Oranje O19 naar halve finales

Het team van Jessica Torny is erin geslaagd om de halve finales te bereiken van het Europees Kampioenschap onder 19 jaar. Na 2 overwinningen op Slowakije en Noorwegen, werd het vandaag een nederlaag tegen de Fransen. Eindstand 1-2, het Nederlandse doelpunt werd gemaakt door Jill Roord.
Nederland is tweede in de groep geworden en zal het donderdag in de halve finale op gaan nemen tegen Spanje. Frankrijk is groepswinnaar geworden en treft Zwitserland.

Bondscoach Torny begon met de volgende basiself: Paulina Quaye, Yvonne van Schijndel, Vita van der Linden, Vera ten Westeneind, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma, Jill Roord, Soraya Verhoeve, Ashleigh Weerden en Pleun Raaijmakers.

Verslag VVNED

Het begin van de wedstrijd is voor Frankrijk. In de eerste 4 minuten hebben zij al 2 corners verdient maar de Fransen kunnen niet echt voor gevaar zorgen. Oranje O19 komt niet echt onder de Franse druk uit en Frankrijk blijft corners creëren maar verder dan een schot dat naast gaat komt het nog niet. Het eerste gevaar van Nederland is in de 15e minuut als Jill Roord de rebound van de kopbal van Sisca Folkertsma op goal schiet, maar het schot wordt geblokt. Net als Nederland iets meer onder de druk uit probeert te voetballen, maakt Frankrijk in de 18e minuut 0-1. Oranje lijkt van slag want niet veel later is er weer een kans voor de Fransen, maar gelukkig gaat de bal naast. In de 21e minuut is het Michelle Hendriks die de Franse keepster test maar ze staat helaas op goede plaats. In de 23e minuut geeft Ashleigh Weerden een Franse speelster een duw in de rug in het strafschopgebied en volgt er een penalty. Deze wordt benut en Nederland kijkt tegen een 0-2 achterstand aan. Hierna zijn er aan beide kanten geen echte kansen meer. Nederland zal in de 2e helft uit een ander vaatje moeten tappen en een oplossing moeten zoeken om de rappe Franse meiden een halt toe te roepen. Gelukkig is het tussen Noorwegen en Slowakije nog 0-0 en zal Nederland bij deze stand alsnog doorgaan.

Nederland begint de 2e helft met een wissel. Kay-Lee de Sanders komt in het veld voor Vera ten Westeneind. In de 49e minuut voorkomt Paulina Quaye een eigen doelpunt van Yvonne van Schijndel. Frankrijk voert de druk weer flink op en in de 49e minuut is het weer Paulina Quaye die zorgt dat de achterstand niet verder oploopt. De wedstrijd tussen Noorwegen en Slowakije begint 10 minuten later vanwege de hevige regenval. In de 52e minuut eindelijk een tegenaanval van Nederland maar Suzanne Admiraal komt net tekort. In de 54e minuut weer gevaar van de Franse meiden maar weer vooorkomt Paulina Quaye erger.

Yes, in de 60e minuut is het dan toch eindelijk raak voor Nederland!!! Jill Roord weet de bal tussen de palen te krijgen, 1-2. De assist komt van van de voet van Suzanne Admiraal. In de 63e minuut, is het bijna 2-2 maar het schot van Soraya Verhoeve wordt van de de lijn gehaald. De wedstrijd tussen Noorwegen en Slowakije is weer gestaakt vanwege het weer. Maar met deze stand is Nederland sowieso door. In de 75e minuut een wissel bij Frankrijk Anna Clerac erin voor Perle Morroni. Soraye Verhoeve in de 76e minuut schiet naast. Frankrijk gaat voor een derde doelpunt en zet weer druk. In de 80e minuut wisselt Frankrijk Estelle Cascarino erin voor Thea Greboval. Nederland wisselt in de 82e min, Ashleigh Weerden verlaat het veld voor Maureen Sanders. In de 89e minuut een tegenvaller voor Oranje O19, Michelle Hendriks valt geblesseerd uit. Nurija van Schoonhoven vervangt haar en de aanvoerdersband gaat naar Vita van der Linden. Frankrijk gaat nog eens aanzetten en Paulina Quaye weet erger te voorkomen. In de 91e minuut is het Pleun Raaijmakers die naast schiet. Na 5 minuten extra tijd klinkt het eindsignaal en gaat Oranje O19 toch door naar de halve finale omdat het ondelinge resultaat doorslaggevend is.

