FSG/Gezien.nl onderuit tegen Os Lusitanos

Door Petra van Zandvoort

FSG/Gezien.nl uit Sittard en Os Lusitanos uit Amsterdam startten op vrijdag 1 mei de titelstrijd om het kampioenschap van Nederland Vrouwen Zaalvoetbal. Voor deze play off finale geldt “the best of three”-regel. Dat betekent dat iedere wedstrijd een winnaar moet hebben en dat er een derde wedstrijd kan worden gespeeld. Bij een gelijke stand wordt verlengd en kunnen strafschoppen beslissend zijn. Omdat FSG/Gezien.nl in de reguliere competitie lager is geëindigd dan Os Lusitanos begon FSG/Gezien.nl met een thuiswedstrijd in de Stadssporthal in Sittard. Ongeveer 100 toeschouwers waren getuige van een vermakelijke wedstrijd waarin FSG/Gezien.nl weliswaar veel kansen kreeg, maar het slimme en ervaren Os Lusitanos op gedisciplineerde wijze de winst pakte.

FSG/Gezien.nl start met Annika Pluijmen, Mariëlle Janssen, Nikki Janssen en Shirley Kocacinar. Het doel wordt verdedigd door Linda Janssen. FSG gaat niet blind aanvallen. Veel ruimte weggeven aan dit Os Lusitanos kan immers direct fataal zijn. Inzakken, de tegenstander laten komen, druk zetten op de bal en met snelle counters zelf proberen te scoren. Dat is het devies voor vanavond. In de eerste minuten van de wedstrijd levert dit kansen op voor Mariëlle Janssen en Charlotte Schings. Os Lusitanos zet daar kansen tegenover van Bouchra Ait L’Hou, Gilanne Louwaars en Linda Bos. Linda Janssen weet echter het Limburgse doel schoon te houden. Halverwege de eerste helft neemt de druk op FSG/Gezien.nl toe. Wanneer Arletta Almeida een bal op de lat uiteen ziet spatten blijkt dat de opmaat voor het eerste Amsterdamse doelpunt. In de veertiende minuut valt de bal voor de voeten van Arletta Almeida die drie Limburgse vrouwen passeert en de bal langs Linda Janssen in het doel werkt: 0-1. Het restant van de eerste helft gaat gelijk op. Er wordt niet meer gescoord.

In de tweede helft is FSG genoodzaakt meer vooruit te voetballen. Er moet immers minimaal twee keer gescoord worden om de winst in eigen huis te houden. Na een gevaarlijke vrije trap van Os Lusitanos zijn er kansen voor Nikki Janssen, Mariëlle Janssen en Shirley Kocacinar. De sterk keepende Petra Verbeek is echter niet te passeren. Os Lusitanos voetbalt gedegen en halverwege de tweede helft vergroot Iris Wagemaker de Amsterdamse voorsprong tot 0-2. Wanneer Shirley Kocacinar twee minuten later een snoeihard schot aan de binnenkant van de paal weer het veld in ziet verdwijnen, blijkt dat een keerpunt in de wedstrijd. In plaats van de aansluitingstreffer noteert de Amsterdamse Arletta Almeide aan de andere kant haar tweede doelpunt van de avond. In plaats van de 1-2 staat dan plotseling een schier onoverbrugbare 0-3 op het scorebord. FSG doet nog verwoede pogingen om terug te komen in de wedstrijd, maar mist keer op keer de nodige stootkracht voorin. Desalniettemin weet Nikki Janssen toch de 1-3 te scoren. In de laatste minuut zet Manon van den Boogaard de eindstand op het bord: 1-4.

FSG/Gezien.nl moet komende vrijdag in Amsterdam winnen om uitzicht te houden op de landstitel, maar met een Os Lusitanos in deze vorm, zal dat een bijzonder lastige klus worden voor de Limburgse vrouwen. Deze belangrijke wedstrijd is op 8 mei om 20.30 in de Aristoshal in Amsterdam.

Wedstrijd: FSG/GEzien.NL - OS Lusitanos
Datum: vrijdag 1 mei 2015
Betreft: 1e play off wedstrijd kampioenschap
Eindstand: 1-4
Reporter: Petra van Zandvoort

Fotograaf: Janko Knops/pictureplease.nl

14’ 0-1 Almeida
30’ 0-2 Wagemaker
34’ 0-3 Almeida
38’ 1-3 N. Janssen
40’ 1-4 Van den Boogaard

FSG/Gezien.nl: Linda Janssen, Chayenne Corstjens, Jiska Theunissen, Nikki Janssen, Mariëlle Janssen,  Charlotte Schings, Maisam Wehbe, Annika Pluymen, Shirley Kocacinar

Os Lusitanos: Linda Bos, Petra Verbeek, Jaclyn Leiwakabessy, Manon van den Boogaard, Iris Wagemaker, Bouchra Ait L’Hou, Gillanne Louwaars, Ideleine Mendez Fernandez, Arletta Almeida