Nederland O19 wint van Noorwegen

Nederland Onder 19 voetbalde vanavond haar 3e en laatste duel in het vierlandentoernooi van Zwitserland tegen Noorwegen. In de 1e helft werd er niet gescoord, de eindstand was 1-3 voor Oranje.

Jessica Torny begon met de volgende basiself: 01. Daphne van Domselaar (GK), 02. Noah Waterham, 03. Caitlin Dijkstra ©, 04. Aniek Nouwen, 06. Kayleigh van Dooren, 09. Joelle Smits, 10. Quinty Sabajo, 11. Ashleigh Weerden, 13. Lisa Doorn, 15. Janou Levels, 21. Willienne ter Beek.

Kort verslag

In het Zwitserse Vierlandentoernooi werd het eerste duel van de Oranje Leeuwinnen onder 19 jaar nipt met 0-1 verloren van Zweden, de 2e wedstrijd werd overtuigend met 5-2 gewonnen van gastland Zwitserland en het 3e en laatste duel Noorwegen - Oranje eindigde in een 1-3 stand.
Zwitserland verloor haar 3e wedstrijd met 0-2 van Zweden.

In de eerste helft werd er niet gescoord. De 2e helft was amper begonnen of de bal verdween in het Noorse doel, Nederland dus op voorsprong en 6 minuten daarna wederom een Nederlandse goal, 0-2 is een mooie stand. Maar in de 66e minuut scoorde Noorwegen de aansluitingstreffer. Helaas voor Noorwegen was in de 75e min. de marge weer 2 doelpunten, Nederland scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd, eindstand 1-3.

Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

Vrouwen onder 19 sluit af met 3-1 zege op Noorwegen

Vrouwen onder 19 jaar heeft het oefentoernooi in Zwitserland maandag afgesloten met een overwinning. Noorwegen werd na een uitstekende tweede helft met 3-1 verslagen. "Voor rust speelden we te statisch, maar de tweede helft was een genot om naar te kijken", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

“Het is fantastisch om te zien dat het niet uit maakt wie er speelt en in welke combinaties. We hebben in de breedte nu echt heel veel kwaliteit. We hebben de hele tweede helft gedomineerd", zag Torny in Zug waar de organisatie zich opwarmde voor het EK Onder 19 dat daar komende zomer plaatsvindt.

EK-kwalificatie
Om zich voor die eindronde te plaatsen, speelt Onder 19 van 19 tot en met 24 oktober de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. In eigen land zijn Ierland, Estland en Letland de tegenstanders. "Die laatste twee landen moeten we natuurlijk gewoon verslaan, maar de wedstrijd tegen Ierland hebben we echt niet zo maar gewonnen. Ze zijn fit en spelen met power. Dat wordt echt nog een pittig potje."

Torny was daarom niet rouwig dat het eerste duel op het vierlandentoernooi tegen Zweden met 1-0 werd verloren. Een minuut voor het einde ging het mis. "Daaraan zie je dat als je even niet oplet je ook zo maar kan verliezen. Als je hier alles wint, gaan spelers toch denken: 'oh dat doen we bij de EK-kwalificatie ook wel even'. Ze weten nu dat ze vanaf het begin tot het eind scherp moeten zijn."

Energie en overmacht
Nadat Onder 19 tegen Zwitserland al een 2-0 achterstand moest ombuigen (2-5 winst), liet het team tegen Noorwegen voor rust opnieuw niet zijn beste spel zien. "We verloren alle duels en ook nog eens alle tweede ballen. Terwijl je in de tweede helft ziet dat ze het wel kunnen."

De formatie van Torny kwam namelijk met een heel ander gezicht de kleedkamer uit. Na twee minuten volgde al de voorsprong. Williënne ter Beek gaf de bal vanaf links voor op Fenna Kalma en de aanvaller rondde bij de eerste paal prima af: 1-0. Vijf minuten later punterde Noah Waterham de corner van Quinty Sabajo binnen: 2-0.

Noorwegen kwam via Sophie Haug eveneens uit een corner na ruim een uur nog wel terug in de wedstrijd, maar kort daarna nam Oranje het initiatief alweer over. Een kwartier voor het einde was de na rust in de spits geposteerde Kalma opnieuw succesvol, door opnieuw een hoekschop van Sabajo binnen te koppen. "Allebei de corners gingen exact zoals we ze geoefend hadden. Het is wel super dat als je daar tijd in investeert, dat dat ook zijn vruchten afwerpt. Het is ook mooi om te zien dat wij daar langzaamaan toch ook best goed in worden", besloot de KNVB-coach.