Belangrijke winst Oranje O19

Vanavond speelde Oranje O19 tegen Wit-Rusland in de Eliteronde voor kwalificatie voor het EK 2016 in Slowakije. En ook deze 2e wedstrijd werd door de Nederlandse meiden gewonnen. Deze keer ging het moeizamer dan tegen Tsjechie maar het werd toch 0-3. De doelpunten werden gemaakt door Sisca Folkertsma, Lysanne van der Wal en Nadine Noordam.

Nederland maakt hiermee een goede stap naar het EK 2016 want Finland verloor vanmiddag van Tsjechie en hierdoor gaat Nederland aan de leiding in groep 3. Ze hebben genoeg aan een gelijkspel om groepswinnaar te worden. De wedstrijd Nederland-Finland wordt zondag om 14:30 uur gespeeld.

Bondscoach Jessica Torny veranderde de opstelling op 5 plaatsen en begon met de volgende elf speelsters in de basis: LIze Kop, Yvonne van Schijndel, Vita van der Linden, Vera ten Westeneind, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma, Jill Roord, Lysanne van der Wal, Cheyenne van den Goorbergh en Nadine Noordam.

Wedstrijdverslag

Oranje Onder19 wint van Wit-Rusland

Oranje O19 begint fel aan het duel met Wit-Rusland. In de eerste 5 minuten hebben ze al 2 kansen gehad om te scoren maar de keeper van Wit-Rusland weet de inzetten te keren. In de 7e minuut is het dan toch raak, vanuit een corner die genomen wordt door Vera ten Westeneind, kan Sisca Folkertsma de 0-1 maken. Nederland krijgt hierna nog meer kansen maar krijgt de bal er niet in. Wit-Rusland komt meer in de aanval en krijgt ook wat kansen om naast Oranje te komen. Maar ook zij krijgen de bal niet tussen de palen en als dat wel lukt staat daar keeper Lize Kop. Het spel gaat een beetje op en neer en de rust wordt bereikt met een 0-1 stand. Nederland heeft wel de meeste kansen gehad dus hopelijk kunnen ze in de 2e helft de score verder uitbouwen.

Ook de 2e helft wordt fel begonnen en Nederland scoort weer uit een corner van Vera ten Westeneind, deze keer is het Lysanne van der Wal die de bal weet binnen te werken, 0-2. Kort daarna wisselt Wit-Rusland, Valeriya Belaya erin voor Yuliya Karplyuk. Hierna komt er in de 57e min een wissel bij Nederland, Nurija van Schoonhoven komt in het veld voor Michelle Hendriks en in de 62e minuut maakt Sisca Folkertsma plaats voor Esmee de Graaf.

Dan is het weer raak in de 69e minuut, Nadine Noordam scoort de 0-3, de assist komt op naam van Nurija van Schoonhoven. In de 70e minuut de laatste wissel van Oranje, Kay-Lee de Sanders komt in de veld voor Vita van der Linden. Nederland krijgt weer meer vat op de wedstrijd. Wit-Rusland besluit in de 74e minuut voor het eerst te wisselen, Zarina Kapustina erin voor Anastasia Shuppo. In de 78e minuut krijgt Oksana Dranovskaya geel voor een overtreding op Cheyenne van den Goorbergh. In de 82e minuut wordt diezelfde Oksana Dranovskaya gewisseld voor Karina Kuzminova. Oranje O19 zet nog alles op alles om nog een 4e treffer te maken maar het mag niet meer baten, de eindstand is 0-3.

KNVB

Persbericht

Vrouwen onder 19 op zes punten na twee wedstrijden in Eliteronde
Ook de tweede wedstrijd van de Eliteronde is overtuigend gewonnen door het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar. In Hengelo was de ploeg van KNVB-coach Jessica Torny met 3 - 0 te sterk voor hun leeftijdsgenoten uit Wit-Rusland. Met deze zege verstevigt Onder 19 de koppositie in Groep 3. Doordat Tsjechië eerder vandaag met 2 - 1 won van Finland is er nu een gat van drie punten geslagen op de concurrentie. Hierdoor heeft de ploeg van Torny zondag aan een gelijkspel tegen de Finnen voldoende om zich te plaatsen voor het EK in Slowakije.

KNVB-coach Jessica Torny: ‘Opnieuw een mooie overwinning en een heel goed resultaat. In de eerste helft speelden we wat stroef, maar tegelijkertijd gaven we vrijwel niets weg. In de tweede helft bleven we gecontroleerd spelen en waren we in staat om onze voorsprong verder uit te breiden. Dat het uiteindelijk 3 - 0 is geworden is natuurlijk prima. We staan er nu heel riant voor, maar zijn nog niet officieel geplaatst. Onze doelstelling is en blijft negen punten uit drie wedstrijden en tegen Finland zullen we hier vol voor gaan.’

Oranje onder 19 speelt aanstaande zondag om 14.30 uur de derde en laatste wedstrijd van het kwalificatietoernooi. Bij FC Eibergen in Eibergen is Finland de tegenstander.

Scheidsrechter: Sarah Garratt (ENG)

Assistent scheidsrechters: Lisa Benn (ENG), Sara Telek (AUT), 4e official: Julia-Stefanie Baier (AUT)