A+ R A-

Terugblik EK met positieve kijk naar de toekomst

“Welkom allemaal bij de derde conferentie die in het teken staat van de nationale coaches uit het vrouwenvoetbal.” Met deze woorden heet Michael van Praag alle aanwezige in een speciale conferentiezaal van het Hilton-hotel te Schiphol welkom. De bondsvoorzitter van de KNVB staat, gekleed in zijn UEFA-kledij, op een breed podium en richt zich tot de zaal. In de zaal van het Hilton-hotel op Schiphol, zitten afgevaardigden van vijfenvijftig Europese voetballanden die nauw betrokken zijn met het vrouwenvoetbal. Ze zitten op alfabetische volgorde aan langgerekte tafels om terug te blikken op het afgelopen EK. 

 

 


Opvallend heeft de meerderheid zich gekleed in de gesponsorde oranje vesten die een dag eerder aan de afgevaardigden werden uitgereikt. In zijn openingstoespraak kan Van Praag het niet laten om daar een opmerking over te maken: “Het is goed om te zien dat de kleur oranje ook deze keer zo goed vertegenwoordigd is in Nederland,” zo brengt hij met een klein grapje de zaal aan het lachen. Daarna vertelt hij hoe blij hij is dat het vrouwenvoetbal zo populair was afgelopen zomer en dat hij zich van tevoren niet kon voorstellen dat het zo’n succes zou worden.

Na de woorden van de bondsvoorzitter wordt het woord gegeven aan Anne Rei. Zij is de voorzitster van de UEFA Woman’s Football Committee. Terwijl zij het podium opklimt en plaatsneemt achter de microfoon, valt het verschil op tussen de heren van de UEFA en de afvaardiging van de diverse landen. Terwijl de leden van de UEFA gekleed gaan in driedelig pak, dragen de deelnemers aan het congres casual kleding. Anne Rei, geboren in Estland, neemt het woord en feliciteert het Nederlands damesteam met het behalen van de titel en spreekt het belang uit om vrouwenvoetbal meer en meer aandacht te geven.

De aanwezige afgevaardigden knikken instemmend en klappen als de Estse haar openingstoespraak beëindigt. Om een beetje snelheid in het programma te houden, legt Frank Ludolph uit wat het programma voor vandaag inhoudt. Er wordt tijdens de uitleg van Ludolph wat geroezemoes hoorbaar onder de diverse voetbalbalbonden, want op tafel ligt een technisch rapport over het EK. De belangrijkste punten in dat rapport zijn dat voor het eerst in de geschiedenis er zestien landen deelnamen aan het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen en dat het EK belangrijk is geweest om de volgende generatie te inspireren.

Het rapport bevat 93 pagina’s met louter positieve woorden en stijgende cijfers als het gaat om kijkcijfers en hoeveel mensen de wedstrijden bezochten. Zo zouden er 178 miljoen mensen over de hele wereld het toernooi hebben bekeken en waren er ruim 550.000 interacties op de sociale kanalen. Buiten Europa werden de wedstrijden ook uitgezonden in Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegen het einde van het programma werd Sarina Wiegman op het podium uitgenodigd om met een presentatie uit te leggen wat het succes van het Nederlands team was.

De presentatie van bondscoach Wiegman van het Nederlands vrouwenteam begint veelzeggend. Het nummer van Snollebollekes, van links naar rechts, wordt afgespeeld met in de achtergrond op het scherm de feestende dames. “Ik heb dit expres gedaan omdat dit typerend is hoe eensgezind de Nederlandse maatschappij is als het over het Nederlands team gaat.” Dit is meteen een goede binnenkomer en iedereen is meteen geraakt. In de drie kwartier durende presentatie van Wiegman is één punt heel duidelijk.

“We vonden het belangrijker om het Nederlandse volk voor ons te winnen. Want we wisten dat we geen invloed konden hebben op de resultaten, maar we konden wel invloed hebben op hoe er van buitenaf over ons werd gedacht.” Ook vertelt de bondscoach dat het belangrijk was dat de technische staf een positieve uitstraling had op de groep en dat iedereen hetzelfde doel wilde nastreven. De speelsters werd ook gevraagd om tijdens het toernooi louter voetbal gerelateerde dingen te posten op sociale media en was er een goede balans tussen spanning en ontspanning.

Dat de Nederlandse voetbalsters geprikkeld moesten worden en dat er vertrouwen moest zijn in het halen van de doelen, zorgde ervoor dat de technische staf met een verrassende oplossing kwam: “Drie dagen voor het toernooi lieten wij Lucia Rijker naar het trainingscomplex komen om het geloof te laten doordringen bij de speelsters dat alles mogelijk is.” Doordat Sarina Wiegman er afgelopen zomer voor zorgde dat Nederland voor het eerst in haar geschiedenis Europees kampioen werd, werd de bondscoach na afloop door Anne Rei in het zonnetje gezet. Ze kreeg uit handen van de Etse een prijs overhandigd vanwege deze prestatie.

Bron tekst en foto's met dank Yorick van Teeseling - exclusief voor www.vrouwenvoetbalnederland.nl