Deense ridders werken Duitse indringers buiten Het Kasteel

Sensationele ontwikkeling, torenhoge favoriet Duitsland komt in de 2e minuut op voorsprong maar verliest in de 2e helft van een sterker Denemarken. Lees vooral het mooie wedstrijdverslag van onze reporter Yorick van Teeseling......

Deze wedstrijd werd uitgesteld van zaterdagavond naar zondag 30 juli vanwege een paar uur durende wolkbreuk boven Rotterdam met als gevolg enorme wateroverlast en dus een onbespeelbaar veld.

Kort verslag

Sensationeel, zo kun je de uitschakeling van Duitsland wel noemen. Het team was torenhoog favoriet, niet zozeer om het vertoonde spel alswel om hun reputatie, die kon toch immers niet stuk. Wel dus.

Duitsland begon sterk aan de wedstrijd en kwam door een blunder van de Deense keepster via Isabel Kerschowski reeds in de 3e minuut op een 1-0 voorsprong. Alles liep goed bij het Duitse team, alleen de afwerking daar ontbrak nog wel het e.e.a. aan. Bij Denemarken was het net andersom, het liep niet en er waren veel foute passes.

Na rust kwam Denemarken goed terug. Je zag de kracht toenemen bij Denemarken en afnemen bij Duitsland. Dit resulteerde in de 49e minuut in de gelijkmaker. Nadia Nadim kopte de 1-1 binnen. Het Deense team legde er nog een schepje bovenop en kreeg in de 82e minuut loon naar werken, Theresa Nielsen kopte raak en bezorgde daarmee Denemarken een plek in de halve finale.

Wedstrijdverslag

Reporter Yorick van Teeseling aanwezig op Het Kasteel:

ROTTERDAM – De Deense dames hebben voor een enorme stunt gezorgd door titelverdediger Duitsland uit de halve finale te houden. Op Het Kasteel in Rotterdam werd de meervoudig Europees kampioen met 2-1 verslagen. De Scandinavische dames kwamen in de derde minuut door een gruwelijke blunder van de eigen keepster, Stina Petersen, op achterstand. In de tweede helft zorgde Nadia Nadim met een kopbal voor de gelijkmaker. Theresa Nielsen bezorgde het team van Nils Nielsen acht minuten voor tijd de overwinning door van dichtbij raak te koppen. Denemarken speelt nu tegen Oostenrijk dat Spanje na het nemen van strafschoppen elimineerde.

De wedstrijd stond eigenlijk voor gisteren gepland, maar door aanhoudende regenval werd de wedstrijd drie keer uitgesteld en uiteindelijk definitief gestaakt. Op Het Kasteel waren de omstandigheden bij de aftrap wisselend. Bij de opkomst van beide teams was er nog sprake van miezerig weer,  dat werd afgewisseld met zon en regen. Toen beide teams het veld opkwamen kwam begon het te regen en dat droeg wellicht indirect bij aan het openingsdoelpunt van de Duitse vrouwen. Isabel Kerschowski kreeg aan de zijkant de bal, begon met een actie en dribbelde naar binnen.

Rond het zestienmetergebied besloot ze maar te schieten. Stina Lykke Peterson, doelvrouw bij de Deense, kon de bal simpel vangen, maar in plaats van koos ze voor een hele rare actie en sloeg de bal in eigen doel. Ze timide volledig verkeerd en raakte de bal half met haar hand. Daarna controleerde het team van Steffi Jones de wedstrijd en waren het de Deense die veel te slordig om gingen met het balbezit en telkens de verkeerde keuzes maakten. Tel daarbij op dat de opbouw van de Scandinavische vrouwen werd verstoord door de afjagende Duitse vrouwen en het publiek werd een beetje in slaap gesukkeld. Katrine Veje kreeg in de 37e minuut de beste kans om beide ploegen naast elkaar te zetten.

In kansrijke positie maakte ze echter de verkeerde keuze door de bal recht op de keepster te schieten in plaats van een van de hoeken te kiezen. Inmiddels kwam het geregeld met bakken uit de hemel waardoor zelfs de mensen op de perstribune af en toe moesten schuilen. De Duitse verslaggevers, die massaal zijn uitgerukt voor dit toernooi waren hoopvol gestemd en maakten ondertussen het artikel van de overwinning. Maar net zoals het weer totaal onvoorspelbaar was die dag, bleek dat net zo met het spelbeeld dat in de tweede helft. Waar de Duitse dames geen moment in gevaar kwamen en Denemarken naar achteren werd gedrukt en niet aan opbouwen toe kwamen, was dat beeld geheel andersom tijdens de tweede helft.

