Denemarken naar de finale na penalty's

Vanavond is het Denemarken met veel pijn en moeite gelukt om de finale te halen door Oostenrijk te verslaan. Hier waren echter wel penalty's voor nodig. In de reguliere speeltijd bleef het 0-0 omdat Oostenrijk een penalty niet wist te benutten. Ook in de verlenging werd er niet gescoord met penalty's tot gevolg. Denemarken win hier met 3-0 omdat Oostenrijk niet één keer raak wist te schieten. Denemarken dus door naar de finale!!

Wedstrijdverslag

Door Angela van Oijen

Oostenrijk mag de aftrap nemen en spelen de bal snel naar voren maar dit heeft geen gevaar. In de 3e minuut het eerste Deense schot richting het doel maar de bal gaat naast. In de 7e min de eerste hoekschop van de wedstrijd, deze is verdiend door Oostenrijk. En het is gevaarlijk, het schot van Nina Burger wordt net voor de lijn weggeschoten. Oostenrijk blijft druk zetten en krijgen ook een vrije trap maar hieruit ontstaat geen gevaar. Even later is Pernille Harder ervandoor en komt zelfs tot in het strafschopgebied, ze gaat makkelijk onderuit en claimt een penalty maar de scheidsrechter wuift het weg.

In de 12e minuut weer een corner voor Oostenrijk en dit levert een penalty op, Kildemoes raakt de bal aan met haar hand en de bal gaat op de stip. Laura Puntigam gaat achter de bal staan maar schiet de bal hoog over. Dit was natuurlijk de kans voor Oostenrijk om op voorsprong te komen. Denemarken begint wat meer te voetballen en komt steeds vaker dichterbij de goal, probeert af en toe van afstand te schieten maar heeft hierbij nog geen geluk. In de 19e min is het toch weer Oostenrijk die gevaarlijk wordt maar de Deense keepster redt.  In de 21e minuut een goed schot van Sanne Troelsgaard maar deze ketst af op de lat. Oostenrijk laat Denemarken voetballen en wachten de Deense vrouwen net voor het strafschopgebied op, dit maakt het moeilijk voor de Denen om er doorheen te komen.

In de 31e minuut krijgt Pernille Harder de bal door slecht verdedigen van Oostenrijk, en schiet ineens op de goal maar Manuele Zinsberger staat op haar plaats. In de 36e minuut krijgt Maja Kildemoes geel nadat ze twee overtredingen achter elkaar maakt en Nicole Billa moet hierdoor het veld verlaten per brancard. Nadina Prohaska vervangt haar.  Er komen 2 minuten extra tijd bij en hierin nog een hoekschop voor Oostenrijk maar daaruit komt geen gevaar. Er komt uiteindelijk wel weer een corner uit en na terugleggen kopt Virginia Kirchberger naast. Hierna klinkt het rustsignaal.

Denemarken begint met een wissel aan de 2e helft Cecilie Sandvej komt erin voor Line Røddik en neemt dan de aftrap en de 2e helft is begonnen. In de 50e minuut is het Nina Burger die goed doorgaat maar de hoek naar de goal wordt wel heel erg moeilijk en de bal gaat over de achterlijn. In de 52e min de 2e wissel voor Denemarken, Frederikke Thøgersen erin voor Maja Kildemoes. In de 54e min een corner voor Denemarken, Nadia Nadime kopt op de goal en de bal wordt doorgekopt door Simone Boye maar de Oostenrijkse keepster redt ten koste van een nieuwe corner maar deze levert geen gevaar op.

In de 56e min een gele kaart voor Katharina Schiechtl voor het wegtrappen van de bal. In de 61 e minuut een goede uitgespeelde aanval van Denemarken met een goed schot van Pernille Harder, maar de keepster redt prima.  In de 65e min een botsing tussen Nadina Prohaska en Line Jensen. Het spel gaat door en Denemarken speelt even met 10 speelsters. Oostenrijk profiteert hiervan en verdient een corner maar deze belandt op het dak van het doel.

Dan in de 69e minuut is Denemarken weer compleet als Sofie Junge Pedersen erin komt voor Line Jensen die niet meer terug kan komen in het veld. Denemarken komt steeds een stukje dichterbij de goal maar kan nog steeds niet echt gevaarlijk worden. Het spel gaat op en neer, beide landen delen stootjes uit maar het genadeschot wil maar niet vallen. In de 80e minuut een gele kaart voor Pernille Harder, nadat ze teruggefloten wordt en ze teveel protesteert, waarvan de scheidsrechter niet is gediend. Het einde van de 2e helft nadert, hierin nog een foutje van Oostenrijk in de verdediging maar de bal van Pernille Harder gaat naast maar wordt nog aangeraakt. Twee corners volgen, maar er komt geen directe kans tot scoren. Er komen 5 minuten extra tijd bij en de verlening lijkt aanstaande. Denemarken probeert er nog alles uit te halen en Oostenrijk wordt teruggedrongen. Maar na een vrije trap toch nog een corner voor Oostenrijk in de laatste minuut van de extra tijd, maar Verena Aschauer schiet hoog over. De extra tijd zit erop en de verlening is een feit.

