Wedstrijddatum: donderdag, 18 maart 2010

Aanval

Wissels

Heerenveen en Twente delen de punten
Door onze reporter Lilian Brouwer

Amusementswaarde: soms een 8, soms een 4. Doelpunten: 2. Kansen: tig. De wedstrijd tussen Heerenveen en Twente had duidelijk meerdere gezichten. Beide ploegen wisselden slordige fases af met mooi uitgespeelde aanvallen en het publiek wist tot het eind niet op welk team ze haar geld moest inzetten. Spanning genoeg dus! Eindstand: een terechte 1-1.

Twente kon bij winst de derde plaats verstevigen, Heerenveen zou eindelijk de laatste plaats vaarwel kunnen zeggen. Voor de twee teams dus redenen genoeg om alles uit de kast te halen op Sportpark Skoatterwald. Beide ploegen wilden winnen, maar ook absoluut niet verliezen. En misschien veroorzaakte dat wel de golvende bewegingen in het spel van zowel Heerenveen als Twente.

heerenveen_twente6

De openingsfase was slordig aan beide kanten, met veel balverlies. Twente had meer overwicht, zonder gevaarlijk te worden. Het probeerde het vooral met schoten vanuit de tweede lijn. De eerste grote kansen waren ondanks het overwicht van Twente voor Heerenveen. Al in de derde minuut verdiende een prachtige vrije trap van Mariska Kogelman een beter lot. Marije Brummel kon geen kracht zetten achter haar kopbal, waardoor deze kans verloren ging. In de zeventiende minuut was het wel raak. De altijd slim spelende Sylvia Smit geloofde in een bal van achteruit en kreeg gelijk. De verdediging van Twente verslikte zich en met een prachtige boogbal verschalkte Smit keepster Loeven.

Heerenveen kon deze opsteker goed gebruiken en kwam beter in haar spel. Het was Marloes Pieëte aan de andere kant echter die gelijk kon maken. Zover kwam het niet, dankzij een perfecte sliding van Atty Eelkema, waardoor Pieëte vrij voor de keeper niet meer kon uithalen. Daarna was het woord aan Heerenveen, dat een paar goede kansen op rij kreeg. Maar de stand van 1-0 bleef tot de rust op het scorebord staan.

heerenveen_twente7

Gedreven
Twente kwam gedreven uit de kleedkamers, met twee nieuwe krachten en meer aanvallende impulsen. De ploeg uit Enschede moest na een paar minuten bijna opnieuw vissen, toen Cynthia Beekhuis uit een vrije trap van Mariska Kogelman de lat raakte. Het was zo ongeveer het enige wapenfeit in die openingsfase van de tweede helft van Heerenveen. Twente ging op jacht naar de gelijkmaker en die viel al snel. Suzanne de Kort werd met een lange bal op maat bediend. Zij dribbelde het strafschopgebied binnen en hield keurig het overzicht door niet zelf te schieten maar de kans aan de in beter positie staande ploeggenoot Pieëte te gunnen: 1-1.

Het was daarna billenknijpen geblazen voor Heerenveen, dat even niet meer bij machte was om de bal in de ploeg te houden. Twente was feller en kreeg in de 72e minuut een grote kans, die niet tot doelpunt werd gepromoveerd. Heerenveen herstelde zich gaandeweg de wedstrijd en trok steeds meer het initiatief naar zich toe. Met name toen de ploeg met drie aanvallers ging spelen. De grootste kans die het creëerde was voor invaller Brenda Eefting. Oog in oog met keeper Loeven kwam ze echter niet tot scoren.

De puntendeling was terecht, vond ook Heerenveen-supporter Eppie Nauta. ,,Ik heb een aardige wedstrijd gezien. Niet slecht. Heerenveen had de betere kansen, Twente vond ik speltechnisch de betere ploeg. Het was te voorspellen dat ze de tweede helft meer druk zouden gaan zetten. Maar toen Heerenveen met buitenspelers ging spelen, werden zij weer gevaarlijker. Al met al dus een terechte uitslag.”