Wedstrijdverslag: VV Alkmaar (voorheen Telstar) - Ajax | Ronde 19 | Eredivisie Veld 2015-2016

Ajax Vrouwen laten geen steek vallen

De Ajax Vrouwen hebben geen steek laten vallen in de titelstrijd. In de provinciale derby tegen Telstar was een doelpunt van Chantal de Ridder (39e minuut) genoeg voor de zege. Daardoor blijft de voorsprong op Twente vier punten.

Kansen kreeg Ajax genoeg. Al in de tweede minuut schoot Desiree van Lunteren, die haar 99e wedstrijd in Ajax-dienst speelde, vanaf rechts naast. Een paar minuten later kreeg ze opnieuw een mogelijkheid, maar dit keer verdween de bal over het doel.

Over de hele wedstrijd gaf Ajax bijna geen kans weg. Alleen in de zevende minuut kwam Katja Snoeijs opeens oog-in-oog te staan met Eli Sarasola. De Ajax- keepster kon echter eenvoudig redden op het zachte schot.

Wil opleggen Verder was het vooral Ajax dat Telstar de wil oplegde. De openingstreffer hing in de lucht en bij een voorzet van Marlous Pieëte leek Chantal de Ridder binnen te schieten, maar wonderbaarlijk genoeg kreeg een Telstar-speelster de bal nog tegen zich aan, waardoor er niet meer dan een corner resteerde.

Nadat  Merel van Dongen iets later een gevaarlijk ogende aanval onschadelijk maakte, waardoor oud-Ajacied Linda Bakker niet in balbezit kwam, was het in de 39e minuut eindelijk raak voor Ajax. Goed werk met een leep passje van Inessa Kaagman, die haar 50e wedstrijd voor Ajax speelde, bracht de bal bij Van den Bighelaar. Zij gaf voor en Chantal de Ridder kon de bal handig binnen lopen, 0-1.

Kansen op meer In de tweede helft wilde Ajax snel doorpakken.  In een hoog tempo en met een hoge balcirculatie dook Ajax keer op keer op voor de Telstar-defensie. Vooral Petra Hogewoning  maakte indruk met het vele loopwerk dat zij aan de linkerkant verrichtte. Bijna kreeg ze een beloning in de vorm van een doelpunt, maar nadat Hogewoning zich handig langs twee Telstar-speelsters had geslalomd kon keepster Lorsheyd de inzet pareren.

Kansen op meer dan 0-1 waren er zeker. Zo schoot Van den Bighelaar nog op de lat, ging een schuiver van Kelly Zeeman net naast en hadden ook Van Lunteren en Pieëte met een fractie meer geluk kunnen scoren. Ook invalster Eshly Bakker vond op weg naar de 0-2 Lorsheyd op haar weg.

Zo bleef de marge minimaal en bleef Telstar er enigszins in geloven. Maar jubilaris en aanjager Babiche Roof, 100e Eredivisiewedstrijd, kreeg te weinig Witte Leeuwinnen mee om Ajax nog pijn te kunnen doen.

Daardoor won Ajax opnieuw - voor de derde keer op rij in de Eredvisie met 1-0 - en gaat het met een schone lei de zware maand maart in. De bekerwedstrijd tegen FC Twente (13 maart) en de competitiekraker tegen de titelconcurrent uit Enschede (18 maart) maken het loodzware, maar zeer interessante weken.

Scoreverloop: 39. De Ridder 0-1.

Opstelling Ajax Vrouwen: Sarasola; Van der Most, Koster, Van Dongen, Hogewoning; Zeeman (60. Middag), Van Lunteren, Kaagman; Pieëte, De Ridder (70. Bakker), Van den Bighelaar