Wissels

LENTE IN TWENTE:

FC TWENTE VERSTEVIGT HAAR KOPPOSITIE

SC Heerenveen reisde met een goed gevoel af naar Enschede, omdat het vooral in de voorgaande uitwedstrijden tegen de Tukkers goede resultaten behaalde. Beter gezegd: De Friezen zijn een echte “Angstgegner” voor de Tukkers. Uitgerekend Sylvia Smit was vaak doeltreffend tegen haar voormalige club.

Op een prima bespeelbaar veld en zowaar in lente-achtige omstandigheden (zonnetje en aangenaam voetbalweer) mochten FC Twente en SC Heerenveen aan de wedstrijd beginnen. Een wedstrijd die in de openingsfase in het voordeel van de Friezen was. Twee doelpunten van de Tukkers werden gescoord op de o zo belangrijke psychologische momenten (vlak voor en vlak na de theepauze). Na de 2-0 speelde FC Twente de wedstrijd gedegen uit en viel zowaar vlak voor tijd de 3-0.

Scheidsrechter Van Aken geeft het startsein voor een goed gevulde hoofdtribune met veel jong enthousiast publiek. SC Heerenveen laat direct zien, dat het zich niet gaat verstoppen. In de eerste minuut wordt Nangila van Eyck de diepte ingestuurd en profiteert van zwak ingrijpen van Marloes de Boer. Het schot van Nangila van Eyck gaat naast het doel. In de vijfde minuut geeft Siri Worm vanaf de rechterzijde een crosspass, die door Ellen Jansen net niet verlengd kan worden tot een kansrijke doelpoging. In de negentiende minuut is het een vlotlopende combinatie van de Friezen, waarbij Shanice van der Sanden het eindstation is. Haar schot kan met een uiterste krachtsinspanning door Sari van Veenendaal tot een hoekschop worden verwerkt.

In de eerste 20 minuten hebben de Friezen het betere spel. Ze ogen feller in de duels en komen er gegroepeerd en met veel beweging (in de ploeg) uit. De vleugels worden goed benut en Sherida Spitse duikt vaak op in de spits, waar Sylvia Smit vooral als diepe middenvelder fungeert. Tot het “16 meter gebied” van de Tukkers oogt het fraai, maar tot echte doelkansen leidt het vooralsnog niet.

In de 22e minuut haalt Ashley Nick verwoestend uit vanaf 20 meter. Haar schot belandt op de dwarsligger. In dezelfde minuut is Joyce Mijnheer het eindstation van een vlotte combinatie. Haar schot gaat naast het doel. In de 24e minuut is het de altijd hardwerkende middenvelder Maayke Heuver, die zich knap vrij speelt en hard uithaalt. Haar schot wordt fraai onderschept door doelvrouwe Roxanne van den Berg, die langzaam aan de Friezen behoedt voor een achterstand. In de 28e minuut is er een combinatie van Maayke Heuver en Siri Worm. Het schot van Siri Worm gaat rakelings naast. In de 43e minuut wordt er aan de linkerzijde een combinatie opgezet door de Tukkers. Siri Worm is het eindstation. Haar inzet verdwijnt in de rechterhoek achter doelvrouwe Roxanne van den Berg (1-0). Vlak voor rust moet Sari van Veenendaal nog attent ingrijpen bij een inzet, waarbij Sylvia Smit betrokken is.

Na 20 minuten beginnen de gastvrouwen langzaam aan meer controle over de wedstrijd te krijgen. Enerzijds wordt er meer druk naar voren uitgeoefend en anderzijds begint het positiespel zich beter te ontwikkelen. De Friezen zijn niet meer zo imponerend als in de openingsfase.

In de 48e minuut wordt er een Twentse combinatie opgezet, waarbij Anouk Dekker de bal met haar hoofd verlengd naar Joyce Mijnheer. Haar inzet gaat naast het doel. In dezelfde minuut is het Maayke Heuver, die aan de linkerzijde een hoekschop neemt. Joyce Mijnheer verlengt de fraaie voorzet met haar hoofd (2-0). Het is de eerste goal van de voormalige topscoorder van ATC ’65 in de Eredivisie Vrouwen! In de 51e minuut is het Sherida Spitse die met een afstandsschot Sari van Veenendaal probeert te verschalken. De inzet gaat naast het doel. In de 61e minuut is er een fraaie combinatie aan de linkerzijde van Ellen Jansen en (de net ingevallen) Marlous Pieete. De inzet (in kansrijke positie) gaat echter naast het doel. In de 62e minuut is er een combinatie van Ashley Nick, Joyce Mijnheer en Marlous Pieete. Ook nu staat het vizier niet op scherp bij de topscoorder van de Twentse vrouwen. In de 75e minuut is er een combinatie waarbij Maayke Heuver de attente Joyce Mijnheer vindt. Haar inzet kan alleen ten koste van een hoekschop worden verwerkt. In de 83e minuut is het Maayke Heuver, die een voorzet geeft vanaf de rechterzijde van het “16 meter gebied”. Ashley Nick (wederom een belangrijke pion in het elftal van Mary Kok-Willemsen) schiet de bal onhoudbaar tegen het net (3-0).

Na de 2-0 gooiden de Tukkers de wedstrijd in het slot. De Friezen deden niet meer wat ze in de eerste helft deden (verzorgd voetballen en gebruik maken van de vleugels en opkomende/diepgaande middenvelders) en gokten voornamelijk op (lange) afstandsschoten van o.a. Sherida Spitse, die geen gevaar opleverden voor Sari van Veenendaal.

“Woman of the match” was Joyce Mijnheer.

Locatie: De Grolsch Veste

Scheidsrechter: dhr. D.W.G. van Aken
    Ass. Scheids: dhrn. J.G.P.M. Engbers en N. Dogger

Reporter: Rob Wallenburg
    Fotograaf: Marco ter Haar