Wedstrijdverslag: Ajax - VV Alkmaar (voorheen Telstar) | Ronde 10 | Eredivisie Veld 2015-2016

Bron: ajax.nl

De Ajax Vrouwen waren zaterdagavond met 4-1 te sterk voor de Telstar Vrouwen. Voor de Ajacieden waren het aanvallers Mandy Versteegt en Eshly Bakker die beiden twee keer het net vonden. Dankzij de zege blijft Ajax koploper.

,,Ik sta hier met gemengde gevoelens”, gaf trainer Ed Engelkes na afloop aan. ,,De afgelopen maand spelen we vaak goede wedstrijden, maar scoren we te weinig. Vandaag speelden we minder goed maar scoren we wel vier mooie goals. Ik ben tevreden over de goede doelpunten, maar ik vond ons te slordig in de passing.”

In het doel keerde Laura Du Ry terug in de basis. Zij raakte in de topper tegen FC Twente Vrouwen geblesseerd, maar is weer volledig hersteld. Voor Linda Bakker en Babiche Roof was het een wedstrijd met een bijzonder tintje. Beide speelsters hebben een verleden bij Ajax, maar stonden nu in een Telstar-tenue aan de aftrap.

Valse start
Het was Telstar-aanvalster Katja Snoeijs die na 16 seconden het eerste schot van de wedstrijd loste. De bal ging net over het doel van Du Ry. Het bleek een waarschuwing van serieuze aard, want tien minuten later sloegen de Telstar Vrouwen toe. Na slordig balverlies van Ajax was het Snoeijs die van dichtbij voor de 0-1 zorgde. Het antwoord van de Ajax Vrouwen liet niet lang op zich wachten. Na een fantastische rush van Petra Hogewoning was het Eshly Bakker die de scherp aangesneden voorzet vanaf de linkerkant met een subtiele voetbeweging in de lange hoek plaatste, 1-1.

Juiste patronen
Terwijl de neerslag met bakken uit de hemel kwam, regende het in het tweede bedrijf van de eerste helft ook kansen. In de 41e minuut werd een mooi driehoekje gevonden en via een prachtige steekbal stond Bakker oog in oog met doelvrouw Barbara Lorsheyd. Zij schoot niet zelf, maar legde de bal breed op Mandy Versteegt. Een goede keuze, want Versteegt schoot voor open goal de 2-1 binnen. ,,We worden blij van zulke goals. Wekelijks zijn we bezig om de juiste patronen erin te slijpen en als die patronen dan leiden tot doelpunten zijn we daar uiteraard blij mee”, reageerde coach Engelkes.

Het was duidelijk dat de Ajax Vrouwen de bezoekers uit Velsen na rust flink onder druk wilde zetten. Versteegt veroverde de bal in de 48e minuut rechts op het veld. Na een snelle een-twee met Chantal de Ridder versnelde zij richting de Telstar-goalie en tekende voor de 3-1. ,,De tweede helft begonnen we een stuk feller. We moesten een doelpunt maken”, was de uitleg van Versteegt.

Op de vraag wanneer zij voor het laatst twee keer had gescoord wist ze gelijk het antwoord: ,,De laatste keer dat ik twee keer scoorde, was in de bekerfinale. Ik zat er vandaag niet lekker in, want ook de voorzetten gingen niet goed. Dat ik dan twee keer scoor, geeft me wel wat extra zelfvertrouwen, dat is lekker”.

Basketball-buzzer
Het was voor Bakker een avond waarin zij veel in het spel betrokken werd. Naast haar goal hielp ze vlak voor tijd nog een grote kans om zeep. Zij zat er niet lang mee, want in de 89e minuut bracht zij met een hard schot de score op 4-1. Terwijl de jeugdige supporters zich al aan het opmaken waren voor het einde, stond Bakker helemaal alleen tegenover de doelvrouw. Zij was op weg naar de 5-1. Tot verbazing van iedereen floot de arbiter af voor het einde van de wedstrijd. ,,Het leek wel een basketball-buzzer. Het was een frappant moment omdat ik zo kon doorlopen op de keeper. Ik wil dat moment nog wel terug zien”, besloot Bakker. De Ajax Vrouwen blijven door deze zege koploper in de Eredivisie voor Vrouwen.

Ajacied van de wedstrijd
Petra Hogewoning werd in het zonnetje gezet met een bos bloemen. Zij werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. De speelsters kunnen de mouwen opstropen voor de komende cruciale weken in de Eredivisie Vrouwen. Volgend weekend wacht het zespuntenduel met titelconcurrent FC Twente Vrouwen. Zeven dagen later ontvangt de formatie van Engelkes PSV Vrouwen op de Toekomst.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Koster, Van Dongen, Hogewoning; Middag, Versteegt, Van Lunteren (72. Zeeman); Bakker, De Ridder (80. Van den Bighelaar), Kaagman.

Tekst: Ajax.nl
Klik hier voor de Foto's: Bovenste archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees Onderste: Sjoerd Tullenaar