De 1e helft van de verlenging begint met een wissel voor Oostenrijk, Viktoria Pinther erin voor Sarah Puntigam. In de 97e minuut geel voor Sarah Zadrazil die zowat het shirt van Pernille Harder uittrekt nadat zij haar op snelheid had geklopt. Denemarken dringt Oostenrijk steeds verder terug, en krijgt wel wat kansjes. Oostenrijk die elke keer met klein overtredingen het spel van Denemarken probeert te ontregelen. Ook nog een kansje voor Viktoria Schnaderbeck van Oostenrijk maar ze schiet over. De eerste helft van de verlening zit erop en het is nog steeds 0-0.

De 2e helft  van de verlenging dan, in de 107e min dreiging van Denemarken, Pernille Harder kopt de bal voor maar Sanne Troelsgaard schiet over. In 110e minuut een afstandsschot van Katrine Veje maar de keepster van Oostenrijk vangt de bal. Hierna weer een kansje voor Oostenrijk. Het getoonde spel wordt er niet beter van. Denemarken blijft tot nu toe het gevaarlijkst want in de 114e min is het Katrine Veje die een geweldige kans krijgt om het nog in de verlenging te beslissen maar ook zij schiet over. Nog 5 minuten te gaan voordat penalty's de beslissing moeten gaan brengen. 117e Minuut weer een schot van Pernille Harder maar de bal belandt in de handen van de keepster. In de 119e minuut een vrije trap voor Oostenrijk maar de bal gaat naast de goal. In de 120e min nog een corner voor Denemarken en goede kopkans voor Pernille Harder maar
ze kan geen richting geven aan de bal en kopt langs de goal. Nog een wissel voor Denemarken, Nicoline Sørensen erin voor Katrine Veje en kort daarna klinkt het eindsignaal en gaan we penalty's nemen.

Penalty's:
Denemarken doet dit een stuk beter dan Oostenrijk. Denemarken mag beginnen.
1 - 0 Nadia Nadim
1 - 0 Laura Feiersinger (schiet over)
2 - 0 Pernille Harder
2 - 0 Viktoria Pinther (keepster redt)
2 - 0 Sofie Junge Pedersen (keepster redt)
3 - 0 Verena Aschauer (keepster redt)
4 - 0 Simone Boye Sørensen

Oostenrijk weet er niet één te scoren en DENEMARKEN wint de penaltyreeks met 3-0 en mag zich finalist noemen.

Voorbeschouwing

Er komt zeker een nieuwe Europees Kampioen, want regerend achtvoudig Duitsland is huiswaarts. De Denen flikten het zondag, nadat zaterdag het duel was verregend.
Hun tegenstander donderdag Oostenrijk, is debutant in dit toernooi.
Wat weten we over deze 2 Halve Finalisten?

Denemarken staat 15e op de Wereldranglijst en Oostenrijk 23e, maar ja dat zegt niet zoveel want Oostenrijk wist zowel Zwitserland, IJsland als Spanje te verslaan en de nummer 3 Frankrijk op een gelijkspel te houden.

Denemarken staat voor de 6e keer in de halve finale en het is hen dus nog nooit gelukt om in de finale te komen.
Ze verloren vijf maal:
2013: 1-1 van Noorwegen, penalties tegen Noorwegen
2001: 0-1 van Zweden
1993: 0-1 van Noorwegen
1991: 0-0 van Noorwegen, wederom penalties
1984: 1-3 van Engeland, na verlenging

De teams hebben elkaar pas ontmoet in een vriendschappelijk duel in Weiner Neustadt, niet wetende dat ze elkaar op het EK zouden treffen.
Heel verrassend won Oostenrijk met 4-2.
Eerder hebben ze elkaar ontmoet tijdens de kwalificatie voor het EK 2013, Denemarken won thuis met 3-0 met een hattrick van Pernille Harder maar verloor uit met 3-1. Denemarken had zich al geplaatst.

Oostenrijk is na Nederland de 1e debutant die de halve finale weet te bereiken.
Eerder deed Nederland dat dus in 2009 in Finland.

Speelsters
Oostenrijk speelster Lisa Makas zal niet mee doen wegens een blessure.

Beide coaches hanteren een vaste kern van speelsters.
Bij Oostenrijk hebben in de 390 minuten (4x90+2x15 verlenging) alle minuten gespeeld: Laura Feiersinger, Manuela Zinsberger, Venera Aschauer, Sarah Puntigam en Carina Wenninger.

Bij Denemarken speelden alle 360 minuten: Theresa Nielsen, Sanna Troelsgaard, Stina Petersen, Pernille Harder, Simone Boye Sorensen en Line Jensen.

De wedstrijd start met Kop of Munt en afgaand op de ervaring zou je zeggen Denemarken is er klaar voor om de finale te halen, maar of debutant Oostenrijk deze buitenkans zal laten afpakken, dat verwachten we niet!

Wedstrijd: DENEMARKEN - OOSTENRIJK
Datum: donderdag 3 augustus 2017
Aanvang:  18:00 uur
Locatie: Rat Verlegh Stadion te Breda
Betreft: HALVE FINALE EK 2017
Ruststand:  0 - 0
Eindstand:  0 - 0 Denemarken wint na penalty's
Scheidsrechter: Kateryna Monzul (UKR)
Assistent scheidsrechters:  Maryna Striletska (UKR) en Petruta Iugulescu (ROU)