A+ R A-
Wedstrijdverslag: Ajax - PSV | Ronde 13 | BeNe League A 2013

Ajax - PSV
1 2
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: zaterdag, 18 mei 2013
Aanvangstijd: 13:00 u
Speellocatie: Sportcomplex De Toekomst
Toeschouwers : 1.200


Tijdlijn

doelpunt Min. 45 ::<br />Mandy Versteegt
doelpunt Min. 86 ::<br />Suzanne Kort, de doelpunt Min. 81 ::<br />Mauri Wetering, van de

Gebeurtenissen

Tijd Gebeurtenis
86doelpuntSuzanne Kort, de (1-2)
81doelpuntMauri Wetering, van de (1-1)
45doelpuntMandy Versteegt (1-0)

 Samenvatting

{tweetme}

PSV/FCE wint verdient en vergalt eenjarig jubileum van Amsterdammers
Door Luc Calleeuw

BeNe League zaterdagnamiddag voetbal in Nederland, het blijft vreemd. Op het fraaie complex “De Toekomst” geven de dames van Ajax en PSV elkaar partij. Als je deze entourage ziet, hier straalt alles Ajax uit, rood en wit overal waar je kan kijken. Een reden te meer om er toch eens over na te denken om in de lichtstad de thuiswedstrijden mogelijk op “De Herdgang” te laten plaatsvinden. Supporter nummer 1, “Toeter Jan” is met ondergetekende mee gekomen om deze laatste uitwedstrijd bij te wonen. Hij is er niet helemaal gerust in, maar wordt door de Ajax fans warm en met respect  welkom geheten. Dit kan gewoon in het damesvoetbal, zo hoort het en enkel maar toe te juichen. De PSV/FCE dames treden voor de eerste keer aan in het fonkelnieuwe “blauwe” eeuwfeest tenue. De “opkomst tune”, wanneer beide team de arena betreden, mag een aanrader genoemd worden.

De bezoeksters geven de aftrap, beide teams starten voorzichtig, we zien een lange studieronde. Na 15 minuten pas het eerste echte gevaar, Mandy Versteegt ligt  aan de basis, op snelheid door langs Melissa Evers, voorzet, Linda Bakker trapt in één tijd over doel, dit was een prima mogelijkheid.
De wedstrijd verloopt gelijk opgaande, zonder echt veel doel gevaar. Een schot van Leonne Stentler uit de tweede lijn gaat over (20 min). Even later een hoekschot voor Ajax, kort genomen door Linda Bakker naar Tessel Middag die terug legt op Leonne Stentler, strakke voorzet, Renate raakt de bal half, Mandy Versteegt kopt naast (23 min). Aan de overzijde noteren we een splijtende actie tussen Danielle van de Donk en Melissa Evers, deze laatste duwt vallend door richting Mauri van de Wetering, doelvrouw Laura du Ry is net op tijd om een doelpunt te vermijden (25 min). Een voorzet van Lisa van der Most eindigt op het dak van het doel (26 min), Laura Du Ry stopt een schot van Mauri van de Wetering (28 min). Op het half uur onderschept de Danielle een breedtepas van Anouk Hoogendijk, de kwikzilvere spits schiet iets te overhaast, hier zat veel meer in.

PSV/FCE neemt meer en meer het heft in handen. Melissa krijgt de bal bij Danielle, prima aanname gevolgd door een schot op halve hoogte, doelvrouw Laura toont een prima redding (32 min). Minuten later een spelhervatting voor de bezoeksters, Manon van den Boogaard dropt de bal tot bij Jette  van Vlerken, het nummer 3 trapt naast de bal, dit moet eigenlijk doelpunt zijn.

Lisa van der Most speelt diep op Mandy Versteegt, deze laatste kapt naar binnen, het schot vormt geen probleem voor de geconcentreerde Renate Verhoeven (43 min). En dan valt er toch een doelpunt. Mandy Versteegt houdt op schitterende wijze een bal binnen en kaatst terug op Lisa van der Most, breedte pas naar Tessel Middag en crossbal op Linda Bakker die haar flank afdweilt. Het nummer acht verstuurt een prima voorzet en de inlopende Mandy Versteegt, bij wie de actie startte, rond af, een doelpunt van prachtige makelij, 1-0  (45 min). In de 2 minuten blessure tijd (ongelukkige val van Leonne Stentler) gebeurd niets meer, we gaan rusten met 1-0, misschien toch enigszins gevleid.

Ajax brengt Lauren Delleman voor de aangeslagen Leonne Stentler bij rust. PSV/FCE neemt het eerste initiatief, gaat op zoek naar de gelijkmaker. Manon van den Boogaard geraakt met een gelukje door de verdediging, maar ze duwt de bal langs het doel, een open kans. Ajax dreigt even via een hoekschot (49 min), Jeslynn ontzet, bal bij Carmen Manduapessy die naast trapt. Een spelhervatting van Manon wordt door Anouk Hoogendijk in corner verwerkt, opnieuw brengt Manon de bal in het spel, keepster Laura onder de bal door, Danielle kan slechts half raken, het ronde ding gaat naast (52 min). Nadia Coolen heeft even verzorging nodig, Ajax trapt via Lauren Delleman heel sportief,  zoals het hoort de bal terug naar keepster Renate. We hebben het wel ooit anders gezien dit seizoen, vandaar dat deze fase zeker eens mag onderstreept worden (55 min).  Net voor het uur een vlotte combinatie tussen Nadia Coolen en Danielle van de Donk, bal in de loop van Mauri van de Wetering, keepster Du Ry twijfelt even, Mauri geraakt er langs, wordt licht geraakt, maar blijft overeind, de bal gaat uiteindelijk achter.

