Oostenrijk boekt historische zege op Zwitserland

In Deventer werd de 1e wedstrijd gespeeld van poule C, namelijk tussen Oostenrijk en buren Zwitserland. Voor beide landen betekende het hun debuut op het grote Europese toneel, alhoewel Zwitserland in 2015 voor het eerst ook mee deed aan het WK. Zwitserland werd toch wel gezien als de favoriet.

Onze reporter Andrew Jacobs was aanwezig in Deventer en maakte verslag!

Het affiche voor vandaag was een echte burenwedstrijd, Oostenrijk en Zwitserland betraden namelijk het veld. Hoe kwamen beide teams op het EK, Oostenrijk werd op 5 punten achterstand van Noorwegen 2e in hun poule terwijl Zwitserland 1e werd in hun poule met een doelsaldo van 34 voor en maar 3 tegen en zag Italië 2e eindigen op 6 punten achterstand.

In de 6e minuut was het de Oostenrijkse Sarah Puntigam die in de handen schoot van de Zwitserse goalie Gaëlle Thalmann, 10 minuten daarna was er een misverstand in de Zwitserse verdediging waarbij de bal bij Nina Burger kwam die op haar beurt de bal onberispelijk binnen schoot.
De Zwitsers stonden met 1-0 achter wat denk ik voor velen toch wel een verrassing was, we zitten alweer in de 38e minuut waar Nina naast het doel schoot.

Op slag van rust liet het minder spelende Zwitserland ook eens 'n keer van zich horen, Rahel Kiwic schoot de bal over het doel en zo eindigde deze 1e helft met een 1-0 voorsprong voor de Oostenrijkse formatie.
Taak voor Zwitserland om dus heel anders uit de kleedkamer te komen na de rust.

In de 55e minuut was het Rahel die op doel kopte maar de bal werd van de lijn afgehaald. Acht minuten daarna was Rahel weer betrokken bij een situatie, Sarah wou zich vrij spelen Rahel hield haar vast en kon er vanaf met een rode kaart, 1-0 achter en dan ook nog eens een vrouw minder. De vrije trap van Sarah die erop volgde kon ternauwernood door Gaëlle uit het doel worden gehouden.

De Zwitserse vrouwen gaven zich nog niet gewonnen, 69e minuut was het Vanessa Bernauer die over het doel schoot, 6 minuten daarna was het weer Vanessa met een schot waarbij goalie Manuela Zinsberger de bal nog net over haar doel kon tikken.

In de 83e minuut was het Ramona Bachmann die haar schot door Virginia Kirchberger van richting zag veranderen en een hoekschop opleverde maar echter werd er geen gewenst resultaat uit de hoekschop gehaald. Nog 1 minuut voor tijd gaat goalgetter Nina Burger alleen op doel af maar schiet de bal over het doel.
Niet veel later fluit scheidsrechtster Bibiane Steinhaus uit Duitsland voor het laatste fluitsignaal zodat de Oostenrijkse vrouwen toch wel iets verrassend met 1-0 deze wedstrijd wisten te winnen.

Zwitserse coach Martina Voss-Tecklenburg na de wedstrijd: "We hebben er alles aan gedaan wat we konden, komen al snel met 1-0 achter en dan heb je nog genoeg tijd om de gelijkmaker te maken maar die wil dan niet vallen. In de 2e helft krijgt Rahel de rode kaart en dan wordt het alleen maar moeilijker".
Maar ze besluit met de woorden: "de volgende wedstrijd tegen IJsland zal er gewonnen moeten worden want anders ziet het er niet goed uit".

Vrouw van de wedstrijd Sarah Puntigam (foto) was na de wedstrijd in haar nopjes en was erg blij met de 3 punten.