Onder 19 verslaat Frankrijk

Oranje O19 is het EK in Noord Ierland goed begonnen. Frankrijk was de tegenstander in deze eerste wedstrijd en zij werden met 0 - 2 verslagen. De doelpunten werden allebei in de 1e helft gemaakt. Victoria Pelova scoorde de 0 - 1 en Julie Piga maakt een eigen doelpunt waardoor de eindstand dus 0 -2 werd.

KNVB-Coach Jessica Torny begint met de volgende basisopstelling: Lize Ko, Noah Waterham, Kay-Lee de Sanders, Caitlin Dijkstra, Aniek Nouwen, Nurija van Schoonhoven, Quinty Sabajo, Nadine Noordam, Joëlle Smits, Victoria Pelova en Ashleigh Weerden.

Voor alle informatie rondom dit EK, surf bovenin Internationaal > Europese Kampioenschappen > EK O19 jaar "> EK 2017 te Noord-Ierland.

Kort verslag

Oranje O19 begint fel aan de eerste helft, al in de 2e en 3e minuut komen ze in de buurt van van de goal maar de ballen van Victoria Pelova en Ashleigh Weerden gaan naast. In de 10e minuut is het wel raak, na een assist van Nurija van Schoonhoven is het Victoria Pelova die Nederland op voorsprong zet, 0 - 1!

In de 18e minuut het eerste schot van Frankrijk op de goal, maar het doel wordt gemist. In de 22 minuut wordt er een overtreding gemaakt op Victoria Pelova, Quinty Sabajo neemt de vrije trap en hieruit werkt de Franse speelster, Julie Piga, de bal in eigen doel, 0 - 2! Frankrijk probeert zich hierna terug in de wedstrijd te vechten maar tot echte kansen komt het niet. Oranje O19 krijgt wel weer een kans als Nadine Noordam in de 36e minuut op de goal kan schieten. In de 45e minuut de eerste corner voor Nederland, hieruit ontstaat geen echt gevaar voor de Fransen en de scheidsrechter fluit voor de rust.

De tweede helft begint met 2 wissels aan de zijde van Frankrijk. Het begin van de 2e helft is ook voor Frankrijk, en dat heeft tot resultaat dat Ashleigh Weerden in de 48e minuuut een gele kaart oploopt. Oranje O19 pakt het weer op en verdient een corner waar niks uitkomt. Dan volgt er een periode dat Frankrijk behoorlijk wat druk zet op de Nederlandse verdediging. Goede kansen om te scoren en er worden een aantal corners verdiend. Nederland ligt nu vol in de verdediging en het is te hopen dat ze het volhouden of een manier vinden om onder deze druk uit te komen. We zitten inmiddels in de 72e minuut en Frankrijk blijft aandringen.

In de 74e minuut kan Nederland dan eindelijk onder de druk uitkomen doordat er een overtreding wordt gemaakt op Noah Waterham. Hierna kan Joëlle Smits op de goal schieten maar de bal wordt geblokt. In de 78e minuut de 3e wissel voor Frankrijk en de 1e voor Nederland, Fenna Kalma komt in het veld voor Ashleigh Weerden. In de 81e minuut is Fenna Kalma die gelijk gevaarlijk is maar het doel niet kan vinden. Frankrijk wordt in de 87e ook nog gevaarlijk uit een corner, de bal gaat naast de goal. In de 88e min de 2e wissel voor Nederland, Eva van Deursen komt erin voor Victoria Pelova.

In de 90e minuut een kans voor de 2e invalster, Eva van Deursen, maar de Franse keepster redt. Er komen 2 minuten extra tijd bij hierin zet Frankrijk nog een keer aan om toch nog te kunnen scoren en ook al hebben ze nog een goede kans de eindstand is 0-2, wat een goed begin om een toernooi te beginnen!!

