Gebeurtenissen

geel

doelpunt

F.C. Twente en S.C. Heerenveen houden elkaar in evenwicht

De laatste wedstrijd van de competitie 2009-2010 riep herinneringen op aan de eerste wedstrijd (augustus 2007) in Eredivisie Vrouwenvoetbal. Goede en mooie acties, veel doelpunten maar ook kapitale blunders en een zinderend slot met een uitslag van 3-3. Dat alles wat voetbal zo leuk kan maken.

F.C. Twente had er veel aan gedaan om de laatste wedstrijd zo sfeervol mogelijk aan te kleden. Verschillende kampioenen uit de Regio waren uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. De entourage in de Grolsch Veste was prima.

twente_heerenveen_4

De vrouwen van FC Twente gingen voortvarend van start. S.C. Heerenveen was kennelijk wat onwennig en onder de indruk in het stadion. Duels werden verloren, passes kwamen niet aan en FC Twente kon doen wat ze goed kunnen. Veel beweging en mooie combinaties. In de 8e minuut was het al raak. Anouk Dekker verstuurde een mooie pass op links naar Marlous Pieete die de achterlijn opzocht en met een voorzet op maat kon Maaike Heuver de 1-0 aantekenen.

FC Twente bleef de betere partij. De beweging op het middenveld en met name  Ellen Jansen en Marlous Pieete stelden Heerenveen voor grote problemen. In de 15e minuut werd Anouk Dekker vrijgespeeld maar haar schot ging hoog over. Na 20 minuten heeft Heerenveen de schroom van zich afgeschud en kreeg meer grip op het middenveld. In de 22e minuut wordt Lieke Martens op links vrijgespeeld maar kan het niet afronden. In de 23e  minuut krijgt Sylvia Smit op rechts plotseling een vrije kans en dat laat Sylvia, op weg naar topscorer van de Eredivisie 2009-2010, niet onbenut. 1-1.

FC Twente voert wat aanpassingen door. Anouk Dekker gaat in de spits spelen en Marlous Pieete zoekt vaker de rechtervleugel op. FC Twente is meer aan de bal, speelt verzorgd voetbal op het middenveld maar kan de verdediging van Heerenveen, toch het sterkste deel van de ploeg, niet echt pijn doen. In de 42e minuut probeert Marlous Pieete het nog eens maar een mooie redding van Geertje Hiemstra staat succes in de weg. In de 44e minuut een hachelijke situatie voor het doel van FC Twente. In duel met de keepster Tiffany Loeven krijgen Sylvia Smit en Nangila van Eyck kansen maar de laatste kans voor Sherida Spitse gaat hoog over. Ruststand 1-1.

twente_heerenveen_2

In de rust wisselt FC Twente Kirsten Bakker voor Siri Worm en Ellen Jansen voor Amber van der Heijde. Heerenveen neemt in de tweede helft het initiatief. Nangila van Eyck is niet krachtig genoeg om een kans  af te ronden. Een kopbal van Sylvia Smit gaat naast. En plotseling in de 53e minuut een lange bal van FC Twente naar voren twijfel in de Heerenveen verdediging die door Larissa Wigger wordt afgestraft. 2-1. In de 58e een wissel bij Heerenveen. Nangila van Eyck wordt vervangen door Mariska Kogelman. Hierdoor schuift Marije Brummel door naar het middenveld. De snelheid van Marije Brummel stelt de verdediging van FC Twente voor problemen,die niet opgelost worden. In de 63e minuut krijgt Heerenveen een vrije trap. Jorike Olde Loohuis ontfermt zich over de bal en ziet Cynthia Beekhuis vrij lopen. Een goed geplaatste hoge bal bereikt Cynthia Beekhuis en met een ferme kopbal is de stand 2-2.

In de 67e minuut is Marije Brummel op recht ontsnapt en de mooie voorzet kan niet door Lieke Martens worden binnen geschoten. Rond de 70e minuut proberen de coaches met wissels nog wat te forceren. Bij Twente wordt Larissa Wigger vervangen door Marianne van Brummelen en bij Heerenveen komt Marieke de Boer voor Carmen Manduapessij. Twente zet Heerenveen onder druk. Anouk Dekker en Marlous Pieete zijn lastig maar moeten de meerdere erkennen in de verdedigsters van Heerenveen. In de 80e minuut is er een blessure behandeling. Wat er aan de hand was is niet duidelijk maar een van de verdedigsters van Heerenveen, Jorike Olde Loohuis, krijgt de gele kaart.

twente_heerenveen_3

De slotfase is aangebroken. Heerenveen brengt Sishut Hau voor Lieke Martens. Beide ploegen willen de overwinning en in de 86e minuut is Marlous Pieete de verdediging van Heerenveen te slim af. Met mooie passeerbewegingen komt Marlous alleen voor Geertje Hiemstra en met een sierlijke boogbal wordt de stand op 3-2 gezet. F.C. Twente blij. Nog maar 2 minuten te spelen en wat blessuretijd. s.c. Heerenveen krijgt een vrije trap. Heel ver van het doel. Wat zal het zijn 35 meter of meer. Sherida Spitse legt met zorg de bal op de goede plek en lost een kanjer van een schot, Tiffany Loeven kan de bal (de knal) niet controleren, Si Shut Hau staat op de goede plek en werkt de bal in doel 3-3. Voor Twente een nachtmerrie. Tegen Ter Leede gebeurde dat ook al een paar keer. De slotminuten waren voor Heerenveen nog best lastig. FC Twente heeft wat minder geluk en kan niet meer scoren. Eindstand 3-3.

Met deze hectische slotfase is een einde gekomen aan het seizoen 2009-2010. Een seizoen om nog eens goed te evalueren. Het is toch wonderlijk dat de topscorers (met 11 doelpunten) te vinden zijn bij de Kampioen A.Z. en nummer laatst Heerenveen.