A+ R A-

Alle Spelregelwijzigingen op een rij

Het Seizoen 2016-2017 gaat bijna beginnen. Er zijn verschillende spelregels gewijzigd, niet alleen voor blessures maar ook op het veld. Je kan de wijzigingen downloaden. De opvallendste hebben wij genoteerd. 

 

 Download hier de gewijzigde Regels door de KNVB voor een Speler/speelster.

 

 

Blessurebehandeling

Blessurebehandeling A-categorie

Vanaf de eerste klasse senioren in het amateurvoetbal was het altijd toegestaan om een blessure op het veld te laten behandelen. Vanaf het komend seizoen geldt in de gehele A-categorie (senioren mannen/vrouwen en jeugdvoetbal) de onderstaande spelregel:

 

De scheidsrechter onderbreekt de wedstrijd indien naar zijn oordeel een speler ernstig geblesseerd is en ziet erop toe dat de speler van het speelveld wordt verwijderd. Een geblesseerde speler mag niet op het veld worden behandeld. Een geblesseerde speler mag pas in het speelveld terugkeren nadat het spel is hervat; als de bal in het spel in het spel is mag dit alleen vanaf de zijlijn, maar als de bal uit het spel is mag dit vanaf de doellijn of zijlijn.

 

Uitzonderingen op het voorafgaande kunnen alleen worden gemaakt wanneer: •een doelverdediger geblesseerd is •een doelverdediger en een veldspeler met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben •spelers van hetzelfde team met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben •er sprake is van een ernstige blessure •een speler geblesseerd is geraakt als gevolg van een fysieke overtreding waarvoor de tegenstander een waarschuwing heeft ontvangen of is weggezonden (bijv. onbesuisd of ernstig gemeen aanvallen), mits de behandeling snel wordt afgerond

 

Blessurebehandeling B-categorie

 

Voor de B-categorie blijft de uitzondering van kracht dat een blessurebehandeling altijd op het veld plaats mag vinden.

 

Wegsturen teamofficials

Wegsturen van teamofficials

 

De KNVB stond tot op heden toe om gele en rode kaarten te tonen aan teamofficials. Vanaf komend seizoen is dit niet meer mogelijk en kunnen gele en rode kaarten alleen getoond worden aan spelers. Wanneer een teamofficial zich niet op een verantwoorde manier gedraagt, heeft de scheidsrechter twee opties: 1.Een publieke vermaning geven 2.Wegsturen van de teamofficial (zonder het tonen van een gele of rode kaart)

 

De KNVB is van mening dat teamofficials een belangrijke voorbeeldrol hebben naar spelers en publiek. We vragen aan de scheidsrechters om teamofficials tijdig te vermanen ten aanzien van onacceptabel gedrag (voorbeelden hiervan zijn kritiek op de arbitrage, wegwerpgebaren).

 

 


 

 

Gewijzigde spelregels

GEWIJZIGDE SPELREGELS

 

07-06-2016: De IFAB (het internationale spelregelorgaan) heeft het besluit genomen om 94 spelregelwijzigingen door te voeren. In Nederland worden deze spelregels pas op 1 juli 2016 ingevoerd.

 

Wijziging spelregels veldvoetbal 2016-2017

Zoals bekend mogen de nationale bonden strictere regels hanteren, denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van het speelveld. De spelregelwijzigingen die komend seizoen worden doorgevoerd zullen naar verwachting één op één worden overgenomen door de KNVB. Per 1 juli wordt de Nederlandse versie van de “Laws of the Game” verwacht.

 

De belangrijkste wijzigingen staan hieronder vermeldt:

 

•Spelers die geblesseerd raken door een overtreding waarvoor de dader geel/rood krijgt hoeven niet van het speelveld in het geval van kortstondige verzorging (alleen van toepassing op de Ere- en eerste divisie).

 

•De aftrap hoeft niet meer naar voren. De bal moet duidelijk bewegen in eeniedere richting voor een correcte aftrap.

 

•Een scheidsrechtersbal dient door minimaal 2 verschillende spelers geraakt te zijn alvorens er een geldig doelpunt gescoord kan worden.

 

•Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans in het zestienmetergebied en waarbij het spel hervat gaat worden met een strafschop kan volstaan worden met een gele kaart, tenzij:

– De overtreding vasthouden en/of duwen is- Er geen poging gedaan wordt om de bal te spelen of er geen mogelijkheid daartoe is
– De overtreding, ongeacht of het een duidelijke scoringskans is, altijd een rode kaart waard is.

 

De opvallendste wijziging is het (deels) afschaffen van de ‘drievoudige straf’. Dit maakt het er echter niet gemakkelijker op voor scheidsrechters omdat er ook beoordeeld moet worden of de speler een poging doet om de bal te spelen.

Het zal even afwachten worden hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, maar het is een positief teken dat er geluisterd word naar spelers, coaches en scheidsrechters.