Het team van Nielsen kwam veel beter uit de kleedkamer en pakten het goed op en speelde verzorgder voetbal en konden elkaar makkelijker vinden. De Oosterburen waren daarentegen slordig, onzeker en met name het middenveld liet het geregeld liggen. Wellicht waren zij al met hun gedachten bij de halve finale en dachten het daarom het klusje op halve kracht te klaren. Denemarken kon niets anders dan komen en in ieder geval zorgen voor een snelle gelijkmaker. Al snel in de tweede helft werd het pressie voetbal en het positief denken beloond.

Vier minuten na de aftrap zorgde een merkwaardig moment voor de gelijkmaker van de Deense. Stine Larsen was aan de zijkant in duel met twee Duitse verdedigsters, de grensrechter vlagde, iedereen stopte maar de Hongaarse scheidsrechter floot niet.Hierdoor ging de Deense ook door, legde de bal panklaar op het hoofd van Nadia Nadim die hoger sprong dan haar bewaakster en voor de gelijkmaker zorgde. Heel Denemarken stormde uit de dug-out en rende het veld in. Na de gelijkmaker kreeg Kathrine Veje de mogelijkheid om het team op voorsprong te zetten. Nadim ging goed door aan de zijkant, kwam met een goeie voorzet die voorlangs het doel ging, Veje kwam aangelopen en had de bal op twee meter voor het intikken.

Maar ze kreeg het voor elkaar om de bal op de lat te schieten. Het Duitse team was na rust helemaal de niet meer het team wat in de eerste helft de wedstrijd controleerde. Anja Mittag kreeg voor de Oosterburen nog een goeie mogelijkheid. Sara Dabritz kwam met een goede voorzet maar de aanvalster kopte echter van dichtbij over. De formatie van Jones probeerde na de gelijkmaker geforceerd op zoek te gaan naar de overwinning, maar verder dan enkele schoten van buiten de 16 kwamen ze niet. De toegestroomde pers uit Duitsland raakte steeds meer gefrustreerd en langzamerhand ging men zich klaarmaken voor de verlenging. De schok was des te groter toen acht minuten voor tijd Frederikke Thøgersen aan de zijkant nog voor een versnelling zorgde en de bal kon voorgeven.

Geheel ongedekt en vrij kwam Theresa Nielsen aanlopen en kon gewoon rechtdoor Almuth Schult verrassen met het hoofd. Op de perstribune sloegen alle Duitse verslaggevers hun handen voor het gezicht en konden, of liever gezegd wilde, het niet geloven. De gehele Deense selectie was inmiddels in het veld gerend en Nielsen was inmiddels bedolven door haar ploeggenoten.  Zelfs de supporters die helemaal uit Denemarken zijn gekomen voor dit toernooi konden het amper geloven. Het slotoffensief van de Duitse vrouwen kwam er wel, maar het was Nadim die de beste kans kreeg. Aangezien het offensief tot niks uitliep, schakelde Denemarken de titelverdediger uit.

Terwijl de Scandinavische dames feest vierde met de supporters, stortte de Duitse vrouwen ten aarde en waren de oogjes van de speelsters inmiddels gevuld met tranen. Op de persconferentie gaf Steffi Jones aan waar het misging: “We waren niet agressief genoeg. Na de rust herkende ik mijn ploeg niet meer en is het voor mij onduidelijk wat de oorzaak is van dit verval.” Nils Nielsen kon zijn geluk niet op: “Dit is een overwinning voor het collectief. We wisten wat we konden en hebben geen moment getwijfeld.” De Duitse speelsters en pers verlaten nu het toernooi met veel om over na te denken.

Video

Nummer 1 Stina Lykke Petersen (Denemarken)

Nummer 2 Nadia Nadim (Denemarken) -->    scorer first goal for Danmark

Nummer 3 Theresa Nielsen (Denemarken) -->  player of the match & scorer winning goal

Eindstand: 1-2
Scheidsrechter: Katalin Kulcsar (hongarije)
Assistent scheidsrechters: Judit Kulcsar (Hon) en Petruta Lugulescu (Roe)
4th official: Lorraine Clark (Schotland)
Toeschouwers:
Reporter: Yorick van Teeseling
Fotograaf: Kin Wah Yim - meer foto's zie Gallery > EK 2017 NL

Bijzonderheid: De wedstrijd werd een dag later dan gepland gespeeld. Op zaterdag 29 juli 2017 werd de wedstrijd afgelast wegens hevige regenval. Zie foto hieronder.

03e min. 1-0 Isabel Kerschowski
49e min. 1-1 Nadia Nadim
82e min. 1-2 Theresa Nielsen