Drachtster Boys wint de return

Tweede wedstrijd kampioenschap van Nederland Vrouwen Zaalvoetbal was niet beslissend.... Drachtster Boys won deze wedstrijd met 0-4. Vrijdag, 2 juni speelde de huidige landskampioen thuis in Schiedam de tweede wedstrijd. Drachtster Boys, de Bekerwinnaar won dit 2e duel met 0-4 met als gevolg dat op 9 juni a.s. de 3e en beslissende wedstrijd gespeeld gaat worden in de Groenoordhal (Schiedam).

Lees verder o.a. de voorbeschouwing en programma/uitslagen tabblad Play offs en na de wedstrijd de nabeschouwing.

Wedstrijdverslag

Drachtster Boys dwingt beslissingswedstrijd af na overtuigende overwinning op vv Pernis
Door Conny Oosting-Wildeboer | Teammanager Drachtster Boys Vr1 zaal

Op vrijdag  2 juni stond de tweede finalewedstrijd van het landskampioenschap op het programma.  Vanaf het begin was het duidelijk dat Drachtster Boys de nederlaag van afgelopen week recht wilde zetten en gooide gelijk veel energie in de wedstrijd.

De eerste kansen waren dan ook voor Dr. Boys. Esther van Toledo wist al vroeg in de wedstrijd het houtwerk te raken en schoot hard op de paal.
Na vijf minuten zetten Vera Veelers en Jessie Prijs de aanval goed op. De bal werd bij de tweede paal door Bernou Hijlkema binnengeschoten; 0-1.

Door deze vroege goal kon vv Pernis niet het spel spelen dat zij het liefst spelen; afwachten en gokken op een foutje bij de tegenstander om hiervan te profiteren.
Pernis moest zelf op zoek gaan naar de aanval, maar kwam totaal niet aan voetballen toe. Drachtster Boys kreeg via Rianne Mulder de volgende kans. Maar de keepster voorkwam dat de bal in het doel belandde.

De eerste minuten na rust ging Pernis op zoek naar een snelle gelijkmaker. Felicia Farhad Sedighi en Suzanne Bakker waren beide dichtbij de 1-1, echter Teuny Bosma wist haar doel schoon te houden. Kort hierna nam Dr. Boys het initiatief weer over.
Enkele minuten later zag Jessie Prijs haar doelpoging, na een goede combinatie met Atty Eelkema, op de paal belanden. Even later was het wel raak voor Prijs.  Ze draaide voor het doel goed om Suzanne Bakker heen en schoot de bal tegendraads onhoudbaar binnen; 0-2.
Na een dubbele combinatie met Esther van Toledo schoot Veelers beheerst in het doel; 0-3.
Pernis probeerde nog wat te forceren in de slotfase en ging met een meevoetballende keepster spelen.  Met nog één minuut op de klok was het slotoffensief voor Drachtster Boys. Met een listig tikje verraste Marian Meijer de verdediging van Pernis en tekende voor de 0-4. Dit was tevens de eindstand.

Door deze overwinning heeft Drachtster Boys ervoor gezorgd dat de stand weer gelijk is en dat ook deze play-off strijd wordt beslist in een derde wedstrijd. Deze kampioenswedstrijd zal vrijdag 9 juni wederom om 20.30 uur worden gespeeld in Schiedam.

Nabeschouwing

Nabeschouwing 2e finalewedstrijd door Marius Privee

Drachtster Boys verslaat vv Pernis in 2e finale wedstrijd

Drachtster Boys heeft in de play-offs finale om de zaalvoetbaltitel bij de vrouwen tegen vv Pernis/Barcelona Soccers Schools een derde duel afgedwongen. De regerend landskampioen werd in eigen huis met 0-4 verslagen. Het beslissende duel is op vrijdag 9 juni in de Groenoordhal in Schiedam.

De droom van de double dit seizoen. De eerste prijzen van de vereniging in het vrouwen zaalvoetbal. De titel leek zo ver weg. De huidige landskampioen wist alle wedstrijden dit seizoen te winnen van de Friezinnen.
Niets was vrijdagavond minder waar in een volle Groenoordhal. Eigenlijk voltrok zich in Schiedam hetzelfde scenario als een week eerder in Drachten. Een eerste helft zorgde voor kansen over en weer, alleen was het nu Drachtster Boys dat via Bernou Hylkema de eerste goal maakte en in de tweede helft iets meer achterover kon leunen en uitlopen naar 0-4 via goals van Jessie Prijs, Vera Veelers en Marian Meijer.
De vrouwen vierden de overwinning met de talrijke meegereisde supporters uit Friesland. De tribunes zullen volgende week voor een deel weer oranje gekleurd zijn. De bussen uit Drachten zijn al geboekt voor een heerlijke einde van de Eredivisie zaalvoetbal vrouwen.

Voorbeschouwing

Tweede wedstrijd kampioenschap van Nederland Vrouwen Zaalvoetbal beslissend

vv Pernis/Barcelona Soccer Schools won afgelopen week in Drachten de eerste finalewedstrijd met 1 - 5. Aankomende vrijdag, 2 juni a.s. speelt de huidige landskampioen thuis in Schiedam de tweede wedstrijd. Drachtster Boys, de Bekerwinnaar, moet dus winnen om nog een 3e wedstrijd te spelen. Bij een gelijke stand is er een verlenging en daarna strafschoppen.
In de eerste wedstrijd leken beide ploegen lange tijd gelijkwaardig. Vooral het scoren was bij de Friezinnen een probleem. Bij de ploeg uit Rotterdam liet Felicia Sedighi met drie goals zien hoe dat moest.

