A+ R A-

De thermometer in de Eredivisie Vrouwen

Het is bijna het einde van de winterstop en de clubs maken zich op voor de tweede seizoenshelft. De juiste tijd om even terug te blikken en vooruit te kijken. Het is spannender dan ooit voor de bovenste vijf play off plekken. We nemen aan de hand van de ranglijst, de statistieken en de wedstrijdbezoeken de clubs de maat.

Excelsior Barendrecht vrouwen
De vrouwen van Excelsior Barendrecht hebben een beetje de rol van Achilles’29 van vorig seizoen overgenomen. De selectie is in prima handen van coach Sander Luiten. De coach beziet de eerste deelname aan de Eredivisie vrouwen terecht als een leerproces. Aan hem en de selectie om in de tweede seizoenshelft te blijven groeien en zich met realistisch voetbal op de eerste punten te gaan richten. Wanneer de sfeer goed blijft en de organisatie kan blijven groeien kan Excelsior Barendrecht voor de komende jaren een stabiele factor worden voor het vrouwenvoetbal in Rotterdam.

Lees meer...

Oranje Leeuwinnen zijn de pioniers 2.0

2017 was voor de Oranje Leeuwinnen een fantastisch jaar. Met het winnen van de Europese titel zorgde de Leeuwinnen voor een verdere doorbraak in eigen land van het vrouwen en meidenvoetbal. In de rij van prijzen, huldigingen en ander eerbetoon wonnen de Leeuwinnen deze week de aanmoedigingsprijs van de Joke Smitprijs. Hiermee onderstrepen de Oranje Leeuwinnen de rol van pioniers 2.0 in de voortgaande acceptatie en ontwikkeling van het vrouwen en meidenvoetbal in Nederland.

Rolmodellen
Als je denkt aan pioniers hebben we in Nederland natuurlijk verschillende rolmodellen gehad vanaf de eerste wedstrijd van de elite groep vrouwen in 1971 tot aan de nieuwe heldinnen die afgelopen zomer zijn opgestaan. Zonder te veel aan “name dropping” te willen doen denken we toch al gauw door de jaren heen aan de bekende namen als Vera Pauw, Hesterine de Reus, Marleen Molenaar of Priscilla Janssens.
Maar ook in de afgelopen jaren waren er nog meer mensen, vooral vrouwen, onafgebroken bezig het vrouwenvoetbal te ontwikkelen, promoten en te ondersteunen. Ieder in zijn eigen rol en specialisme: Daphne Koster, Mary Kok Willemsen, Leonne Stenler, Shona Shukrula, Leonie Blokhuis en Anouk Hoogendijk dragen de laatste jaren allemaal op hun eigen manier bij aan het groter maken van het vrouwen en meidenvoetbal.

Lees meer...

Benno Nihom zakt voor eerste examen

Ajax mocht vooraf trots zijn op hun eerste UEFA Women’s Champions League deelname dit seizoen.
Na vijf jaar keihard werken was er afgelopen seizoen het kampioenschap, plus de KNVB Beker winst, met deelname aan het kampioenenbal als grootste beloning. Trainer Benno Nihom was als assistent mede grondlegger van het succes en staat dit jaar voor het eerst als hoofdcoach voor de groep. Tijdens de zomer verklaarde hij al eens dat er bij Ajax altijd druk ligt. 

“Bij een club als Ajax moet je altijd winnen”. 
En daar leek met een aardige loting tegen het Italiaanse Brescia best wel een gerede kans op. Brescia is al jaren een team wat in het Italiaanse voetbal de boventoon voert maar in Europa geen hoogvlieger lijkt. 

Lees meer...

Vivianne Miedema versus Johan Derksen 1-0

Het vrouwenvoetbal wordt stapje voor stapje meer volwassen. In de kantlijn van alle ontwikkelingen die ten goede komen aan de groei van het vrouwen en meidenvoetbal ontstaan er soms interessante inzichten. Zo was er deze week de suggestie van de nieuwe minister voor sport Bruno Bruins om met de KNVB in discussie te gaan over meer gelijkheid in de vergoedingen voor mannen en vrouwen in de voetbalsport. Een nobel streven waarbij er natuurlijk een groot verschil is tussen het belonen van de Oranje Leeuwinnen die voor hun land en via de KNVB spelen en de speelsters die spelen in de Eredivisie vrouwen.

Lees meer...

De kolkende Grolsch Veste

Dit voetbaljaar was het moment van de wervelende Oranje Leeuwinnen. Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Sherida Spitse als uitblinkers op een zinderend strijdtoneel. Een land in de greep van de revelatie, mensen op straat met vlaggen en een stadion gevuld met driftig juichende voetbalfamilies.

Op weg naar de finale droegen de vrouwen het Nederlands elftal trainingspak.

Lees meer...