PSV coach Nebojsa voert een dubbele wissel door, Maran van Erp en Marije Brummel komen voor Jette van Vlerken en Jeslynn Kuijpers (63 min). De wedstrijd vlakt een beetje af. Ook trainer Engelkes brengt nieuw bloed, Vesna Veltrop komt voor Daphne Koster, Eshly Bakker vervangt naamgenote Linda (70 min). Er is misschien weinig echt gevaar, maar we zien wel een aangename partij, met vlot voetbal over een weer. Een voorzet vanaf rechts van Mauri richting Danielle laat het nummer 7 lopen voor Manon van den Boogaard, prima schot, du Ry heeft een mooie redding in huis, hoekschot (73 min). Met nog een kwartier te gaan geraakt uitblinkster Mandy Versteegt langs Kika van Es, haar schot gaat langs de verste paal buiten, hier komen de bezoeksters goed weg.

Even later opnieuw dezelfde Mandy na voorbereidend werk van Vesna (prachtige naam) Veltrop, dit keer trapt de blonde Mandy de grote mogelijkheid over doel (77 min). Een kantelpunt zo blijkt, de verwachte 2-0 blijft uit.

Met nog tien minuten te gaan een prima actie op over links van Nadia Coolen, de U-19 international  zet zich door en haalt de achterlijn, kan nog net voor doel brengen tot bij Mauri van de Wetering en de bordjes staan weer gelijk, 1-1 (81 min).  Ajax, aangeslagen door de tegentreffer, probeert het met een schot van Vesna Veltrop, geen probleem voor sluitstuk Renate (83 min). Wat later krijgt Melissa Evers geel voor een fout (83 min), direct hierna wordt ze gewisseld door Suzanne de Kort (84 min).

Een gouden wissel van de Eindhovense coaches zo blijkt. Na een uittrap van goalie Renate komt de bal bij de invalster, de eerste baltoets van Suzanne gaat met een prachtige curve over een verbijsterde doelvrouw Laura du Ry en eindigt in de verste winkelhaak, 1-2 (85 min). De PSV verdediging onder leiding van een sterk acterende Janneke Bijl geeft geen krimp meer. Ajax, waarTessel Middag uitgeroepen wordt tot Ajaxied van de wedstrijd dreigt  een laatste keer via een hoekschot van deze Tessel, Renate plukt secuur. De 3 minuten extra tijd brengen niets meer, PSV/FCE gaat met de punten en de derde plaats  terug naar Brabant.

Op basis van de wedstrijd een verdiende overwinning, ook al had Ajax op een bepaald moment de mogelijkheid om het af te maken. PSV/FCE verloor nog niet van de Amsterdammers. Voor supporter Toeter Jan een hoogdag, hij zag dat het goed was en genoot met volle teugen Volgende week ontvangen de gloeilampmeiden RSC Anderlecht, Ajax trekt naar Den Haag


Statistieken:

Scheidsrechter:    Mej. Shona Shukrula
Assistenten:    Mevr Bianca Bussum–Scheffers en Mej. Melanie Wiltink
4de Official:    Mej. Anita Hadders

Reporter: Luc Calleeuw
Fotografen: Leo Soeters en Ron Hendriks - veel meer foto's in album BNL ronde 13

Voor AFC Ajax Amsterdam speelden:
Laura du Ry (1), Lisa van der Most (20), Daphne Koster (3), Leonne Stentler (4), Anouk Hoogendijk (6), Linda Bakker (7), Tessel Middag (8), Mandy Versteegt (9), Desiree van Lunteren (10), Carmen Manduapessy (18) en Chatal de Ridder (21).
Wisselspeelsters:
Pascalle Tang (2), Eshly Bakker (12), Donna van Rossum (15), Marieke Ubachs (16), Vesna Veltrop (17), Sabine Becx (19), Lauren Delleman (23) en Lieke Huls (24)

Voor PSV/FCE speelden:
Renate Verhoeven (16), Marlou Kelleners (2), Jette van Vlerken (3), Kika van Es  (5), Danielle van de Donk (7), Manon van den Boogaard (8), Mauri van de Wetering  (9), Jeslynn Kuijpers (11), Nadia Coolen (12), Melissa Evers (17) en Janneke Bijl (18)
Wisselspeelsters:    
Maran van Erp (4), Marije Brummel (6), Suzanne de Kort (10), Nikki de Roest (13), Marlou Peeters (14), Vera Egelmeers (15), Sharon Habraken (23).

Wissels:
46 min    Lauren Delleman    voor    Leonne Stentler   (AFC Ajax)
63 min    Maran van Erp        voor    Jette van Vlerken (PSV/FCE)
63 min    Marije Brummel      voor    Jeslynn Kuijpers   (PSV/FCE)
70 min    Vesna Veltrop         voor    Daphne Koster    (AFC Ajax)
70 min    Eshly Bakker           voor    Linda Bakker       (AFC Ajax)
84 min    Suzanne de Kort     voor    Melissa Evers      (PSV/FCE)

Gele kaarten: 83 min. Melissa Evers (PSV/FCE)

Foto onder nieuwe PSV thuis tenue!