Wedstrijdverslag: VV Alkmaar (voorheen Telstar) - FC Twente | Ronde 11 | Eredivisie 2011-2012

Door Jeroen Olthof

De vrouwen van Telstar zijn de tweede competitiehelft goed begonnen. In het TATA Steel Stadion werd de kersverse koploper FC Twente met een nederlaag naar huis gestuurd. De ploeg uit Enschede was niet bij machte de winstpartij afgelopen dinsdag tegen FC Zwolle een goed vervolg te geven. Een hardwerkend Telstar won met 2-1, waar de uitslag ook hoger had kunnen uitvallen.

De Velsense ploeg, deze wedstrijd onder leiding van interim-trainer Toon Beijer, liet het eigen publiek vanaf de aftrap zien dat het voor de overwinning wilde gaan. Al na twee minuten moest de Twentse defensie handelend optreden toen een voorzet van de mee opgekomen Dyanne Bito voor de voeten van Claudia van den Heiligenberg dreigde te belanden.

Het openingsoffensief van Telstar werd niet beloond, het eerste doelpunt viel juist aan de andere kant. Maayke Heuver reageerde attent op een te korte terugspeelbal van Stefanie van der Gragt en werkte de bal simpel achter Loes Geurts.

FC Twente zette daarna door en was in de 15e minuut via Shanice van der Sanden zelfs dichtbij de 0-2. Haar schot ging echter voorlangs. De koploper kreeg niet de gelegenheid om de voorsprong verder uit te breiden want het was Telstar dat nog geen drie minuten later op gelijke hoogte kwam. Kirsten Bakker liet zich de bal ontfutselen door Priscilla de Vos die vervolgens met haar voorzet Claudia van den Heiligenberg de gelegenheid gaf om de bal bij de tweede paal binnen te koppen.

In de periode daarna was het FC Twente dat meer balbezit had, maar in een te laag tempo speelde om echt gevaarlijk te worden. Telstar leed vaak snel balverlies, maar als het er uit kwam was het wel meteen dreigend. Dat kwam in de 30e minuut tot uiting, toen Daphne Koster de diepte zocht en de bal terug wist te leggen op Desiree van Lunteren. Haar inzet vanaf de rand van het strafschopgebied deed de fans al juichen, maar de bal stuiterde via de binnenkant van de paal weer in het veld terug.

Tien minuten later was het toch raak voor de thuisploeg. Nadat de bal op het middenveld was veroverd stuurde Claudia van den Heiligenberg met een steekpass Lois Oudemast de diepte in. Oudemast kon alleen op Danielle de Seriere afgaan en liet de voor de geschorste Sari van Veenendaal invallende keepster kansloos.

Na rust liet Telstar zien niet van plan te zijn de voorsprong uit handen te geven. Het werkte hard en zette veel druk op de bal waardoor de gasten niet in hun spel konden komen. Trainer Arjan Veurink had Suzanne de Kort voor Marthe Munsterman ingebracht, maar ook dat kon het tij bij FC Twente niet keren. De koploper was in de tweede helft onmachtig en het was Telstar dat de beste kansen kreeg. Priscilla de Vos kreeg in de 62e en 74e minuut ideale mogelijkheden om de 3-1 op het bord te zetten, maar in beide gevallen faalde ze. Eén keer redde De Seriere knap en bij de tweede situatie ging de bal ruim over.

In het laatste kwartier leken de krachten bij Telstar wat weg te vloeien, maar echt in de problemen kwam de ploeg daardoor niet. FC Twente, dat zich in de hele tweede helft geen echte kans wist te creëren, was ook niet in staat om tot een slotoffensief te komen. Daardoor werd de ruststand ook de eindstand.

Locatie: TATA Steel Stadion te Velsen-Zuid

Reporters: Jeroen Olthof en Kitty Awondatu
    Fotograaf: Leo Soeters - meer foto's volgen in Foto albums > Eredivisie > Competitie ronde 11