Wedstrijddatum: vrijdag, 01 februari 2013

Verdediging
Middenveld
Aanval

Tijdlijn

doelpunt Min. 16 ::<br />Marianne Brummelen, van doelpunt Min. 8 ::<br />Sylvia Smit

Door Stefan Keijzers

Op een natte koude voetbalavond troffen PEC Zwolle en Heerenveen elkaar in het IJsselDelta Stadion waar toch nog een dikke 150 toeschouwers op waren afgekomen,

Al binnen een halve minuut werd Zwolle gevaarlijk via een schot van Judith Frijlink, maar de bal ging recht op keepster Roxanne van den Berg af. De toon werd dus direct gezet door de thuisploeg.
Maar ook Heerenveen kreeg in de beginfase een mogelijkheid. Mulder legt de bal opzij op de vrijstaande Miedema, keepster Jurg van PEC komt uit haar doel en speelt niet de bal maar Vivianne Miedema die de bal vervolgens naast ziet rollen. Jessica Jurg komt goed weg, want de bal had zomaar op de stip gekund. Het ontging de scheidsrechter.

Niet veel later in de 8e minuut krijgt Sylvia Smit de bal en haalt verwoestend uit van zo’n 25 meter. Onderkant lat vliegt de bal erin, een prachtgoal voor PEC Zwolle, 1-0.
8 minuten later, in de 16e minuut geeft Kelly Gilissen op links een mooi steekballetje op Marianne van Brummelen en ook zij krult de bal mooi binnen, 2-0.
Zwolle gaat door met kansjes creëren, want 3 minuten later stuit Frijlink 2x op keepster Van den Berg.
Heerenveen speelt statisch en de thuisploeg daarentegen frivool en controleert de wedstrijd in de 1e helft.
Een vrije bal van Smit na een dik half uur gaat maar net naast. PEC vergeet de score uit te bouwen.
Wendy Mulder krijgt zowaar nog een kansje voor Heerenveen vlak voor rust omdat Mariska Kogelman buitenspel opheft, maar Jurg kan in 2x vangen.

De 2e helft begint met hetzelfde spelbeeld als waar het de 1e helft eindigde.
Heerenveen lijkt machteloos en PEC blijft maar op de helft van de Friezen spelen.
10 minuten na rust weer een kans voor Judith Frijlink, die ontsnapt was aan buitenspel, maar haar schot net naast getikt ziet worden door Van den Berg.

Plots een minuut later de 2-1 van Heerenveen. Marieke de Boer komt ineens voor keepster Jurg te staan en schuift de bal onder haar door. Na deze aansluitingstreffer wisselt Heerenveen trainster Jessica Torny in 6 minuten tijd 3x. En dit maakte Heerenveen sterker, mede door de komst van Tiny Hoekstra aan de rechterkant van het veld die een paar keer gevaarlijk door kwam met snelle acties.
De 2e helft was qua voetbal wel een heel stuk minder dan de 1e, door vele wissels en blessurebehandelingen lag het spel vaak stil.
Een kwartier voor tijd de grote kans voor de bezoekers op de gelijkmaker. Na een rush en voorzet van Hoekstra gleed Bernou Hijlkema de bal naast. Deze had moeten zitten, een enorme kans voor Heerenveen dat de laatste 20 minuten het heft over nam van PEC.
5 minuten voor tijd weer een kansje voor PEC, Van Brummelen ziet Frijlink vrij staan maar die ziet de goed keepende Van den Berg haar schot pareren.
In de laatste minuut nog een hachelijk moment voor het doel van PEC, een schot van Miedema kwam via het been van verdedigster Gilissen op de paal terecht.
Gelukkig voor de thuisploeg liep dit goed af.

Achteraf gezien wel een terechte overwinning voor PEC gezien de kansenverhouding en het goeie spel 3 kwart van de wedstrijd. Maar Heerenveen had een punt kunnen stelen, maar doet dat dus niet.

Sylvia Smit kwam na de wedstrijd met een korte reactie.

Beschrijf die prachtige 1-0 nog eens even voor ons?
“ Ik kreeg de bal op het middenveld, passeerde nog een speelster en dacht, laat ik eens uithalen, en toen ging die er heerlijk in onderkant lat, dat was wel lekker. Het was wel 1 van mijn mooiste goals denk ik”.

Zwaar bevochten overwinning?
Ja, 1e helft is er eigenlijk niets aan de hand, je voetbalt zo makkelijk alleen waren we af en toe slordig naar voren toe. De 2e helft weet je dat zij gaan drukken en worden wij wat slordiger.
Toch hadden we de kansjes die we kregen moeten benutten en toen hun 2-1 maakten begon bij ons een beetje de angst erin te sluipen. Zo van, als dat maar niet fout gaat. Dus de 2e helft zijn we wel zwaar bevochten overeind gebleven”.