Wedstrijddatum: maandag, 30 november 2009

Wissels

Gebeurtenissen

geel

doelpunt

Veld eerst afgekeurd door de consul, ander veld ook afgekeurd en/of niet beschikbaar. Wedstrijd werd ingehaald op maandag 30 november 2009

s.c.Heerenveen zorgt voor een daverende verrassing
    Door Bennie van de Vegte

s.c. Heerenveen - FC Twente een wedstrijd die alles in zich had wat voetbal zo leuk maakt. Verrassingen, strijd, fouten, knappe acties en bovenal doelpunten, 7 stuks nog wel. Heerenveen werkte een paar hatelijke nullen weg en wint met 4-3.

Heerenveen komt scherp uit de startblokken. De ploeg oogt fris. Dat betaalt zich wel erg snel uit. In de 4e minuut al stuurt Sherida Spitse een dieptepass waar Sylvia Smit achteraan gaat. Sylvia Smit krijgt controle over de bal en geeft Tiffany Loeven met een harde schuiver het nakijken, 1-0.

In de euforie van de eerste goal krijgt Heerenveen vleugels en drukt FC Twente verrassend in de verdediging. In de 6e minuut is een pass van Sylvia Smit net te hard voor Nangila van Eyck. In de 7e minuut is Lieke Martens gevaarlijk maar Tiffany Loeven is attent. In de 8e minuut probeert Leonie v.d. Velde Nangila van Eyck in stelling te brengen maar Lorca v.d. Putte laat zich niet aftroeven. Twente weet zich langzamerhand te herstellen. In de 11e minuut is Ellen Jansen doorgebroken, komt alleen voor Nadja Olthuis. Het schot van Ellen Jansen wordt geblokkeerd door de goed uitkomende Nadja Olthuis en komt via de lat terug in het veld ook in de rebound is Nadja Olthuis de winnaar. Twente wordt sterker en met verzorgd middenveldspel wordt Heerenveen in de verdediging gedrongen. Ondanks het mooie spel is de eindpass niet goed genoeg om de verdediging van Heerenveen in de moeilijkheden te brengen.

heerenveen_twente

In de 25e minuut is Heerenveen aan zet. Een snelle en knappe combinatie tussen Sherida Spitse, Sylvia Smit en Nangila van Eyck brengt Sylvia Smit in scorings positie. Tiffany Loeven kan de bal tot corner werken. De scherpe corner van Sherida Spitse wordt door iedereen gemist en gaat voor het doel langs. In de 32e minuut is Twente aan de beurt maar het schot van Maayke Heuver gaat net naast. In de 35e minuut is Leonie van de Velde uitgeweken naar de voor haar geliefde rechterkant. En krijgt de bal mooi onder controle. Haar schot wordt door Tiffany Loeven knap gered en behoede Twente voor een grotere achterstand.Heerenveen heeft weer het initiatief. In de 36e minuut mag er twee keer een corner genomen worden maar dat is geen probleem voor Twente.

In de 41e minuut moet Twente ten koste van een vrije trap Heerenveen afstoppen. Jorike Olde Loohuis komt naar voren om het klusje te klaren. Zij legt de bal nog eens goed. Twente stelt de muur zorgvuldig op maar tegen het schot van Jorike Olde Loohuis is niets bestand en de bal verdwijnt feilloos en onhoudbaar in de linker bovenhoek, 2-0. Wat een weelde voor Heerenveen. De koek is echter nog niet op. In de 44e minuut krijgt Heerenveen weer een corner. Sherida Spitse neemt de tijd en ziet Lieke Martens vrij staan. De geplaatste corner wordt heel netjes door Lieke Martens ingekopt, 3-0. Ruststand 3-0.

In de tweede helft brengt Twente Carola Winter voor Maud Roetgering en daar zal Twente een hoop plezier aan beleven, maar daarvoor moeten ze nog even wachten. Heerenveen komt weer pittig uit de startblokken. Nangila van Eyck en Sherida Spitse proberen de stand nog mooier te maken maar de schoten zijn niet goed genoeg om de keepster van Twente, Tiffany Loeven, te passeren.

heerenveen_twente3

In de 58e minuut heeft de linkervleugelverdedigster van Heerenveen, Atty Eelkema, de bal. In de verte ziet zij Sylvia Smit vrijlopen. Een prachtige diagonale pass van Atty Eelkema bereikt inderdaad Sylvia Smit. Sylvia Smit weet wel raad met zo’n mooie bal en tekent 4-0 aan. Twente laat het er niet bij zitten. In de 61e minuut moet de attent spelende Marije Brummel redding brengen. Een waarschuwing voor Heerenveen maar dat dringt kennelijk niet door. In de 64e minuut is het Suzanne de Kort die plotseling kan doorbreken en haar vliegend schot is te machtig voor Nadja Olthuis 4-1.

Heerenveen wisselt direct Nangila van Eyck voor Wendy Mulder. Twente wordt beter en drukt Heerenveen terug op eigen helft. In de 68e minuut is het weer raak. Een corner wordt heel mooi hoog bij de tweede paal ingebracht waar Carola Winter staat om knap in te koppen 4-2. Dit is het signaal voor de coaches om flink te gaan wisselen. Twente brengt v.d Heyde  en van Brummelen voor Ellen Jansen en Kirtsen Bakker en Heerenveen brengt Brenda Eefting voor Leonie van de Velde.

De strijd speelt zich hoofdzakelijk af op het middenveld. Heerenveen wordt nerveus en kan de spitsen niet meer bereiken en als dat wel zo is zijn ze de bal zo weer kwijt. Twente is de betere ploeg. Kan de bal rondspelen en Heerenveen flink onder druk zetten. Jorike Olde Lohuis, Atty Eelkema, Marije Brummel en Lisanne Schaareman hebben de handen vol maar kunnen niet voorkomen dat Twente een aantal corners mag nemen. In de 79e minuut komt Suzanne de Kort heel gevaarlijk door in het 16 metergebied. Nadja Olthuis moet met alles wat in haar zit Suzanne de Kort afstoppen. Corner.

De corner wordt weer mooi hoog ingebracht bij de tweede paal en wederom staat daar Carola Winter om feilloos in te koppen 4-3. Een sensationele ontwikkeling. Binnen een half uur is er nog slechts 1 doelpunt van de 4 over voor Heerenveen. Twente ruikt z’n kans en zet alles op alles. Van mooi voetbal is geen sprake meer maar spannend is het zeker. De hartslag van de Heerenveen supporters komt in het rood. In de slotminuten brengt de coach van Heerenveen nog wat zekerheid in de ploeg. Mariska Kogelman mag de moegestreden Cynthia Beekhuis aflossen.

De scheidsrechter kan er geen genoeg van krijgen en laat ruim doorspelen. Echte kansen komen er niet meer. Wel verdwijnt Sylvia Smit, na een te harde actie, met een gele kaart in het grote boek.
    Eindstand 4-3.