Wedstrijdverslag: VV Alkmaar (voorheen Telstar) - Ajax | Ronde 6 | Eredivisie Veld 2017-2018

Ajax Vrouwen duidelijk maat te groot voor VV Alkmaar

Voor de Ajax Vrouwen stond vrijdagavond het affiche tegen VV Alkmaar op het programma. Het puntenverschil was voorafgaand aan het duel minimaal, slechts 1 punt in Amsterdams voordeel. Om in het spoor van koploper PSV te blijven was de opdracht duidelijk: winnen. Dat lukte via doelpunten van Stefanie van der Gragt en Linda Bakker (0-2).

Nihom koos voor Toni Payne in de spits, Marjolijn van den Bighelaar speelde vanaf de linkerkant. Inessa Kaagman behoorde ook tot de basiself. De 21-jarige middenvelder speelde haar 100e wedstrijd in het tenue van Ajax. Teamgenoten Loïs Oudemast en Desiree van Lunteren vulden het middenveld naast de jubilaris aan.

Niet veel doelgevaar
In de eerste 20 minuten was het balbezit grotendeels in het bezit van de Ajax Vrouwen. De thuisploeg liep merendeels achter de feiten aan, maar het Amsterdamse overwicht leidde niet tot veel concreet doelgevaar. De enige grote kans kwam van de voet van Ana Romero, maar haar schot raakte de lat. Het was 1 van de weinige wapenfeiten van de Spaanse, die na 33 speelminuten werd gewisseld. Bakker nam haar plek in.

Treffers Van der Gragt & Bakker
Vlak voor rust was het Van der Gragt die de score opende. Na 4 corners (!) achter elkaar kopte zij, in de blessuretijd, de bal keurig achter de keeper van VV Alkmaar: 0-1. Een opluchting voor de Ajax Vrouwen, die met een goed gevoel de kleedkamer inwandelden.

Het begin van de 2e helft was identiek aan de start van de wedstrijd. Wederom waren de Ajacieden veelvuldig aan de bal, maar zonder resultaat. Tot grote kansen kwam het de eerste 10 minuten dan ook niet. Het was invaller Bakker die in de 63e minuut voor euforie zorgde. De aanvaller kreeg de bal binnen het zestienmetergebied aan haar voet en schoot raak: 0-2.

Ruime zege in verschiet
VV Alkmaar kwam in het 2e gedeelte van de wedstrijd niet tot veel aanvallen. Sterker nog, het aantal balcontacten voor Ajax-keeper Lize Kop waren op 1 hand te tellen. Aan de overzijdevan het veld brak de ploeg van Nihom steeds vaker door de defensie van de thuisploeg heen, wat in de 73e minuut bijna tot een grotere voorsprong leidde. De bal leek over de lijn, maar de scheidsrechter gaf geen kik, waardoor de stand 0-2 bleef.

e laatste 10 minuten waagde Toni Payne een aantal schoten op doel. Toch was een doelpunt haar niet gegund: 2 ballen eindigden op de paal. Na 93 minuten floot de scheidsrechter af en konden de Ajacieden met opgeheven hoofd de kleedkamers betreden. Conclusie: ondanks het kleine puntenverschil op de ranglijst was Ajax vele malen sterker. Een grotere uitslag lag zeker in het verschiet.

VV Alkmaar - Ajax Vrouwen 0-2 (0-1): 45+1. Stefanie van der Gragt 0-1, 64. Linda Bakker 0-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Kop; Van der Most, Van der Gragt, Van Dongen, Oudemast, Kaagman, Van Lunteren (74. Philtjens), Reichardt, Van den Bighelaar, Payne, Romero (33. Bakker)