vegte
      Fotografen: Wiep Wierda en Marco ter Haar - meer foto's in album Heerenveen