Wedstrijdverslag: Ajax - Heerenveen | Ronde 1 | Eredivisie Veld 2015-2016

4 1
(1 : ) (1 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 21 augustus 2015

21 augustus 2015
De Ajax Vrouwen zijn overtuigend begonnen aan het Eredivisieseizoen 2015-2016. Op Sportpark de Toekomst won Ajax na een 1-1 ruststand met 4-1. Chantal de Ridder, Kelly Zeeman en Eshly Bakker tekenden voor de Ajax-treffers.

In de jacht op de landstitel stond er voor Ajax slechts één ding op het spel: de drie punten. Met een grotendeels intact gebleven selectie moeten de Ajacieden onder trainer Ed Engelkes een serieuze gooi kunnen doen naar het kampioenschap. In de basisformatie tegen sc Heerenveen stond dan ook slechts één nieuweling in het veld: rechtsback Vita van der Linden.

Ajax liet er direct geen misverstand over bestaan wie de baas was op het veld. Al na vijf minuten hadden de vrouwen op 1-0 kunnen komen, maar het schot van Marjolijn van den Bighelaar was iets te zwak om de Friese keeper te kunnen verontrusten. Hoewel het veldoverwicht van Ajax groot was, kwam sc Heerenveen op voorsprong. Na een razendsnelle counter schoot Tiny Hoekstra de bal achter keeper Laura du Ry.

Ajax was geen moment van slag en ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Inessa Kaagman, Marlous Pieëte en Desiree van Lunteren misten aardige mogelijkheden, maar vlak voor rust viel dan toch de verdiende treffer: na een strakke voorzet van Piëete werkte oud-Ajacied Pascale Tang de bal achter haar eigen keeper.

Na rust ging Ajax op dezelfde voet verder, en sc Heerenveen kon niet veel meer dan tegenhouden. De tweede helft was dan ook niet lang op gang toen Tessel Middag zich knap vrijspeelde, inspeelde op De Ridder die zichzelf met één beweging vrij voor de keeper zette: 2-1. Ajax bleef aanvallen maar de bevrijdende 3-1 wilde maar niet vallen. Heerenveen kreeg nog wel een kansje, maar kon geen moment echt aanspraak maken op een resultaat.

Vlak voor tijd braken invallers Zeeman en Bakker alsnog de ban. Met een bal uit de kluts en een schitterend afstandschot tilde het tweetal de score naar 4-1. In blessuretijd raakte uitblinker Kaagman nog de paal, maar met het mooie slotakkoord konden alle aanwezige Ajax-supporters prima leven.

Trainer Engelkes was vanzelfsprekend tevreden met de eerste overwinning: ,,Een terechte zege. Heerenveen kwam vrijwel uit het niets op 0-1, al was het een mooie goal. Wij hadden moeite om het spel te verplaatsen, en áls we dan voor de goal kwamen waren we niet doortastend genoeg. In de tweede helft hebben we dat veel beter gedaan. We speelden in een hoog tempo, creëerden veel en hebben eigenlijk niks weggegeven.”

,,Ik was vooral benieuwd hoe we met de schijnbare druk uit een eerste wedstrijd om zouden gaan. In het begin hadden ze daar even last van, dat zag je ook aan spelers, maar gaandeweg de wedstrijd schudden ze dat van zich af en hebben ze het uitstekend gedaan. “

Ajax - sc Heerenveen 4-1 (1-1) 18. Hoekstra 0-1, 30. Tang 1-1 (e.d.), 56. De Ridder 2-1, 89. Zeeman 3-1, 90+1. Bakker 4-1

Opstelling Ajax: Laura du Ry, Vita van der Linden, Daphne Koster, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk, Marlous Pieëte, Tessel Middag, Desiree van Lunteren (79. Kelly Zeeman), Inessa Kaagman, Marjolijn van den Bighelaar (72. Mandy Versteegt), Chantal de Ridder (72. Eshly Bakker)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------