OnsOranje

Verslag op OnsOranje

Vrouwen O19 beleven prima start op EK

Met de prachtige prestatie van de Oranjevrouwen nog vers op het netvlies, kende ook Vrouwen onder 19 op hun EK een vliegende start. Het sterke Frankrijk werd dinsdag in het eerste pouleduel met 2-0 verslagen. “De EK-winst heeft ons geïnspireerd om het hier ook goed te doen. De meiden kunnen het als een fantastisch voorbeeld zien”, aldus KNVB-coach Jessica Torny in Noord-Ierland.

“We hebben de finale met zijn allen gekeken. Het is natuurlijk ontzettend gaaf wat er met de Oranjevrouwen is gebeurd. We hebben tegen de meiden gezegd om goed te kijken naar wat dat team zo goed maakte en daar dingen uit mee te nemen voor hun eigen spel”, aldus Torny, die op de Ballymena Showgrounds volop gefeliciteerd werd met het succes van Oranje. “Duitsland, Spanje, Engeland, van alle kanten kregen we complimenten over het spel. Stuk voor stuk hadden ze groot respect voor de prestatie en vonden ze dat Nederland ook echt de verdiende Europees kampioen was.”

Snelle openingstreffer

Liefst vijf speelsters uit de huidige Oranjeselectie wonnen in 2014 in Noorwegen het EK voor speelsters onder 19 jaar. Een mooie motivatie voor het huidige Onder 19 om er tegen Frankrijk vol in te vliegen. In de tiende minuut leverde dat gelijk al een treffer op. Victoria Pelova maakte na de diepe bal van ADO-collega Nadine Noordam een perfecte lichaamsschijnbeweging. Daarmee zette ze in een keer haar directe tegenstander op het verkeerde been. De middenvelder liep vervolgens goed door op de goalie en drukte zelf af: 1-0.

Een vrije trap van Quinty Sabajo zorgde ruim tien minuten later voor de terechte 2-0. Een Franse verdedigster taxeerde de bal niet goed. Haar doorkopbal belandde ongelukkig in de verre hoek. “We waren in de eerste helft in alle opzichten beter. We wonnen de duels, hielden druk op de bal en creëerden kansen”, aldus Torny, die Joëlle Smits en Noordam alleen voor de doelvrouw zagen falen.

Franse storm

De periode na de pauze gaf echter een heel ander beeld. Frankrijk zette Nederland onder druk en het was aan een aantal fantastische reddingen van Lize Kop te danken dat het elftal op de been bleef. Torny: “Het was echt even een Franse storm, waarbij Lize ons in de wedstrijd hield, maar ook de rest van de verdediging deed het goed. Gelukkig kwamen we die periode zonder kleerscheuren door.”

Na een kwartier was de storm uitgeraasd en kon Onder 19 het spel weer overnemen. “Daarna regeerden wij weer. Ik had het gevoel dat de 3-0 eerder zou vallen dan de 2-1”, meende Torny.

'Lekkere start in zware poule’

Donderdag staat de volgende wedstrijd voor Onder 19 op het programma: de kraker tegen Engeland. Eerder dit seizoen kreeg de ploeg van Torny nog met 0-5 op de broek van de Britten. Engeland versloeg in het andere pouleduel Italië met 2-1. “Het is een hele zware poule en daarom is het heel lekker dat we deze eerste wedstrijd vast gewonnen hebben.”

De nummers een en twee plaatsen zich voor de halve finales. Die landen komen tevens in aanmerking voor het WK in Frankrijk. Als het thuisland zelf tot dit EK tot de halve finale reikt, is ook voor de beste nummers drie van de twee poules in een tweestrijd nog een WK-plek te veroveren. Duitsland, Spanje, Schotland en Noord-Ierland zijn daar in de andere poule de concurrenten voor.

Scheidsrechter: Petra Chudá (SVK)
Assistent scheidsrechters:  Nina Hammarberg (FIN), Vikki Robertson (SCO) en 4e official: Rebecca Welch (ENG)