Wedstrijdverslag: Heerenveen - PEC Zwolle | Ronde 13 | Eredivisie Veld 2016-2017

Heerenveen - PEC Zwolle
3 4
(3 : ) (1 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 16 december 2016

PEC Zwolle Vrouwen wint na spectaculaire comeback

Vrijdagavond reisde de selectie van PEC Zwolle Vrouwen af naar Friesland voor een wedstrijd tegen sc Heerenveen Vrouwen. Het duel, dat op sportpark Skoatterwald plaats vond, stond onder leiding van scheidsrechter Erwin Dam. Nadat beide teams en de toeschouwers hadden geluisterd naar het Friese volkslied, werd PEC Zwolle Vrouwen-speelster Lydia Borg door de thuisploeg gehuldigd. Dit, aangezien ze de afgelopen seizoenen voor sc Heerenveen Vrouwen uitkwam.

Het zijn de bezoekers uit Zwolle die de eerste kans van de wedstrijd krijgen. Een combinatie tussen Yvette van Daelen en Lauri Weijkamp komt bij Maxime Bennink terecht, die de bal naast het Friese doel tikt. Vijf minuten later komt PEC Zwolle Vrouwen op voorsprong. Suzanne Giesen stuurt Esmee de Graaf op de rechterflank de diepte in. Ze lijkt de bal voor te willen geven, maar haar schot vliegt voorbij keepster Devi Venema bij de tweede paal tegen de touwen: 0-1 (#scoorzet).

De Zwolse selectie kan niet lang genieten van deze voorsprong, want na negen minuten wordt de stand alweer gelijkgetrokken. Rechtsback Joos van Os speelt de bal onnauwkeurig terug, waarna verdedigster Kyra Scheggetmann zich gemakkelijk laat passeren door Nathalie van den Heuvel. Zij blijft één-op-één met Nadja Olthuis vervolgens koelbloedig en zet zo de 1-1 op het scorebord. Het is de thuisspelende ploeg die daarna het meest dreigend is.

Nadat Jassina Blom rakelings langs het Zwolse doel heeft geschoten, scoort de Belgische speelster in de veertiende minuut wel. Ze kapt naar binnen trapt het leer met een geweldig schot van afstand in de verre hoek, voorbij de kansloze doelvrouw Olthuis: 2-1. PEC Zwolle Vrouwen deelt via Van Daelen en De Graaf nog wel enkele speldenprikjes uit, maar deze schoten worden niet tot doelpunt gepromoveerd. Na ruim een half uur te hebben gespeeld, wordt de stand zelfs naar 3-1 verhoogd. Uit een goed uitgevoerde counter bezorgt oud-PEC Zwolle Vrouwen-speelster Simone Kets de bal bij Van den Heuvel. Van dichtbij prikt ze haar tweede doelpunt van de avond in het net.

Drie minuten na de thee krijgen de Friezinnen de eerste mogelijkheid. Blom waagt een poging, maar Olthuis stopt haar inzet. Na 52 minuten wordt de marge verkleind.

De afvallende bal, na een Zwolse hoekschop, komt voor de voeten van de sterk spelende Giesen terecht. Ze brengt de stand met een hard schot op 3-2. In de 60 e  minuut krijgt sc Heerenveen Vrouwen een grote kans in de schoot geworpen, nadat Scheggetmann de bal inlevert bij Kerstin Casparij. De nummer 9 van sc Heerenveen Vrouwen gaat alleen op Olthuis af, maar ze trapt de bal over het doel.

Nadat Olthuis nog een inzet van Blom heeft gepareerd, wordt de stand in de 76 e  minuut gelijkgetrokken. Scheidsrechter Dam constateert hands in het Friese strafschopgebied, waarna Judith Frijlink de bal mag neerleggen voor een penalty. Met een bekeken schot, via de binnenkant van de paal, schiet ze de 3-3 binnen. Het duel lijkt te eindigen in een gelijkspel, maar niets blijkt minder waar.

Diep in de blessuretijd trapt De Graaf de bal hoog voor het doel, waarna de mee opgekomen Anouk van Vilsteren haar hoofd tegen de bal zet. Tot vreugde van het aanwezige Zwolse publiek kopt ze de bal tegen de touwen. Zo bekroont PEC Zwolle Vrouwen een spectaculaire comeback met de eerste overwinning van het seizoen. Een mooi moment voor het elftal van trainer/coach Carin Meesters-Bakhuis.