Gefeliciteerd met het behalen van de halve finale.

Persbericht

Vrouwen onder 19 naar halve finale op EK in Slowakije
Op het EK 2016 in Slowakije heeft Vrouwen onder 19 zich geplaatst voor de halve finale. In Senec werd met 2 - 1 verloren van Frankrijk, maar desondanks is de tweede plaats in Groep A veiliggesteld door de ploeg van Jessica Torny. De andere wedstrijd in de poule, tussen Noorwegen en Slowakije, werd net na rust, bij een 0 - 0 tussenstand, stilgelegd vanwege hevige regenval in Zlate Moravce en kan voorlopig niet worden uitgespeeld. Zowel Nederland als Frankrijk kunnen, vanwege het doelsaldo in de onderlinge ontmoetingen tussen Nederland, Frankrijk en Noorwegen, echter niet meer worden verstoten van hun plaats.

De halve finales worden aanstaande donderdag 28 juli 2016 gespeeld om 16.00 uur en 20.30 uur. Onder 19 neemt het hierin op tegen Spanje of Zwitserland, de nummer één van Groep B. De halve finales worden donderdag 28 juli live uitgezonden op Eurosport.

Onsoranje

Onder 19 naar Halve Finales

Vrouwen onder 19 heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van het EK in Slowakije. Na de eerder behaalde zes punten was een 2-1 verliespartij tegen Frankrijk precies genoeg voor Oranje om concurrent Noorwegen op onderling doelsaldo achter zich te laten.

Na afloop van de wedstrijd was er sprake van blijdschap én opluchting binnen de Nederlandse ploeg. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat Oranje na twee gewonnen wedstrijden alsnog de koffers kon pakken. Frankrijk was met name in de eerste helft veel sterker dan Nederland. De tegenstander was agressiever in de duels en kwam een aantal keer levensgevaarlijk op snelheid door.

Slecht begin

Het resulteerde in een legio corners waarvan de zesde door de Franse spits Katoto werd binnengekopt. Een paar minuten later benutte haar collega Geyoro een penalty na een duwfout van Ashleigh Weerden. “We begonnen niet goed. We oogden moe en waren overal een stapje te laat. Dat kan enerzijds door de warmte komen, maar ik vind ook dat Frankrijk goed speelde en dat daarmee afdwong”, blikt KNVB-coach Jessica Torny terug.

Net als in voorgaande wedstrijden begon Oranje veel sterker aan de tweede helft. Het was dan ook al snel raak. Na een goede Nederlandse aanval gaf Suzanne Admiraal de bal perfect voor. Jill Roord stond op de juiste plek en kon de bal binnen lopen. “Je zag dat wij daarna wat meer grip kregen. Misschien moesten we zelfs de 2-2 maken. Het werd toch nog even spannend want de Fransen gingen ook op zoek naar de 3-1.”

Uitspelen

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd vond de Franse ploeg, die genoeg had aan een zege, het ook wel prima en speelden beide teams de wedstrijd uit. “Ik zag de Franse coach uit de dug-out komen en tegen zijn verdediging zeggen dat ze de bal moesten rondspelen. Toen kon ik ook wat rustiger gaan zitten”, bekent de KNVB-coach.

Video

Wedstrijd: Nederland Onder 19 - Frankrijk O19

Datum: maandag 25 juli 2016

Aanvang:  17:00 uur

Locatie: Stadium: National Training Centre, Senec (SVK)

Betreft: 3e poulewedstrijd

Ruststand: 0 - 2

Eindstand: 1 - 2

Scheidsrechter: Tania Fernandes Morais (LUX)

Assistent scheidsrechters: Veronica Vettorel (ITA),Maryna Striletska (UKR). 4e official: Zuzana Valentová (SVK)