Aanvallend Zweden wint van Rusland

Zweden trof vanavond de leider van poule B in Deventer. Ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Duitsland heeft Jonna Andersson ruimte moeten maken voor Magdalena Ericsson op de linksback positie. Ook spits Fridolina Rolfö heeft plaats moeten maken voor Stina Blackstenius. Rusland heeft niets gewijzigd aan de opstelling. De 4-1-4-1 opstelling heeft immers knap met 2-1 van Italië gewonnen.

Het begin was voor Zweden met gelijk een aantal kansen. De eerste kans was voor Stina Blackstenius, die een basisplaats heeft afgedwongen. Daarna volgde een aantal kansen die niet afgemaakt werden, zowel uit een vrije trap als een hoekschop niet. Tatyana Shcherbak redde deze inzet van de vlag knap. Rusland kwam er zo nu en dan moeizaam uit maar zorgde niet voor echte dreiging voor het doel van Hedvig Lindahl.

In de 22e minuut kreeg Zweden loon na werken, Lotta Schelin scoorde de 1-0.
Rusland kon nog iets terug doen maar Lindahl dacht er anders over en hield haar netten schoon. Het rustsignaal klonk en op het scorebord stond alleen Schelin.

De tweede helft gaf ongeveer hetzelfde beeld, vooral Zweden in de aanval. Blackstenius dankte coach Pia Sundhage voor haar basisplaats door in de 51e minuut te scoren en zo dus de 2-0 op het scorebord te zetten. Althans heeft zij het doelpunt toegekend gekregen maar de bal werd het laatst geraakt door Anna Kozhnikova, die de bal zowat in de goal gleed. Bij een kopduel tussen diezelfde Kozhnikova en Blackstenius moest de laatste even behandeld worden. Ondanks dat Blackstenius opgelapt is met verband om haar hoofd werd ze alsnog gewisseld omdat ze zich wat duizelig voelde. Het spel ging soms goed op en neer maar zorgde niet meer voor echte kansen en won Zweden terecht met 2-0 van Rusland.

Elena Fomina, de Russische coach, vond dat Zweden agressief en met erg veel druk speelde en het even duurde voordat ze daar een antwoord op hadden. Ze zullen zich goed voorbereiden op de wedstrijd van Duitsland. Duitsland heeft een goed team net zal Zweden. Vandaag konden ze bij de 1-0 scoren maar deden het niet dus daar moet aan gewerkt worden.
Lotta Schelin heeft voor Zweden de meeste doelpunten gemaakt, bij de vrouwen maar ook bij de mannen, zelfs één meer dan Zlatan (Ibrhimovic red.). Dat had ze inderdaad gehoord en is er natuurlijk blij mee. Ze heeft er niet aan gedacht en dus ook geen druk gevoeld om te moeten scoren. Ze speelt graag, het team heeft haar nodig en zij heeft het teamnodig en scoren ziet ze als een plus. Over haar (voor)laatste doelpunt moest ze even denken, een tijdje terug tegen Finaland wellicht.
Pia Sundhage is tevreden over het spel, vooral in de eerste helft. Blackstenius wilde ze eigenlijk niet wisselen maar ze moest omdat ze duizelig was. Ze vond het jammer dat ze niet meer over de vleugels speelden de tweede helft. Ze waren te gefocust om richting het doel te gaan voor meer doelpunten. De wissels die ze heeft gevoerd ten opzichte van de eerste wedstrijd heeft goed uitgepakt. Daar is ze blij mee. Ook Hanna Folkesson die nu inviel voor Lisa Dahlkvist deed het erg goed. Folkesson gaf meer rust en balbezit op het middenveld.

Wedstrijd: Zweden - Rusland
Datum: Vrijdag 21 juli 2017
Aanvang: 18:00 uur
Locatie: Stadion De Adelaarshorst te Deventer
Ruststand: 1-0
Eindstand: 2-0
Verslag: Kin Wah Yim