De wedstrijd begint om 20.30 uur en wordt gespeeld in de Groenoordhal (Schiedam).

Coöperatie Eredivisie Futsal Vrouwen (CEF)

Tijdens de finale zal de oprichting plaatsvinden van de Coöperatie Eredivisie Futsal Vrouwen (CEFV). Dit is een initiatief van de clubs en door de oprichting van deze organisatie willen zij meer samenwerken op gebieden als marketing, communicatie en ontwikkelen van vrouwenzaalvoetbal. Het voorlopige bestuur bestaat uit Annette van de Weijden, Anet Lablans en Tom van Mierlo. De Eredivisie vrouwen is gestart in seizoen 2011 - 2012 en is op weg een stabiele competitie te worden. Dit jaar wilden 4 Hoofdklassers de stap naar de top van het Vrouwenzaalvoetbal maken. In de UEFA is in de afgelopen periode gesproken over een EK voor de vrouwen in 2019.

09-06 | 20.30  Pernis/Barcelona Soccer Schools - Drachtster Boys -

De bovenste vier ploegen strijden dus om het Landskampioenschap. Degradant is OS Lusitanos die zich terugtrok aan het begin van het seizoen.

De vier ploegen zijn: Drachtster Boys; FC Gelre; KTP Nieuw-Roden en vv Pernis/Barcelona Soccer School.
De hoogstgeplaatste heeft het thuisvoordeel. Dit team speelt dus bij drie wedstrijden tweemaal thuis.

05-05 | 20:30 uur FC Gelre - Pernis/Barcelona Soccer Schools 0 - 1
05-05 | 20:30 uur KTP Nieuw-Roden - Drachtster Boys 1 - 3
12-05 | 20:30 uur Pernis/Barcelona Soccer Schools - FC Gelre 5 - 7
12-05 | 20:30 uur Drachtster Boys - KTP Nieuw-Roden 0 - 4
Bij een beslissingswedstrijd:
19-05 | 20:30 uur Pernis/Barcelona Soccer Schools - FC Gelre 2 - 1
19-05 | 20:30 uur Drachtster Boys wns - KTP Nieuw-Roden                  1-1 2 - 2 na verlenging DFT *wns

* wns = winnaar na strafschoppen

De play-offs worden volgens het best of 3 systeem gespeeld. Dat betekent als er in 2 wedstrijden, waarvan één uit en één thuis, een gelijke stand is ontstaan, er een beslissingswedstrijd gespeeld zou moeten worden. De nummers 1 en 2 hebben hierbij het thuisvoordeel. Elke wedstrijd moet een winnaar opleveren. De winnaars spelen de finale voor het landskampioenschap. De wedstrijden zullen de op opeenvolgende vrijdagen vanaf 5 mei worden gespeeld

Regelgeving

2.2 Vrouwen zaalvoetbal landelijk
Eredivisie

De nummers een, twee, drie en vier van de eredivisie plaatsen zich voor de play-offs. Ten aanzien van de rangorde is hoofdstuk Rangorde in competitie, kampioenschap, promotie, degradatie van het Handboek competitiezaken zaalvoetbal van toepassing. Dit betekent dat in eerste instantie het aantal behaalde punten leidend is voor de positie op de eindranglijst en daarmee plaatsing voor de play-offs. Als twee of meer teams qua aantal punten gelijk eindigen, dan is het doelsaldo hiervoor bepalend. Is ook het doelsaldo gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd of -reeks.

- De nummer een van de eredivisie speelt tegen de nummer vier van de eredivisie een ‘best of three’ (I)
- De nummer twee van de eredivisie speelt tegen de nummer drie van de eredivisie een ‘best of three’ (II)

De winnaar van wedstrijd I speelt tegen de winnaar van wedstrijd II via wederom een ‘best of three’ om het kampioenschap van Nederland. De bond stelt het wedstrijdschema van de play-offs vast aan de hand van de ranglijst van de oorspronkelijke competitie. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis.
De nummer 11 van de eredivisie speelt tegen de nummer 12 van de eredivisie in een ‘best of three’ om klassenbehoud. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis. Als bij deze wedstrijden na de reguliere speeltijd geen beslissing is verkregen, komt er verlenging met twee keer vijf minuten (zuivere speeltijd). Is de stand na de verlenging nog gelijk, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen, zoals bepaald in de ‘Spelregels landelijk Ere- en Eerste divisie zaalvoetbal’.
In het seizoen 2016/`17 vervalt de regeling zoals hierboven omschreven, nummer 12 (Os Lusitanos) is aangemerkt als degradant.

De kampioenen van de hoofdklassen plaatsen zich voor de nacompetitie en kunnen daarmee spelen voor promotie. De teams die uitkomen in de hoofdklassen en die gebruik willen maken van het promotierecht, geven dit schriftelijk aan vóór 1 februari 2017. De nacompetitie krijgt vorm op basis van het aantal kandidaten.
Als er geen teams zijn uit de hoofdklassen die gebruik willen maken van het promotierecht, vindt er geen promotie plaats vanuit de hoofdklassen en is er geen degradatie vanuit de eredivisie.