Wissels

geel

SC Heerenveen in slotfase langs FC Zwolle
Door Bennie van de Vegte

De vrouwen van Heerenveen hebben de traditie van de mannen overgenomen om voor de wedstrijd het Friese Volkslied te laten horen. Het publiek moet er nog aan wennen en houdt de kaken stevig op elkaar.

Beide ploegen kennen elkaar goed ondanks dat er nogal wat nieuwe gezichten zich aandienen. FC Zwolle heeft wat goed te maken en SC Heerenveen wil zich in de eerste thuiswedstrijd goed presenteren aan volk en vaderland en niet in het minst voor het nieuwe comite van aanbeveling voor het vrouwenvoetbal in Heerenveen.

FC Zwolle moet het nog stellen zonder Sylvia Smit, Judith Freilink, Chelsea Middendorp en Lydia Borg.

FC Zwolle neemt het initiatief en maar al te snel blijkt dat de achterhoede het zorgenkindje is.

In de 3e minuut hapert  de buitenspelval, maar de aanval van Bernou Hylkema kan nog net omgebogen worden tot corner. De mooie indraaiende corner wordt tot verbazing van iedereen door Nangila van Eijck ingekop: 1-0.

SC Heerenveen kan er niet lang van genieten van haar voorspsrong. In de 5e minuut gaat  Lisanne Vermeulen op pad en komt alleen voor Roxanne van de Berg en maakt de kans mooi af: 1-1.

Een voortvarend begin van beide ploegen.

De verdediging van FC Zwolle heeft moeite met de snelheid van Wendy Mulder, Nangila van Eijck en Marije Brummel. In de 8e minuut kan Jolijn Heuvels  redden, maar 2 minuten later is het weer Jolijn Heuvels die Sherida Spitse moet afstoppen ten koste van een gele kaart.

In de 15e minuut wordt de verdediging van FC Zwolle verrast. Een hele lang bal (eigenlijk gewoon een lange lel naar voren) van Heerenveen  komt bij Wendy Mulder terecht. Nu is Wendy Mulder  Nadja Olthuis en Jolijn Heuvels te snel af: 2-1.

In 15 minuten maar liefst  3 doelpunten! Waar gaat dat naar toe vanavond. Zwolle laat niet met zich sollen.

Bernou Hylkema moet een gele kaart incasseren voor een onnodige overtreding en in de 24e minuut moet Sishut Hau redding brengen.

In de 26e een snelle aanval van Heerenveen over de rechter vleugel. Charissa Burgwal dreigt overlopen te worden, maar kan met een sliding redding brengen. In de ogen van scheidsrechter Eleveld een gele kaart waard.

De wedstrijd golft op en neer. Beide ploegen proberen er het beste van te maken. Het is technisch geen hoogstaand voetbal, maar voor het publiek zeer onderhoudendende wedstrijd.

In de slotfase van de eerste helft dringt Zwolle aan. Ze willen met een gelijke stand de rust halen.

In de 40e minuut helpt Lisanne Schaareman (centrale verdedigster van Heerenveen) een handje door slecht terug te spelen op de keepster. Lisanne Vermeulen is attent, onderschept de bal en kan haar 2e doelpunt maken:  2-2.

In de rust worden er geen wissels aangebracht .

Heerenveen gaat direct in de aanval. Een combinatie tussen Nangila van Eijck en Marije Brummel  strand. In de 49e minuut loopt Wendy Mulder buitenspel.

In de 52 minuut een aanval van Heerenveen. Een scherpe voorzet van Sherida Spitse wordt goed weggekopt door Linda de Graaff van FC Zwolle en de bal ging maar rakelings naast.

In de 53e een wissel bij Heerenveen: Bernou Hylkema wordt vervangen door Nancy Loth.

FC Zwolle stelt daar mooie aanvallen tegenover. Marianne Brummelen en  Carmen Bleuming zijn snel over de vleugels en proberen goed de spits te bereiken.

In de 62e minuut kruipt Zwolle door het oog van de naald. Nancy Loth krijgt een mooie kans, maar kan er niks mee.

In de 63eminuut komt Vivianne Miedema voor Wendy Mulder.

Het spel golft over een weer met kansen voor  beide doelen. Heerenveen brengt zelft Sherida Spitse in de spits, maar Spitse kan daar geen potten breken.

In de 72e minuut Zwolle in de aanval. Knap werk van Marianne Brummelen en Carmen Bleuming. De eerste inzet kan nog maar net gestopt worden door Roxanne van de Berg. Van de Berg heeft de bal niet vast en de tweede kans voor Carmen Bleuming gaat tot schrik van alles wat Zwolle is niet over de doellijn. Dus geen voorsprong voor Zwolle.

In de 75 minuut breekt Nangila van Eijck door. Linda de Graaff kan haar niet houden, maar in het centrum van de verdediging van FC Zwolle wordt redding gebracht.

In de 76e minuut moet Mariska Kogelman hard ingrijpen. "Is het een doorgebroken speelster", gonst het door het stadion.

De scheidsrechter houdt het op een gele kaart.

In de 80e minuut komt Hilde Winters voor Sishut Hau. Zwolle hoopt dat deze wissel Heerenveen duur komt te staan. Sishut Hau kon Mianne Brummelen maar net houden.Wat zal er nu gebeuren?

In de 82e minuut Heerenveen in de aanval over rechts. Flinke duels worden uitgevochten en uiteindelijk kan Marije Brummel een voorzet geven die bij de eerste paal Nangila van Eijck bereikt. Van Eijck kan (met het nodige geluk) de bal achter haar standbeen in het Zwolse doel tikken: 3-2.

Zwolle brengt een spits, Janieke van Pol voor Suzanne Herpel, maar tot schrik van Zwolle volgt een slechte terugspeelbal op Nadja Olthuis die onderschept wordt door Vivianne Miedema:  4-2.

Zwolle geeft het nog niet op. In de 87e minuut een corner die door Mariska Kogelman netjes wordt binnen gekopt: 4-3.

Zwolle probeert nog van alles, maar moet ook toezien dat Vivianne Miedema nog een mooie kans krijgt. De tijd is echter te kort . Eindstand 4-3. Heerenveen gelukkig en Zwolle diep bedroefd.

Een wonderlijke wedstrijd. Veel inzet, veel fouten en 3 doelpunten in de eerste 15 minuten en 3 doelpunten in de laatste 10 minuten.